PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Članci (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=20)
-   -   Gigabyte Z77X-UD5H & Z77X-UP4 TH - Thunderbolt je stigao (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=237085)

krešo 28.08.2012. 20:09

Gigabyte Z77X-UD5H & Z77X-UP4 TH - Thunderbolt je stigao

Testirali smo UD5H i UP4 TH ploče.

Brko 29.08.2012. 06:22

Thunderbolt bi trebao biti što, Intelovo preuzimanje primata nad USB-om ili?
inače odličan review, šteta što niste imali i Asus P8Z77-V Pro Thunderbolt.

krešo 29.08.2012. 08:30

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 2224314)
Thunderbolt bi trebao biti što, Intelovo preuzimanje primata nad USB-om ili?
inače odličan review, šteta što niste imali i Asus P8Z77-V Pro Thunderbolt.

Da, Thunderbolt se između ostalog natječe s USB 3.0, brži je i može dati više snage, za sada.

Naletjet će već i Asusica :)

Brko 29.08.2012. 08:41

Jel onda bolja investicija ploča sa TB-om ili bez? Koliko vidim na Asusovom sajtu, razlika između P8Z77-V Pro i Pro TB je da pro TB ima slabiju naponsku regulaciju :stoopid: zašto?

krešo 29.08.2012. 08:55

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 2224342)
Jel onda bolja investicija ploča sa TB-om ili bez? Koliko vidim na Asusovom sajtu, razlika između P8Z77-V Pro i Pro TB je da pro TB ima slabiju naponsku regulaciju :stoopid: zašto?

Pa svakako je bolja sa, ulog u budućnost :)

TB implementacija + kontroler kosta pa su vjerojatno stavili slabiju regulaciju kako ne bi morali puno dizati cijenu. Ova regulacija koju TB model ima je sasvim dovoljna.

skitnica 29.08.2012. 10:25

Ja bi ipak rekao da je bolji izbor maticna sa boljom regulacijom jer je Thunderbolt na papiru dobra stvar ali dok masovno ne pocme izlazit periferija s tim konektorom (i dok je ti ne pocmes kupovat) i nema nekog smisla. Dok su meni mobitel, extetni, kamera, printer... na USB-u mislim da se ne isplati nista zrtvovati zbog njega. Nekako nisam siguran da ce Thunderbolt tako brzo da bi se sad isplatilo zrtvovat.

Brko 29.08.2012. 10:50

Citiraj:

Autor krešo (Post 2224354)
Pa svakako je bolja sa, ulog u budućnost :)

TB implementacija + kontroler kosta pa su vjerojatno stavili slabiju regulaciju kako ne bi morali puno dizati cijenu. Ova regulacija koju TB model ima je sasvim dovoljna.

Ulog u budućnost? Pa da, delimično se slažem sa tobom, ali navedimo primjer USB 3.0 kad je uveden na s1156 pločama, isto je bio ulog u budućnost. 3 godine kasnije, konačno je nativno podržan od strane Z77 čipseta.
TB će biti možda super stvar, ali ako pratimo analogiju razvoja stvari, mišljenja sam da će to bit tek znatniji pomak na socket 1150 pločama (za Haswell procesore) i vjerojatno će biti sastavni dio čipseta, dakle, neće biti ploče bez njega.

Velim, nagađam usporedno kako je išao tijek stvari sa USB 3.0.

krešo 29.08.2012. 10:53

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 2224412)
Ulog u budućnost? Pa da, delimično se slažem sa tobom, ali navedimo primjer USB 3.0 kad je uveden na s1156 pločama, isto je bio ulog u budućnost. 3 godine kasnije, konačno je nativno podržan od strane Z77 čipseta.
TB će biti možda super stvar, ali ako pratimo analogiju razvoja stvari, mišljenja sam da će to bit tek znatniji pomak na socket 1150 pločama (za Haswell procesore) i vjerojatno će biti sastavni dio čipseta, dakle, neće biti ploče bez njega.

Velim, nagađam usporedno kako je išao tijek stvari sa USB 3.0.

Upravo si si odgovorio na pitanje. Kada je Intel ikada zurio s implementacijom USB-a? A TB je njihova "beba" :D (i Appleova)...

