PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Otvaranje webshop-a (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=238009)

vranjba 19.09.2012. 01:58

Otvaranje webshop-a

Dali tko ima iskustva sa otvaranjem web shop-a. Jedan lega programer i web dizajner i ja "šljaker" kontamo da bi se upustili u to.
Firma već postoji, ima veze s informatikom i ima uposlenike mi bi se samo nadogradili na nju.
Koje su opcije u ponudi distributera, dali se moraš opredjeliti za jednog ili možeš nabavljati od više (microline, msan...).
Bilo kakvi savijeti i prijedlozi su dobrodošli.

domis 19.09.2012. 02:13

kolega zagy bi ti mogao najbolje odgovorit na ta tvoja pitanja :)

chief_wolfinjo 19.09.2012. 11:08

možeš normalno od više dobavljača robu nabavljati tj. moraš
jer ćeš u protivnom propasti....
osim toga ne nude svi iste uvjete tj. neki daju veći rabat neki manji.
ono što sam još dodatno čuo da je links kao veleprodajna trgovina
jako skupa tj. ne dobiješ nikakav rabat niti sl. tako da se recimo od njih niti ne isplati ništa nabavljati.

kassad 19.09.2012. 11:43

kako se zove firma ?
za web shop moras imati upisanu djelatnost u registru - Pružanje usluga informacijskog društva.

i to je to.. za ostalo tu je vegeta. :)

vranjba 19.09.2012. 12:01

Znam da links nije baš široke ruke što se toga tiče.
Ne znam kak se zove firma zaboravio sam :), ali ima tu djelatnost
Kakva je fora ono sa msanom da od njih uzmeš onu webshop platformu kao ključ u ruke. Jel zna tko šta više od onoga što piše na njihovoj stranici.

pixxeel 19.09.2012. 12:11

Citiraj:

Autor vranjba (Post 2238862)
Kakva je fora ono sa msanom da od njih uzmeš onu webshop platformu kao ključ u ruke. Jel zna tko šta više od onoga što piše na njihovoj stranici.

Ovo mi zvuči ko "prodaja filtera za vodu i odgovarajućih licenci". Dadnu ti platformu, od njih kupuješ zalihe. Oni sretni a ti prodaj nabavljenu robu kak znaš.

FRipper 19.09.2012. 12:39

Ovako ako stogod planirate

Imate Asbis,Ezy,Microline,Lost i mislim da vam je to dosta, Msan mozete komotno zaobiči :)

Links je na početku škrt, al opet ga je dobro imati jer uvijek imaju svega i svačega te imaju neke stvari kvalitetne što nitko nema (scythe,ikazuti,lc power gp3....)

Takodjer nekada je jeftinije uzimati od drugih webshopova,neke stvari ;)

Uglavnom, dobro je da se bazirate na jednog dobavljača za vecinu, tipa microline, i onda ce te ako dobro poslujete imati vece rabate, al sve je to da morate barem 1god,2god dobro raditi pa da vam oni jos pomognu vecim rabatom...

Za msanovu tu platformu, mislim da to ti oni daju ili prodaju ali mislim ne me drzati za riječ, da onda moraš samo od njih dobavljati...

Znam jedno, da morate biti jako jako dobro povezani sa zagrebom ako mislite uspijeti, jer sva roba ce vam dolaziti iz zagreba, i najveci problemi su ti sto je dostava skupa a vi imate malu marzu i onda problemi kako zaraditi,kako imati robu sto prije kod kupca itd...Lako je kada imas u zg web shop, ali ovdje kod nas vjeruj jako jako je teško. I sam se patim i kemijam sa vlakovima,busevima, poštom,overseasom kako bi imao robu isti ili drugi dan nego netko naruci inace ako ja ne nabavim otici ce dalje. To morate jako dobro isplanirati ;)

vranjba 19.09.2012. 15:45

Jel se ne može od dobavljača direktno krajnjem kupcu putem dostavne službe. Tako sam par puta i ja dobio kad sam nešto kupovao. Ili je to iznimka.
To što smo u Osijeku može biti i prednost jer bi se moglo podići u prostoru firme, samo bi bilo manje prometa nego da smo u Zg i artikli nešto skuplji.
Pretpostavljao sam da je tako sa msanom, da se može samo od njih uzimati onda ako uzmeš ključ u ruke.

coconut 19.09.2012. 15:58

Citiraj:

Autor vranjba (Post 2238862)

Netko mi je bio rekao da to košta 100k kn.

vranjba 19.09.2012. 16:07

Citiraj:

Autor coconut (Post 2239078)

Znači ništa od toga :D

nino 19.09.2012. 16:09

Citiraj:

Autor coconut (Post 2239078)

Oko 2000kn, a nabavne cijene mozes ocekivati ovakve. Cesto ce ti mpc u ADM-u ili mProtisu biti niza od tvoje nabavne vpc+pdv cijene.

