PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Spajanje laptop harda s PC-em (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=236952)

M4te 25.08.2012. 11:44

Spajanje laptop harda s PC-em

Zanima me koji mi kabel treba za spojiti hard disk od laptop na stolni PC?
Može i link u nekom shopu.

Burko 25.08.2012. 12:04

i jos kada bi napisao kojom konekcijom namjeravas povezati hard sa kompom......... i kakve je konekcije hard disk.......... i da li namjeravas ga spojiti unutra kompa ili van kompa...........

gdje bi nam bio kraj :).

M4te 25.08.2012. 15:57

Pretpostavljam da je SATA disk, nemam pojma, ali htio bi ga spojiti na usb.

coconut 25.08.2012. 16:58

Treba ti externo kućište za 2,5" SATA hard. Ovako nešto. Na komp se onda spaja putem usb-a.

xtreme96 26.08.2012. 19:14

Mozes ga spojiti i obicnim sata kablom na maticnu plocu od kompa. (u slucaju da se radi o sata disku i maticnoj ploci sa sata ulazima)
ili napravi ovo sto je kolega coconut napisao pa imas externi disk...

ALiEN17 22.10.2013. 13:24

Pozdrav.

Iz prošlog Tošibinog laptopa izvukao sam 320GB WD ScorpioBlue (pošto je riknuo). Uvijek sam htio staviti taj disk na njušku jer mi je nepotreban a ne bi bilo loše - riješiti ga se uz nešto $$$ :D Međutim, prije prodaje bi ga htio pokrenuti (a sada razmišljam i o tome da ga ne prodam nego koristim, jer imam jedan s manjim kapacitetom prijenosni hard disk u kućištu) preko USB-a.

Na eBayu pronalazim ovo; http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw...5%2B7&_sacat=0

... ono šta me zanima - dali je stvarno to to? plug n play - spojim i sve radi? zvuči jednostavno i dobro, mada ne znam zašto ne bi radilo, sve djeluje da će raditi - isto tako, gledam konektore, ona mala dva "L" profila kontektora pašu jer mi i paše do 15+7 pinski?

MMI 22.10.2013. 13:34

je, radi to tako, malim ( laptop ) hardovima je dovoljno 5V sa usb-a

Nikky 22.10.2013. 13:40

Ako će već eBay "platit" onda bolje uzmi ovakvu verziju ili sličnu > http://www.ebay.com/itm/USB-2-0-to-S...item5d408d1c2d
ova mogućnost da dobije napajanja sa dva usb porta je bitna,
otvori specs tog hdd - a pa ćeš viditi da mu treba 1A u piku a to dobiješ iz dva usb porta.

coconut 22.10.2013. 13:47

Ako ga želiš samo probati i istestirati, možeš ga spojiti direktno na matičnu SATA kabelom i SATA naponskim konektorom sa napajanja.

ALiEN17 22.10.2013. 14:06

Hvala puno ljudi!

Nikky, interesantno - šta je najgore kada sam gledao iteme po ebayu, analogno sam zaključio da je to "nastavak" USB-a - kao šta imaju cooling padovi - USB u produžetku, da se ne "izgubi" jedan utor bezveze i odmah kao takve ignorirao - naravno da ovo ima puno smisla. Međutim, vjerujem da imaš pravo i takav ću sigurno uzet - baš sada držim disk u rukama i na njemu piše 5VDC : 0.55A

coconut, vezano za - pretpostavljam da ovaj "manji dio" od 7 pinova SATA a koji je vrah onda ovaj "veći dio" di je 15 pinova? i još jedna stvar, koji je vrah onih 4 pinova pored SATA? (to pak liči na 4 male nožice)

Nikky 22.10.2013. 14:24

A da se prvo potrudiš potražiti prije nego pitaš očite stvari (da ne kažem drugačije) ? :stoopid:
- dio sa 15 pinova je napajanje, ima više opcija / mogućnosti
- dio sa 7 pinova je SATA tj. data port
- dio sa preostalim pinovima je za konfig / test

