PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   krivo fleshan bios (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=23592)

gil 04.08.2005. 03:24

krivo fleshan bios

imam laptop hp nx9005 kojem sam krivo fleshao bios, komp je mrtav, pa me zanima jel ima pomoći?

buljo 04.08.2005. 03:35

jesi stavio krivi bios il...?

gil 04.08.2005. 04:28

fleshao sam bios prijasnjom verziom biosa i sve je proslo u redu ali komp je mrtav

Rux 04.08.2005. 15:02

imao sam slican slucaj na svom amd-u 64

onim programom asus update sam nekako stavio krivi bios i sve se sjebalo , nisam mogao nista , upalim komp on pusti struju i mrtav do jaja...

ukoliko ti se to desilo ko meni, jedini ti je lijek naci EPROM programator i izvadis fino chip od bios-a i stavis u taj programator i stavis taj bios

il ima jos jedna caka, ALI ZEZNUTA ...nadji nekog ko ima isti komp ko ti sa istom maticnom plocom , i onda u toku rada ima caka , uzmes njegov bios stavis u svoj , dignes sistem , jer bios se ucitava samo na pocetku i onda fino dignes win! kad se win digne, onako "u radu" izvadi taj njegov chip i stavi svoj, i onda uradi flash ( to sam gledao svojim ocima kad je covjek uradio i napravio je komp)

ukoliko nisi siguran , nemoj koristiti ovaj drugi metod

gonzo 04.08.2005. 15:09

to ja lako napravit na desktop pc-u ali na lapu će to ići dosta teže bojim se bolje potraži savjet servisera jer tako smanjuješ mogućnost da sve do kraja zezneš

Rux 04.08.2005. 15:12

u pravu si , na laptopu je sve fujjjj sto se tice tog

covjek ti je rekao najpametniju, idi serviseru od koga si kupio komp pa nek ti to pravi

MRKONJA 04.08.2005. 15:40

Khm DR. Rak:)
Jedino kaj ga nema u zadnje vrijeme na forumu.

Jaymz 04.08.2005. 15:41

imam ja pitanje uvezi istoga.
naime jos prije sam metnu krive biose na soltek maticnu . ona se upali ali pisti cjelo vrjeme i ne dize se . plocu sam automacki bacio u ormar :D ali me sad zanima jel ima kakve pomoci mozda :D

gonzo 05.08.2005. 00:38

naravno da ima pomoći samo moraš naći istu ploču i preflešaš bios preko nje a ako je nforce2 može i s nekom drugom nforce pločom

GoGzS 05.08.2005. 01:34

Nemora biti ista ploča ;) samo da ima isti "utor" za BIOS čip...
Vidio sam kako je spašena abitova nf7-s v 2.0 na gigabyteovoj nforce3 ploči mislim da je bilo, ubacio lik disketu sam abitovim bios-om, booto i ušo u Ms-DOS zamjeno čipove, flashnuo, vratio i sve radi ;)

gonzo 05.08.2005. 01:40

a što sam gore napisao za nforce

Tao2 05.08.2005. 02:21

Citiraj:

Originally posted by Rux
imao sam slican slucaj na svom amd-u 64

onim programom asus update sam nekako stavio krivi bios i sve se sjebalo , nisam mogao nista , upalim komp on pusti struju i mrtav do jaja...

ukoliko ti se to desilo ko meni, jedini ti je lijek naci EPROM programator i izvadis fino chip od bios-a i stavis u taj programator i stavis taj bios

il ima jos jedna caka, ALI ZEZNUTA ...nadji nekog ko ima isti komp ko ti sa istom maticnom plocom , i onda u toku rada ima caka , uzmes njegov bios stavis u svoj , dignes sistem , jer bios se ucitava samo na pocetku i onda fino dignes win! kad se win digne, onako "u radu" izvadi taj njegov chip i stavi svoj, i onda uradi flash ( to sam gledao svojim ocima kad je covjek uradio i napravio je komp)

ukoliko nisi siguran , nemoj koristiti ovaj drugi metod

Evo, meni se upravo dogodila slična stvar. Pretpostavljam da taj Eprom programator nije dobavljiv ili se varam???? Dakle izvadim čip sa druge iste ploče i stavim na mjesto svojega-- dignem do Win-a i onda izvadim taj tuđi i stavim svoj pa onda flash. Jesam dobro shvatio?