FRipper 19.09.2012. 16:39

Od dobavljača krajnjem kupcu vjerujem da ne bi bio problem, ti samo kazes kuda ta roba ide, ali neces valjda svaki put po jednu stvar narucivati i slati kupcu? Mislim, zamisli da ti 10 ljudi naruci 4g memorije i da dobavljač šalje 10 memorija na različitu adresu :) pokopo bi se :D

Te jos jedna stvar, koja je logika imati web shop u osijeku sa skupljim cijenam neg u zagrebu ako se ta roba isto čeka kao da narucim iz zagreba a skuplje me izadje? Mislim gdje ti mislis web shopom naci kupce? Ako imas poslovnicu tam ce ljudi dolaziti i kupovati,narucivati. Ali tko ce narucivati preko weba? Jer znam da konkurirati ostalima u zagrebu ne mozes...Pogotovo protisu i diskontu koji rade u vecini bez marže...Ukratko ako te zanima zarada na necemu, odi na nabavu, vidi u cemu je npr protis najeftiniji,pa računaj komotno da ta cijena je i tvoja nabavna. Pa si sracunaj koliko bi ti imao cijenu i vidi koliko bi zaradio. I sada jos na to dodaj troškove dostave robe do tebe...Pa onda jos nedaj boze do kupca na kraju kupca izadje preko 150kn vise nego sto bi platio u protisu...a poslje protisa navala od web shopova...

robert7 19.09.2012. 16:56

Kolege su ti sve rekle, evo ti primjer kako to izgleda u asbisu

http://upload.slike.com/slike/UMhPY.jpg

FRipper 19.09.2012. 16:58

Samo moja cijena ide + pdv? jel tako?

robert7 19.09.2012. 16:59

Da,naravno,ovo su sve cijene bez PDVa

FRipper 19.09.2012. 17:02

i onda vidi 3770k koliko je u diskontu :D

robert7 19.09.2012. 17:12

ma naravno, nema tu kruha od webshopa, jedino ako imas poslovnicu pa ajde jos nekak, jer ima ljudi koji i dalje vole doci,kupit trazeno i otici, a ne cekati postara :P

uglavnom, onaj ko se obogatio na IT-u se obogatio, ovi novi nemaju sanse, eventualno sa pristupom prema kupcima kao futuraIT, ali sad kad i to postoji, nema se sta izmisliti po meni vise :D

FRipper 19.09.2012. 17:21

Točno to, tu kod nas pogotovo, sam web shop nece ici...Tu jedino sto ide je servis, a uz to pomalo i prodaja a to ti je sve da moras imati lager, jer ako ti nemas odu oni kod susjeda pa i čak 30km dalje u drugi grad samo da to dobe odma,

nick praskaton 19.09.2012. 17:36

ovo me podsjeća na nekoć, online shop zvan hardveraj.hr... koliko entuzijazma, radosti, sreće oko otvaranja shopa...pa svi znaju kako je to zavrsilo...

mozda nije sam kriv sam gosp. koji ga je osnovao, nego... mi smo malo trziste za to, pogotovo za nekakvu egzotiku itd...

ja se osobno nebi upustao u to...

FRipper 19.09.2012. 17:41

Ma ja bi se upuštao da sam u zagrebu...ali slavonija,baranja,okolica...nikako!

Servis, poslovnica, red,rad i disciplina i bu nekih para ;)

vranjba 19.09.2012. 18:34

Hvala svima na odgovorima.
Nisam znao da ove veće trgovine dobivaju toliki rabat pa da je njihov mpc manji od mog vpc-a.
Još se dogovaramo, prostor i firma su tu, možda ima prostora i za servis.

