PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Web kamera - preeksponirana slika (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=239447)

Bubba 23.10.2012. 15:43

Web kamera - preeksponirana slika

Pozdrav svima,

iskopao sam neku web kameru iz furde i odmah slozio "video nadzor", cisto nek se nadje, zgodno mi je kada se Fleks ili B*ljo smucaju po kvartu, pa da imam sustav ranog upozoravanja.

Ono sto me muci je uzasno preeksponirana slika.

http://i46.tinypic.com/dtjdx.jpg

Postoji li neki free alat koji radi na W7 x64 a da moze pristupiti opcijama kamere i podesiti odredjene parametre kako bih dobio bolju sliku, a da podrzava i capture? Inace, kamera je neko Canyon smece, jedva sam nasao drivere, tj. uspio sam instalirati s nekim generickim SN9C201 driverima. Navodno ta kamera podrzava i 15 fps u 1.3 MPX ali ne dobijam na capture softverima koje sam isprobao nikakve opcije za bilo koje postavke kamere.

Inace, slika unutar prostorija je relativno podnosljiva, tj. ovaj efekt se ne vidi.

m4dm4n 23.10.2012. 16:52

Si probao kaj direkt u *.inf fajlu mijenjati ?
Gledam u tom fajlu za driver koji si naveo (SN9C201) slijedeće linije :

"
HKR,DefaultSettings\HV7131R,Exposure,0x00010001,50
HKR,DefaultSettings\HV7131R,ExposureAuto,0x00010001,1
"

Možda da se time poigraš za početak ?

EDIT : Nije direktno za točno taj driver, ali možda se uspije kaj pronaći kroz fajlove...

Bubba 23.10.2012. 17:19

Citiraj:

Autor m4dm4n (Post 2260480)
Si probao kaj direkt u *.inf fajlu mijenjati ?
Gledam u tom fajlu za driver koji si naveo (SN9C201) slijedeće linije :

"
HKR,DefaultSettings\HV7131R,Exposure,0x00010001,50
HKR,DefaultSettings\HV7131R,ExposureAuto,0x00010001,1
"

Možda da se time poigraš za početak ?

EDIT : Nije direktno za točno taj driver, ali možda se uspije kaj pronaći kroz fajlove...

Thx, poigrat cu se kad uhvatim vremena predvecer; najgore od svega, sad je slika (manje vise - vidi se na autima da je i dalje preeksponirano) OK (uhvaceno prije par minuta)... :\

http://i45.tinypic.com/4k9wuh.jpg

m4dm4n 23.10.2012. 19:16

Primarni problem je što imaš g*vno od kamere odnosno senzora. :)

Bubba 24.10.2012. 10:31

Citiraj:

Autor m4dm4n (Post 2260540)
Primarni problem je što imaš g*vno od kamere odnosno senzora. :)

:D lako je tako, kad se nadje u supi, najbolja je. :D

Cak sam slozio i mali server s tim cudom, kombinacija najmanjeg moguceg time capture softwera, malo PHP-a i imam "live" prijenos sto se dogadja, a slozio sam i da nakon 8 dana arhiviranja pocne brisati zadnje fileove... :)

U svakom slucaju, problem preeksponiranja nije rijesen, ono igranje s driverima nije urodilo plodom, pa kad uhvatim vremena, vjerojatno cu kupiti bolju kameru i bok. :D

syss 24.10.2012. 10:36

a ako je došlo do toga da se nema za novu kameru onda ću ti je ja personalno dostaviti da nas ne zamaraš više vamo :D :D

Bubba 24.10.2012. 10:42

Citiraj:

Autor syss (Post 2260949)
a ako je došlo do toga da se nema za novu kameru onda ću ti je ja personalno dostaviti da nas ne zamaraš više vamo :D :D

Donesi, posto kupio poto prodo, ali ja ne idem u ducan traziti web kamere, bruka me, uopce ni ne znam odakle mi ova. :D

syss 24.10.2012. 10:49

ja je ne posjedujem niti sam je ikada posjedovao, tako da si se obrukao barem jedamput više odmene :D

Bubba 24.10.2012. 11:31

Citiraj:

Autor syss (Post 2260965)
ja je ne posjedujem niti sam je ikada posjedovao, tako da si se obrukao barem jedamput više odmene :D

Siso provokatorska, rekoh da sam je nasao u supi, nisam pazario, cija je, nemam pojma... :p

No sad ozbiljno - slozio sam si video capture sustavcic, nista fensi, jedan komadic softvera radi timed capture, imam i mali server koji to sve vrti u "real timeu" (napisana PHP skripta od par redaka -> ovdje) ali je ova kamera stvarno zaqurac.

