PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Softverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=42)
-   -   Održavanje računara - backup (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=241613)

AlbinG 13.12.2012. 16:43

Održavanje računara - backup

Pozz..
Treba mi savjet vezan za odrzavanje racunara odnosno za zastitu/ spremanje svih podataka na racunaru. U firmi trebam dobiti neko unapredjenje i do sada su u par navrata testirali moje znanje iz informatike, pokazalo se dobro i sada je ostalo jos ovo.
Oni zele da im ja dam ideju odrzavanja svih racunara u firmi, dali su mi par dana da razmislim kako i na koji nacin bi bilo najlakse to raditi, u koliko dana bi radio backup racunara, na koji nacin bi radio backup (neki program ili tak nesto), i takodje zele backup mailova.

evo jos jednom
> koji bi program mogao koristiti za backup podataka i mailova? (po meni i ne treba program jer windows ima tu opciju)
> u koliko dana otprilike bi to trebao raditi?
> gdje je najbolje spremiti te podatke?

ivo_k 14.12.2012. 22:30

nikakav lokalni backup i odrzavanje nisu potrebni kad postoji cloud.

google apps for business i google se brine za backup.
nista se ne treba spremati lokalno jer predstavlja trosak i rizik.

100% web ti je odgovor :)

Nikky 14.12.2012. 23:01

Ma kakav web i cloud, ti se šališ ??
Pogotovo za poslovne svrhe :nono:

Neka nabave jedan pc (server) na kojeg će se automatski spremati backupi svih pc - jeva.
Za restore možeš složiti boot cd kojim digneš program, povučeš odg. backup sa servera.
Imaš i varijantu da na svakom pc imaš backup na skrivenom dijelu hdd - a,
može se složiti da preko boot menu / F tipke pokrećeš auto restore.
O vrsti posla / djelatnosti ovisi cikličnost pravljenja backupa.

Za mail zavisi koji se koristi i kako je dosada organiziran.

ivo_k 15.12.2012. 14:08

ne salim se, ja zivim i radim u 2012. godini, ne 2002., pa sam s tog stanovista dao preporuku.
ne mora usvojiti savjet, sam odgovara za svoje postupke.

tor 15.12.2012. 14:51

Dobro je ivo napisao, GA i riješio si problem maila. To ti je najjednostavnije i najisplativije rješenje.
Za dokumente i ostalo - lokalni picek koji bi služio kao file-server, s kojeg bi korisnici vukli podatke. Napravi se redirekt mapa doc, pictures, video - što god već želiš direktno na taj server i svi korisnici vuku svoje podatke direkt s njega. Još možeš na svim ili nekim kompovima podesiti offline files, pa imati i lokalnu kopiju tih dokumenata i na svakom računalu. A na file-serveru, kao centralnom mjestu za dokumente i ostalo organiziraš dodatni backup u obliku repliciranja na još jedan ili više diskova ili se protegneš pa kupiš nešto tipa drobo spravice koja omogućava lijep backup, povrat dokumenata po datumu i slične majstorije ;)

ivo_k 15.12.2012. 18:09

ma ne moras imati ni file server danas, to ti samo komplicira zivot.
google docs+drive za sve moguce formate, i rijesio si problem backupa, a usput imas i brdo drugih benefita, npr. intranet, sigurnost, kontrolu, mobilni pristup...

tor 15.12.2012. 19:07

ako ide na osnovnu verziju GA, teško da će mu biti dosta za backup dokumenata, no opet ovisi o kojoj količini dokumenata pričamo ;)

ivo_k 16.12.2012. 10:18

nema vise besplatne verzije (sto je i bilo glupo da firme uzimaju).
moze dokupiti prostor, i to mu ispadne jeftinije nego da slaze svoje file servere, koji su ionako onda ograniceni na internu mrezu. bez kolaboracije, bez mobilnosti...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:02.