PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Backup sistemskog diska (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=237428)

srale7 05.09.2012. 23:42

Backup sistemskog diska

Kupio sam si veći ssd (64 gb), usput sam nabavio jedan stariji wd(pata) od 80 gb i on bi mi sluzio kao backup.

Uglavnom ideja je staviti nove windowse+programe na novi ssd i onda sa recimo Easeus-om napraviti disc copy na taj wd. Taj disk bi stajao u ladici, odnosno koristio bi se u slučaju da ovaj samsung prdne, ili da prdnu windowsi na njemu( s njega bi vratio prvobitno stanje).

E sad, dali je Easeus najbolji program za to, i na sta treba paziti prilikom ove vrste backupa?
Koliko čitam, treblo bi napraviti particiju koja je iste veličine kao ssd.

Iskustva, prijedlozi i misljenja naravno dobrodosli:beer:

xlr 06.09.2012. 00:11

Acronis true image, instaliraš skupa s Winsima, podesiš scheduled job i on se automatski pali i radi inkrementalni backup na xy lokaciju. Ako sistemac prdne, imaš Acronis boot cd (napraviš ga unaprijed jasno), bootaš i restoraš image. As easy as pie ;) Na lokaciji za backup trebaš samo imati dovoljno mjesta za backup, nikakve iste particije i sl.

Ako taj Easeus radi na isti princip onda je to to, ne znam može li jednostavnije.

domy_os 06.09.2012. 00:28

Ako treba backup disk koji će kasnije ubaciti u PC, onda nema koristi od imagea nego mora klonirati cijeli SSD na taj HDD. Nemam pojma kako radi Easeus...

ante2 06.09.2012. 00:46

Lega zasto bas "Easeus" program ?

srale7 06.09.2012. 06:50

Citiraj:

Autor xlr (Post 2229714)
Acronis true image, instaliraš skupa s Winsima, podesiš scheduled job i on se automatski pali i radi inkrementalni backup na xy lokaciju. Ako sistemac prdne, imaš Acronis boot cd (napraviš ga unaprijed jasno), bootaš i restoraš image. As easy as pie ;) Na lokaciji za backup trebaš samo imati dovoljno mjesta za backup, nikakve iste particije i sl.

Ako taj Easeus radi na isti princip onda je to to, ne znam može li jednostavnije.

Stvar je u tome sto zelim fizički napravit drugi sistemski disk, jer ako mi prdne ssd, nemam onda di stavit windowse, a ne zelim imati taj pata disk stalno u kompu:D

Citiraj:

Autor domy_os (Post 2229722)
Ako treba backup disk koji će kasnije ubaciti u PC, onda nema koristi od imagea nego mora klonirati cijeli SSD na taj HDD. Nemam pojma kako radi Easeus...

Upravo to zelim:)

Citiraj:

Autor ante2 (Post 2229723)
Lega zasto bas "Easeus" program ?

Netko mi ga je preporučio, pa pitam jel ima sta bolje i jel postoje neke cake.

tor 06.09.2012. 07:42

a što kompliciraš, ako sam te dobro shvatio želiš samo u slučaju rikavele SSD-a imati operativne windowse na kojima možeš raditi? Pa jednostavno, instaliraj i podesi win na oba diska i drugi strpaj u komodu :D:D

nino 06.09.2012. 07:46

CloneHD. 15 min posla.

srale7 06.09.2012. 08:27

Citiraj:

Autor tor (Post 2229744)
a što kompliciraš, ako sam te dobro shvatio želiš samo u slučaju rikavele SSD-a imati operativne windowse na kojima možeš raditi? Pa jednostavno, instaliraj i podesi win na oba diska i drugi strpaj u komodu :D:D

Nije bas tak jednostavno kak ti kazes, zelim instalirat nove win na ssd, sve podesit, slozit sve programe sto mi trebaju i to onda stavit na taj drugi disk, da ga imam za rezervu u slučaju da ssd rikne, ali i da vise nikad ne moram instalirati windowse/programe/podesenja nego samo sve vratim sa tog backup diska.

Definitvno mi se ne da dva puta instalirat win/programe/podesenja:D

@ nino

Ako se ne varam taj cloneHD je dosta mušičav i nepouzdan

coconut 06.09.2012. 08:44

Ako se ne varam, Acronis ti ima opciju da ako češće radiš backup, da samo updatea image sa novijim fileovima tj. ne radi cijeli backup isponova i time štedi vrijeme.

srale7 06.09.2012. 08:59

To mi nije tak bitno, jer slozio bi kompletan C: i napravio njegov backup. Storage mi je ionako na drugom disku, a vazne stvari sa storage diska backupiram na druge načine.

Vaznije mi je da program koji odaberem to odradi kvalitetno, i da mogu biti siguran kad cu jednog dana vracat backup da ce sve radit kako treba.

nino 06.09.2012. 09:06

:stoopid: Musicav?

Ni sam neznam koliko kloniranja je do sad odradio za mene. 100% uspjesnost. Jesi probao ili cuo?

domy_os 06.09.2012. 09:58

Uzmi onda True Image ili to što Nino kaže, odaberi clone, imaš i manje od 15 min posla.

D1viry 06.09.2012. 10:26

Instaliraj Acronis, podesi da ti stari disk bude backup i radi incremental backup svaki dan/tjedan/mjesec, kako god želiš. Sve što instaliraš nakon kreiranja imagea, morat ćeš ponovno instalirati ako prdne ssd (a nemaš friški backup), a ovako ćeš imat manje posla.

Forace 06.09.2012. 14:50

Ljudi mislim da ga niste shvatili :D. On bi želio nekim softwerom ajmo reć sinkronizirat povremeno sistemski disk sa klonom :). Znači ne želi čovjek backup/restore opciju jer mu za to trebaju 3 diska (uvjetno rečeno: orginal, backup storage i novi orginal).

Moja ideja za to rješenje:
1. instaliraj na ssd sve što želiš - znači inicijalni install
2. koristeći acronis kloniraj tu instalaciju na taj pata disk te isključi ssd i provjeri da li ti boota patu
3. naknadnu sinkronizaciju podataka vrši povremeno nekim programom za sinkronizaciju ali caka je da ćeš ga morat pokretat iz nekog virtualnog okruženja (hirens boot cd, neka live linux distra ili win pe)

Poanta ovog trećeg koraka je da povremeno radiš "kloniranje" (sinkroniziranje) sistemskog diska sa njegovim "klonom", a to nije moguće radit iz live sustava.

Mislim rješenje je malo čudno ali bi trebalo raditi ono što želiš ako sam dobro shvatio.

driftwood 06.09.2012. 15:10

Citiraj:

Autor nino (Post 2229745)
CloneHD. 15 min posla.

Upravo to sam i ja napravio i sve radi.
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=235752

Evo pišem sa "backup" diska.
Otprilike 1:30-2:00h mu je trebalo da prebaci. Iz windowsa, vrlo jednostavno. Planiram jednom u godinu-dvije klonirati disk.
Sad ga odspojiti (da ga kakva strujica nepotrebno ne ubije :D) i raditi na "starom".

Sva vremena su GMT +2. Sada je 11:56.