Gledam po Ebayu neke DVR kamere, ali sve mi to izgleda kao jad i bijeda, iskreno.

Ima neko iskustva?

http://www.ebay.com/itm/Wide-Angle-S...&forceRpt=true

Glupo mi je sto na velikoj vecini tih kamera s Ebaya nitko od sellera nedaje output slike i/ili videa... :\

Pupo 24.10.2012. 13:03

Mogao si podijelit s nama neukima i nevičnima pisanju skripti od par redova što sve treba i kako da si i mi neuka čeljad složimo tako nešto. Taman skupljali donacije za novu kameru tebi :)

Bubba 24.10.2012. 13:36

Citiraj:

Autor Pupo (Post 2261061)
Mogao si podijelit s nama neukima i nevičnima pisanju skripti od par redova što sve treba i kako da si i mi neuka čeljad složimo tako nešto. Taman skupljali donacije za novu kameru tebi :)

Nemerem sad do servera da iskopiram cjelokupni sours (a i grdi je - no biti ce objavljen u GPL verziji na mom webu ;)), no u principu stvar radi ovako:

a) treba ti neki time capture program. Ja za Windblowse koristim Yawcam, ali u principu to je OS neovisno.
b) to cudo radi capture u odredjenim vremenskim intervalima i trpa u neki folder po zelji. Meni konkretno ovo s Windowsa (i to samo zato je mi je server daleko od prozora, ali i to cemo rijesiti kad uzmem normalnu kameru koja ima video izlaz) trpa u Samba shareani folder na serveru.
c) u folderu u kojem se trpaju slicice, postoji mala PHP skripta koja ide otprilike ovako - kurac izgleda, hojzek je ujebo HTML jos od kad mu je neko dete shakiralo forum :D, pa sad necete do daljnjega ovdje znati kako izgleda skripta, no, u prijevodu - uzima se file sa zadnjim timestampom i prikazuje ga preko obicnog HTML-a. Naravno, oko ovoga se vrlo jednostavno moze posloziti cijeli softver, ali ono, niti mi treba, niti se imam volje zajebavati s time
d) izvrsava se cron koji u principu od trenutnog datuma/vremena pronalazi u folderu sve fileove koji su stariji od 8 dana i brise ih jednom dnevno

Naravno, ima tih softvercica koji u sebi imaju ugradjene web servere i cuda ali meni je to sve fuj bljak bezveze glomazno i smrdi, pa sam napravio ovu pizdariju sam. ;)

Eto, kad bude zgotovljeno, a bit ce u neko doba (i to sve *nix based), budem podigo thread pa se zabavite. :)

Old Iggy 24.10.2012. 15:46

Citiraj:

Autor Bubba (Post 2261094)
Naravno, ima tih softvercica koji u sebi imaju ugradjene web servere i cuda ali meni je to sve fuj bljak bezveze glomazno i smrdi, pa sam napravio ovu pizdariju sam. ;)

Dobro, ak' je takva frka s parama ne moramo na ćevape. :D

Bubba 24.10.2012. 15:52

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2261203)
Dobro, ak' je takva frka s parama ne moramo na ćevape. :D

Ti si mi duzan hardver, a ne cevape, tako da oko toga nema frke. :D

coconut 24.10.2012. 15:56

Toliko si nisko pao da bi mijenjao čevape za hardver? :nono: Ne griješi dušu.

Bubba 24.10.2012. 16:20

Citiraj:

Autor coconut (Post 2261215)

Sta ces, kad sam mucko djubre, a Iggy hrvat katolik potkupljiv, pa kad mu zamahnes šišom ispred gladnih ociju, eto 5 metara dugacki LVD kabel s terminatorom - opaaaaaaaa!

Old Iggy 24.10.2012. 16:22

Citiraj:

Autor coconut (Post 2261215)

hardver je ipak hardver, ćevapi su svaki unikat... :D

m4dm4n 24.10.2012. 16:55

Jesi možda prtljao kaj za opciju u unixoidnim sustavima? Dal bi ti ja svoju kamericu, al ta je veći pasji izmet od tvoje, osobno sam u ono vrijeme jedva drivere za xp iskopao. :)

Bubba 24.10.2012. 16:57

Citiraj:

Autor m4dm4n (Post 2261268)
Jesi možda prtljao kaj za opciju u unixoidnim sustavima? Dal bi ti ja svoju kamericu, al ta je veći pasji izmet od tvoje, osobno sam u ono vrijeme jedva drivere za xp iskopao. :)

Ma ovo je bilo usput reda radi, ionako planiram uzeti neku ozbiljniju *kameru* (ne ova web cuda na USB) pa raditi suvisli capture i sve ostalo.