FRipper 19.09.2012. 18:36

dobivaju nešto malo vise ako rade vec dugo...manji je ponajvise jer rade bez marze npr nabave za 300 prodaju za 300 :) a zašto, netko zna,netko ne zna, ja npr znam :D :D i to je dobra stvar,al eto opet veliki rizik i ne moze to svako ;)

Pa ok onda ako imate to sve, čemu kemijanje i pitanja za web shop? :D Sam ljepo dernite web prodaju i to je to,i imate sve

vranjba 20.09.2012. 00:32

Razgovor sa legom je krenio od webshopa, jer bi oni tako povećali promet pa i dobili veće marže nego sada (tonere prodaju)
Moram ispitati da vidim kako i šta se isplati, neće me ništa koštati jer nije moja firma, samo rad uložim i ako bude nešto dobro, ako ne jbg ne toliko dobro :D
Ne mogu cijeli život bit nezaposlen :beer:

cincilator 11.10.2012. 17:52

Citiraj:

Autor kassad (Post 2238843)
kako se zove firma ?
za web shop moras imati upisanu djelatnost u registru - Pružanje usluga informacijskog društva.

i to je to.. za ostalo tu je vegeta. :)

da li svatko tko podaje preko neta mora imati upisanu tu djelatnost? ja imam obrt, proizvodnja domaćih pekmeza i rakija, da li to moram upisivat ako prodajem preko posrednika tipa preko imalla?
ne znam da li mi se isplati radit svoj web shop, ovo mi se čini kao ok varijanta da vidim hoće ići, pa bi ako krene i ako moram upisivao tu djelatnost. Djelatnosti: pečem rakiju i dilam preko neta :D

Paske 11.10.2012. 18:43

Citiraj:

Autor cincilator (Post 2253208)
da li svatko tko podaje preko neta mora imati upisanu tu djelatnost? ja imam obrt, proizvodnja domaćih pekmeza i rakija, da li to moram upisivat ako prodajem preko posrednika tipa preko imalla?
ne znam da li mi se isplati radit svoj web shop, ovo mi se čini kao ok varijanta da vidim hoće ići, pa bi ako krene i ako moram upisivao tu djelatnost. Djelatnosti: pečem rakiju i dilam preko neta :D

Ukoliko želiš kao obrtnik prodavati informatičku opremu ( nebitno preko kojeg kanala ) moraš imati registriranu djelatnost.
Da bi registrirao djelatnost kao obrtnik moraš imati službeno završenu školu ili informatičku ili trgovačku.

Sistem je glup, znam.

Alternativno otvoriš d.o.o. koji registriraš za sve i svašta ( cijena kod inicijalne registracije ostaje ista nebitno o količini dijelatnosti ) i između ostaloga za trgovinu na veliko i malo. Samo d.o.o. ( ako se zakon nije mijenjao ) košta 20.000 Kn + troškovi. Isto tako sa novcem ne raspolažeš ti kao osoba, već tvrtka. Znaći svaki izdatak moraš pismeno pravdati.

Pupo 11.10.2012. 18:46

Koliko sam ja skužio on hoće prodavat svoj pekmez preko webshopa, ne inf opremu

FRipper 11.10.2012. 18:52

:D da pekmez i rakiju...vidis koliko znam za to jos nema web shop :D

al opet, tko ce ti dovraga kupovati online ili na kartice ili sa dostavom pekmez i rakiju? po mojem, nitko, mislim da ti je bolje napraviti neku običnu web stranicu čisto da se zna da ti to prodajes i sa tvojim kontakt podatcima i to pa neka zovu i naruce, ne treba ti za to web shop

cincilator 13.10.2012. 10:25

Planiram najvjerojatnije ugasiti obrt kada se bude mogao otvoriti d.o.o. za tih famoznih 10 kn, čini mi se jednostavnije operirati kao d.o.o.jer imam par tih djelatnosti uz domaću kuhinju pa bi sve mogao riješiti putem d.o.o.-a.

Što se tiče web stranice i web shopa gledao sam okolo što i kako, i ono što mi se svidjelo je dosta koštalo, a ako uložim ne znam kad će mi se vratiti, tako da mi se ova ponuda da prodam preko posrednika činila sasvim ok, ako šta prodam platim proviziju, ako ne prodam dobro, bar nemam tekućeg troška kod održavanja svog sustava.
A i izgleda mi pristojno, vidio sam nekog lika s medom i maslinovim uljima, baš me zanima kako njima ide..

aircanada 17.10.2012. 00:30

Citiraj:

Autor Paske (Post 2253231)
Samo d.o.o. ( ako se zakon nije mijenjao ) košta 20.000 Kn + troškovi. Isto tako sa novcem ne raspolažeš ti kao osoba, već tvrtka. Znaći svaki izdatak moraš pismeno pravdati.

Ovo si u krivu. Dosta ljudi otvara firmu posudjenim novcem, i isti dan taj novac dignu sa banke nakon sta otvore firmu, i taj novac lijepo vrate.
Dakle, tih 20 000 kn nije trosak, on te pare mora imat samo 24h (figurativno).

FRipper 17.10.2012. 08:42

jesi siguran da je to tako jednostavno? jer koliko ja znam to se nemre tako, tih 20k mos npr trositi za nabavku robe itd...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:21.