ALiEN17 23.10.2013. 22:21

Citiraj:

Autor Nikky (Post 2482246)
A da se prvo potrudiš potražiti prije nego pitaš očite stvari (da ne kažem drugačije) ? :stoopid:
- dio sa 15 pinova je napajanje, ima više opcija / mogućnosti
- dio sa 7 pinova je SATA tj. data port
- dio sa preostalim pinovima je za konfig / test

a ok sori... :(

imam još jedno pitanje, kako će reagirati taj disk kad ga spojim preko usb-a na laptop pošto je gore vindovs? prepoznati će ga kao...? usb memory stick ili? ili ću morati u bios settings da se boota s njega prvo? kako ću doći do svih pr0n :D pohranjenih na njemu i formatirati ga?

Nikky 23.10.2013. 23:18

Ako ga spojiš preko usb - a i spominjanih adaptera kao i usb stick,
jedino su winsi ponekad glupi / smotani kada trebaju detektirati više particija preko usb - a.
Sigurna alternativa je korištenje nekog Win ili Linux Live cd - a pa tako nema "posljedica" za winse na lapu, iskopiraš / brišeš šta trebaš.

ALiEN17 09.12.2013. 13:20

došao adapter upravo sa ebaya, i tako ja ubodem dva usb-a u laptop i 15+7 pinski kontektor u disk, međutim, osim šta se vrti disk - znači struje ima :D ništa se ne dešava, ne prepoznaje ga nikako, probao sam u biosu namjestiti da boota s njega ali ga nema ni u biosima?

šta mi je činiti? pobogu, nije valjda disk neispravan?

EDIT: nemam pojma kako, malo sam se igrao i uspio spojiti tako da pronađe disk - i pronašao ga je... u my computer imam local disk (znači taj disk kojeg sam spojio) i system reserved 61,6 MB free of 99,9 MB - šta nemam pojma šta je, a kada uđem u njega je prazno! pokušao opet u biosima namjestiti da se boota s njega (pošto su gore instalirati W7) ali ga ne nađe!

postoji neki client da iz ovih windowsa sa laptopa gledam u windowse na disku? ovako mi se otvaraju samo program files, temp, intel i uglavnom ono šta me ne zanima :) želim "surfati" u prijašnjem laptopu - dali se to može ikako, primjerice, folderi na desktopu koji su bili, my documents, slike, filmovi i slično?

ALiEN17 24.12.2013. 00:07

Citiraj:

Autor coconut (Post 2482215)
Ako ga želiš samo probati i istestirati, možeš ga spojiti direktno na matičnu SATA kabelom i SATA naponskim konektorom sa napajanja.

e, izbila neka situacija, zanima me sada vezano za ovo... znaci ako lik uzme 2.5" hdd i zeli ga spojiti na stariji desktop pc... na 7 pinova hdd iz laptopa ubode sata kabel i drugi kraj sata na maticnu, onda ce raditi i sve citati podatke? to je sva filozofija ili 'ima tu nesto vise'? (pitanje u slucaju da nema 15+7 pinski adapter sata na usb)

[GOW]Nec 24.12.2013. 02:15

Citiraj:

Autor ALiEN17 (Post 2516419)
e, izbila neka situacija, zanima me sada vezano za ovo... znaci ako lik uzme 2.5" hdd i zeli ga spojiti na stariji desktop pc... na 7 pinova hdd iz laptopa ubode sata kabel i drugi kraj sata na maticnu, onda ce raditi i sve citati podatke? to je sva filozofija ili 'ima tu nesto vise'? (pitanje u slucaju da nema 15+7 pinski adapter sata na usb)

Ima tu nešto više, jer ako ukopča samo SATA kabel, i dalje mu nije spojeno napajanje. Imaš za kupit adapter molex->SATA napajanje.
https://www.google.hr/search?q=molex...w=1280&bih=684

Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:55.