Brko 29.08.2012. 11:01

Citiraj:

Autor krešo (Post 2224419)
Upravo si si odgovorio na pitanje. Kada je Intel ikada zurio s implementacijom USB-a? A TB je njihova "beba" :D (i Appleova)...

nije žurio nikada, ali htio sam reći da je možda bolje kupiti ploču koja će to imati onako, pod standardnu opremu, nego sada na s1155 kupovati ploče kojima je TB dodatna oprema, koja se naravno dodatno i plaća. ili je kao u Asusovom slučaju regulacija malo oklaštrena pa je cijena skoro pa ista ;) naravno, govorim o ekipi sličnoj meni koje zanima TB, a koriste neki stari socket :D onima koji imaju pile i7 2600K ili i7 3770K, a žele TB, jasno je da će najvjerojatnije kupiti s1155 TB ploču, ukoliko im to bude trebalo.

Apple? neće valjda doći do još jednog rata patenata :D ?

krešo 29.08.2012. 11:29

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 2224425)
nije žurio nikada, ali htio sam reći da je možda bolje kupiti ploču koja će to imati onako, pod standardnu opremu, nego sada na s1155 kupovati ploče kojima je TB dodatna oprema, koja se naravno dodatno i plaća. ili je kao u Asusovom slučaju regulacija malo oklaštrena pa je cijena skoro pa ista ;) naravno, govorim o ekipi sličnoj meni koje zanima TB, a koriste neki stari socket :D onima koji imaju pile i7 2600K ili i7 3770K, a žele TB, jasno je da će najvjerojatnije kupiti s1155 TB ploču, ukoliko im to bude trebalo.

Apple? neće valjda doći do još jednog rata patenata :D ?

Pa ne bi rekao da je to dodatna oprema, sve nove revizije ploca dolaze s TB-om, a ove starije ce se valjda prestati proizvoditi u nekom trenutku.

TB je Intelov ali su ga do neke mjere zajedno s Appleom razvijali i kao sto si mogao u clanku procitati prvi se put pojavio na MacBook Pro-u. Apple drzi trademark na Thunderbolt ime, a patenti su Intelovi.

Wolverine 29.08.2012. 16:01

Sve je to super, divno i krasno. No da li je itko pogledao koliko košta TB kabel :D
http://www.ronis.hr/mac-dodaci/2058/...derbolt_Cable/

http://www.geek.com/articles/chips/h...s-49-20110630/

OK ići će to dolje, ali zasad je zbilja preskup. Plus što trenutno i nema baš previše uređaja koji bi to koristili. Nekako me strah da će završit ko i FireWire.

syss 29.08.2012. 16:34

ideeeeš :D

prestrašno... zapinjanje za kabel i pažnja na isti je dobila sasvim novu dimenziju :)

Brko 29.08.2012. 21:13

Citiraj:

Autor syss (Post 2224662)
ideeeeš :D

prestrašno... zapinjanje za kabel i pažnja na isti je dobila sasvim novu dimenziju :)

3 kabela = 1 Matična ploča koja podržava TB. Prekrasno :D

randic7 30.08.2012. 12:48

Ja imam ovu ud5h sa wifi i super je ploca...
po meni se jos ne isplati uzet tu s TB kad oprema za TB preskupa a i prosjecnim korisnicima nece biti bas od neke koristi...

Dottore 10.09.2012. 18:46

Kud mene Brko pročitao :)

Čekao sam pravu priliku da ubodem poštenu pločerudu temeljem na TH tehnologiji (zamjeniti svoj šugavi P67 za Z77 s TH )
Razmišljam da preselim svoje čigrasto velepamtilo na vanjsko skladište Za tišinu dalo :)

edit.
ima i upgade postojeće serije 7 od Asusa

@Krešo
Sviđa mi se članak i pogotovo kod TH.
Kad će test MSI Z77A-GD80? Ako nije problem da i ubaciš zajedno spomenutu Asusicu :)

krešo 10.09.2012. 22:34

Citiraj:

Autor Dottore (Post 2232425)

@Krešo
Sviđa mi se članak i pogotovo kod TH.
Kad će test MSI Z77A-GD80? Ako nije problem da i ubaciš zajedno spomenutu Asusicu :)

Pa MSI se nešto i ne trudi slati ploče na test niti ih nude preko distributera, ali probat cu ju osigurati za sljedeci test, a i Asusice se ocekuju samo ne znam kada stizu...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:34.