![]() |
OCZ ZT Series 650W – brončana sredina
Domagoj je testirao OCZ-ovo 650W napajanje iz ZT serije.
|
Odličan rijvu ko i obično :)
Uh, fale PCI-e konektori, s obzirom da ne živimo u SAD-u i ljudi ne kupuju ovakva napajanja za 7750 i i3 :D Inače, s obzirom na uloženo/dobiveno - stvarno lijepo :) |
Citiraj:
|
Citiraj:
To je i "feature" svih ostalih napajanja do 650W s kojima sam se susreo, a po meni je blesavo na napajanje od 650W prištekavat dodatne adaptere za napajanje grafičke. |
Potpis.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Nemojte baš pretjerivat, amerika ovo, amerika ono. Pogledajte malo po forumu pa će te vidjet s kakvim napajanjima ljudi voze jednu grafu. Da je minus što nema, je, al sad opet koliki postotak ljudi vozi SLI/CF? |
Nedostatak konektora na snažnijim napajanjima je samo po sebi neka vrsta paradoksa. S jedna strane se na tržištu nude napajanja od 600/700/800W, čiju je snagu moguće iskoristiti uz adekvatan broj konektora koje neki proizvođači uopće ne ugrađuju u svoja napajanja i samim time ograničavaju korisnika u količini dostupne snage.
Idealan primjer su snažniji Xilence modeli ... npr. 700W Gaming Series model posjeduje 2x PCIe i 1x EPS konektor. Sama zamisao deklaracije tolike snage uz tako mali broj konektora je naprosto neozbiljna. Naravno da uvijek postoji mogućnost kupovine raznih adaptera, koji u tom slučaju podižu ukupnu cijenu i stvaraju pomalo neuredan dojam u samom kućištu. |
Ogranicavaju korisnika ali s druge strane ga prisiljavaju da kupi jaci model ak zeli vise konektora.
Bude bilo sta od Corsairova 760/760i ili neki od novih hx modela ili TX modularnih? btw. hx 650 gold samo 2 x PCIe, 750 x4, 850 x6.. |
Citiraj:
Znam s kakvim napajanjima ljudi voze jednu grafu i što se mene tiče - nek voze :) Meni je blesavo uzimat "malo jače" napajanje kao zalog za budućnost jer nemam uvijek najnovije i najbolje komponente i ne trebaju mi. Nema mi smisla iskipat brdo para za takvo napajanje i onda ga furat na 30-40% snage s jednom grafičkom (ako uzmemo u obzir da je ona najveći potrošač). I kad bih uzimao opet za par godina nekaj novije, osobno bih riješio i napajanje - ne bih ga ostavio za buduću konfu. Da se vratim na PCI-e konektore; Komotno su mogli ubacit još i 2 dodatna PCI-e kabla za Molexe, pošto se ipak radi o modularnom napajanju (pa kome treba, nek si prišteka) i 650W na +12V što je ohoho snage :) Netko bi rekao da možda nisu zbog cijene izrade, ali budimo realni - njihova izrada vjerujem da ne košta niti 2 kune :) Ovo se općenito tiče napajanja takve klase i snage. Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
No to nije toliko bitno, koliko činjenica da za sve veći novac kupac dobiva sve manje i manje :stoopid: |
Citiraj:
Također i G-650 Sisa dolazi sa 4 PCI-e. Ali to je isto Gold napajanje. Bit će da je Kors počeo krasti :D |
Mislim da je dobar dio razloga u tome sto bi sa 4 PCIe konektora malo previse ugrozili poziciju AX650 modela koji realno ne nudi bas toliko da je 20$ skuplje. Cak su sad HX modeli skroz modularni pa nema ni tu razlike.
Neki mozda nadolazeci ax660 platinum bi bilo moj izbor za novo napajanje. Sigurno ce i taj platinum naplatit jos za bar dodatnih 20$ u odn. na sadasnji model. Kaj se tice potreba i potrosnje, nema razloga za vise od tih 650w, SLI/CF i IB bez problema sa pristojonom rezervom vjerojatno i tisinom. 750w eventualno za high end SLI/CF i velki 6 jezgreni proc. Jaci modeli za LN2/dice overclockere i 3/QUAD SLI/CF. E sad dal bi bas ganjao dve gtx 670 i 4.5 IB na testnom OCZ, vjerojatno nebi i potrazio bi nesto kvalitetnije sto ne znaci da nekome to napajanje nebi bilo cist ok. Imam losih iskustava sa OCZom pa vjerojatno tu lezi dio razloga zast ne. |
Citiraj:
Sigurno da, no vjerojatno opet bude jeftiniji od sise 660XP platinum :D |
Corsair ima modela ko dreka, previse. Jos sad i nova hx serija i stara pa isto sa i ax koji srecom zavrsava sa 60 ili sa 60i pa se zna o kojem se radi. Pa kupuj preko web shopa HX 850 koji je btw 200kn skuplji neg pred 3 god., stari model.