Ili ovo: da ne idem u Win, već da flasham sa diskete-- stavim bootat sa diskete, izmjenim čipove i onda awdflash.exe, imam stari bios na njoj.????

EDIT: Vidim da je čvrsto onutra nasađen. Čime najbezbolnije da izvadim čip?

Jel možda u links servisu rade to?? Tamo sam kupio ploču nedavno. Zna li itko?

Rux 05.08.2005. 09:02

sve zavisi do tvoje njeznosti ..nemoj samo trgati , mozes sarafcigerom malim to uradit

ukoliko si pametan dovoljno, znaces napraviti svoj eprom programator hahaha .)

Tao2 05.08.2005. 09:17

Citiraj:

Originally posted by Rux
sve zavisi do tvoje njeznosti ..nemoj samo trgati , mozes sarafcigerom malim to uradit

ukoliko si pametan dovoljno, znaces napraviti svoj eprom programator hahaha .)

Dobro, vjerojatno sam danas malo glup, al opet bolje nego malo pametan. Pokupio sam tu sa pcexperta i uglavnom znam što mi sad treba. Za ovaj e.p. i hahaha nemam znanje niti sam tako nešto ikad pravio. Da si me "hahaha" pitao recimo za vodeno kad ga je rijetko ko imao u homemade verziji vjerojatno bih ti rado dao savjet. Ovako, ja tražim savjet za ono što ne znam i zahvalan sam. Hvala svima ako se još tko javi.

gonzo 05.08.2005. 12:04

izvadiš ga malim šarafcigerom ili iglom malo debljom,staviš ispravni bios čip boot u dos,promijeniš čipove i flash-aš sasvim normalno bios koji ti treba,poslije ugasiš komp i vratiš sve na staro

još jedna bitna stvar:stavi neki končić ispod čipa u podnožje da ga možeš lakše isčupat prilikom mijenjanja i ne moraš ga baš sad jako nabit bitno da ima kontakt dobar

Tao2 05.08.2005. 19:24

Eto, uspjelo mi je vratit svoju dragu Soltekicu na ovaj način presađivanja srca. Radi stvar i tehnika. Malo je lakše bilo jel sam radio na ploči za koju sam mislio da joj nema spasa, pa mi je koristila za generalnu probu. Sad još glavna stvar, a to je ova moja nova nf7s. Frend koji ima isti primjerak, boji se posudit pa ne znam šta ću s tim.

gil 09.08.2005. 21:18

Radim na rijesavanju problema. Nasao sam eprom programator ,imam bios.bin ,bios je u flash memoriji SST 39SF040 u PLCC 32 pakiranju koji je zalemljen na višeslojnu ploču i treba imati sreće kod izlemljivanja čipa. Planiram staviti podnožje za memoriju što će isto biti problem kod lemljenja.U servisu neće ni da čuju za tako nešta, za njih je jedino riješenje nova matična koja dodje 750 eura.

gil 09.08.2005. 21:27

mudraci iz HP_a zalemili su čip biosa na matičnu umjesto da su stavili podnožje i već bi riješio problem ovako još moram tražiti nekog tko ima dobru opremu za izlemljivanje i veliko iskustvo, ako možda netko zna za takvog neka napiše koju pametnu.

gil 07.09.2005. 22:19

HP ponovo radi uz pomoć programatora i izlemljivanja bios čipa s matične ploče, sve se može kad se hoće.

gonzo 07.09.2005. 22:30

eto vidis da se moze i to napraviti,drago mi je da je proradilo jer bi bilo steta da par tisuca kuna ode u vjetar

Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:24.