Kako god, i ovo radi dosta zgodno, dovoljno da vidim tko mi maznjava novine ujutro iz kaslica. :D

coconut 24.10.2012. 18:53

Citiraj:

Autor Bubba (Post 2261271)
Kako god, i ovo radi dosta zgodno, dovoljno da vidim tko mi maznjava novine ujutro iz kaslica. :D

Mislim da je odgovor na to u tvojoj prvoj rečenici... :D

m4dm4n 24.10.2012. 19:51

Citiraj:

Ma ovo je bilo usput reda radi, ionako planiram uzeti neku ozbiljniju *kameru* (ne ova web cuda na USB) pa raditi suvisli capture i sve ostalo.

Mogu ti priznati, kod tebe se stalno netko s biciklima vozi. Kad god sam kliknuo, ili Fleks sa kapom, ili s brkovima, ili peticom u području oko srca... :)

rodriguez 24.10.2012. 21:35

Bilo bi super da thread otvoriš pa nama debilčekima korak po korak objasniš kak si to doma srihtat:D

panoramix 25.10.2012. 05:51

Citiraj:

Ha, sto reci! Tak' se pocne, a u nastavku, kad tehnologija razvije sve svoje mogucnosti, sve je moguce...:D :D

http://www.imdb.com/title/tt0108162/

ps. nadam se da si pogledao film.

domis 25.10.2012. 09:20

neloš film, al mislim da bubbi fali bigbrader pa ga sam radi :D

Bubba 25.10.2012. 09:40

Citiraj:

Autor m4dm4n (Post 2261385)
Mogu ti priznati, kod tebe se stalno netko s biciklima vozi. Kad god sam kliknuo, ili Fleks sa kapom, ili s brkovima, ili peticom u području oko srca... :)

Da vidis sto tek snima kamera u straznjem dvoristu, vis a vis petica oko srca. :D

BTW, evo, slika je sad negledljiva i potpuno beskorisna...

http://2.718281828459045235360287471...e-09.38.02.jpg

Citiraj:

Autor rodriguez (Post 2261450)
Bilo bi super da thread otvoriš pa nama debilčekima korak po korak objasniš kak si to doma srihtat:D

Pa mislim da ovo nije nesto posebno komplicirano, no ako zapakiram to sve u jedan "intergalni" paket, objavit cu negdje pa obavijestiti ovdje. :)

Citiraj:

Autor panoramix (Post 2261560)
Ha, sto reci! Tak' se pocne, a u nastavku, kad tehnologija razvije sve svoje mogucnosti, sve je moguce...:D :D

http://www.imdb.com/title/tt0108162/

ps. nadam se da si pogledao film.

Nisam, al cim je Seroun Stoun i seks, palim rtorrent!
Citiraj:

Autor domis (Post 2261611)
neloš film, al mislim da bubbi fali bigbrader pa ga sam radi :D

Busted. :D

coconut 25.10.2012. 11:44

Kakva je to slika? Jel' to vizualizacija white noisea? :D

panoramix 25.10.2012. 13:28

Citiraj:

Autor coconut (Post 2261728)
Kakva je to slika? Jel' to vizualizacija white noisea? :D

Paranormal activity V...:D
Tko ne vidi duha na slici, nek' se zamisli nad sobom...:goood:
Još samo fale lelujave forhange.

Pupo 25.10.2012. 13:48

Pokrećem peticiju da se kamera vrati na prvobitno mjesto. Ovako thread više nije zanimljiv :D

Bubba 26.10.2012. 08:29

Citiraj:

Autor Pupo (Post 2261874)
Pokrećem peticiju da se kamera vrati na prvobitno mjesto. Ovako thread više nije zanimljiv :D

Evo, dok tor nije dobio popizditis (ipak je on covjek u poznim godinama, nije mu za zamjeriti), svecano obecajem da cu preko vikenda napisati nove drivere za kameru tako da mozete imati live stream dvorisnih dogodovstina, uz source i how-to za sloziti istu pricu u svom dvoristu, spavacoj sobi (Jelc i Fleks ne smiju sudjelovati u ovom segmentu) ili nekoj drugoj prostoriji.

coconut 26.10.2012. 09:16

Možeš mislit kako će i služiti za nadgledanje dvorišta. Prije će biti za atraktivnu susjedu. :D

Pupo 12.11.2012. 15:51

Znam da krećem u borbu s vjetrenjačama, al neodustajem i dižem ovaj thread da bude aktualan i apeliram ovim putem na autora teme da prosvjetli ovaj napaćeni narod i pokaže kako napraviti big brother u svom dvorištu :)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:22.