Kad se izuzmu poskupljenja dobije se malo vise za malo vise novaca, skoro ista stvar uz par iznimaka. Visage@ Ima i moj 7 godina, 3 vec radi bez greske i upregnuo sam ga par puta dosta dobro ali ADM mi je dao sam 5 godina a ostatak bi treba trazit kod Corsaira ili eventualno kod uvoznika. U svakom sl. ok investicija i uzeo bi opet ali slabije jer mi vise ne treba nest tak jako. Evo jamstva za sve serije Corseva. AX 7 god HX 7 god TX 5 god. GS 3 god. CX 3 god. VS 3 god TX ima TXm, TX V2 i jos uvijek stariji TX 950w. AX ima AX gold i platinum i AXi. HX gold s tim da ima jos dosta starijih silver i bronze po trgovinama. Kurslus. VS serija im uopce ne treba, smece sa njihovom naljepnicom. cx750m, 600m i tx550m ili tx650m bi bile interesantne recenzije uz platinum ax mrcine. |
Citiraj:
Kad vec spominjem, buduci da mi svi HXi rade bez greske, nisam bas nesto pratio u zadnje vrijeme. No, jesu li dizanjem za 7 kod top modela, automatski kod jeftinijih smanjili garanciju? Za one koji prate zadnje slovo specifikacija, ima li neka brza tablica za usporedbu garancije medju sadasnjim gusarima? |
Zanimljivo je gledati kako na trziste dolaze sve stedljivije i stedljivije komponente a proizvodjaci napajanja izbjegavaju modele manjih nazivnih snaga dok na ovim iz srednje klase zakidaju na konektorima, garanciji, duzini kablova...
650W je dosta i previse za 680GTX SLI setup a oni ne daju konektore? Necete razbojnici! |
@dh41400
550W model bi pratkicki trebao biti isti sto se tice kvalitete? |
Citiraj:
|
Mislim da ce onda jedan od 550W pasti za blagdane pod bor :D
Uspio sam naci nekakvu sturu usporedbu. Citiraj:
|
Citiraj:
650W je taman za single 680/7970,napajanje fino radi,nije bučno i nije pod velikim opterećenjem |
|
Citiraj:
Ako ces ti kupovat duplo jace (i skuplje) napajanje od potrebnog, samo izvoli. |
Citiraj:
|
Citiraj:
http://www.anandtech.com/show/5699/n...-680-review/19 http://www.legitreviews.com/article/1891/12/ http://www.legitreviews.com/article/1891/2/ kartica je deklarirana na 195W a taj TDP ne dostize. GTX 680SLI setup (znaci kompletno racunalo sa x79, 3960X, quad channel RAM, SSD, vodeno hladjenje....) pod fumarkom (znaci maksimum maksimuma, nedostizan load u normalnom radu i igri) vuce 570W. Ostajem pri tvrdnji da je izostavljanje dodatnog 6+2 pin voda cisto hebanje u zdrav mozak. 650W je apsolutno dovoljno za najjaci SLI trenutno na trzistu a dolaskom novih serija hardwarea potraznja za snagom ce i dalje padati. |
Vrtio sam i ja. I jednu i SLI. Također na LGA2011 konfi s i7 3960X.
Sad malo gledam i je, tu negdje oko 200W potrošnja samo grafe. http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=189774 Ako je idle stroja ~130W a load pod Furmarkom ~410 razlika je 280W. Time da Furmark malo optereti i CPU. No opet, iskreno osobno ne bi spajao i7 3960X + 2x GTX680 na 650W PSU za 24/7 rad. Na kraju krajeva samo te dvije grafe izađu 8k kuna. Ako imam tolike pare za grafe imam i kojeg soma-soma i po za napajanje od ~800W. A vezano za potražnju za snagom. Pa high-end CPU se i dalje vrti oko 100-130W. High-end grafe su i dalje na oko 200W. Istina smanjuje se proizvodni proces i jedinična potrošnja, no u isto se vrijeme trpa veći broj tranzistora pa je potrošnja i dalje tu negdje s prethodnom serijom. Dakle raste snaga odnosno omjer snage i potrošnje pada. Pa sad netko tko ne uzima baš High-end komponente ima nižu potrošnju a iste performanse kao kod ranijeg kompa s High-end komponentama. No ako uzimam stalno High-end komponente tada mi je potrošnja računala konstantna. Recimo imao si HD 5870, zatim HD6970 pa si prešao na HD7970. Nemaš ništa štedljiviju grafu, samo bolji omjer performansi po vatu. |
Ne znam jesi li shvatio bit mog posta. Manje je bitno koliko bi netko od nas drzao 680SLI na 650W, nego cinjenica da je to napajanje u stanju drzati najzahtjevniji moguci SLI nove generacije. Za single GPU 650W je teski overkill. Za dual GPU tipa 2x7850 ili 2x GTX660 je idealno, ali ne, nema dodatni 6+2 vod. Ako cu dodatni 6+2 imam skuplji model. Ali ja necu skuplji model, ne dam pare iz principa kad mi je ovaj dovoljan nego cu spajati adapter na molexe i stvarati nepotreban nered u kucistu zato jer se moja i njihova filozofija bitno razlikuje. Ja cu radije dati 200kn nekome kome trebaju.
|
Ma kužim to, evo meni je problem broj SATA konektora na mom HX520 :D
|
Ma 450 W je dovoljno za najjaču grafu i procesor. I tu je obuhvaćeno vjerojatno preko 90% juzera.
|
Citiraj:
Pa nije lose. Ocekivao sam da je pocetnu seriju zbog rezanja bacio na godinu, morti, plafon na dvije. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:33. |