PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Softverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=42)
-   -   (riješeno) Laptop Lenovo R61i se ugasi prilikom resizea particije (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=233752)

lord051 28.05.2012. 00:29

(riješeno) Laptop Lenovo R61i se ugasi prilikom resizea particije

Pozdrav ekipa, ugl, imam doma laptop lenovo r61i, i sad me vec ubija pomalo... uglavnom, imam potrebu napravit resize particije, to radim preko Acronisa, pokusao sam vec 5-6 puta, i svaki put se laptop zagasi, nikad ne odradi radnju do kraja. Kada se izgasi nece se upalit, trebam ga istekat pa ponovno ustekat u struju da bi ga mmogu ponovno upalit. Ugl, wtf??? Ubija me vise, ne kuzim u cemu je stvar.

inace, ako to ista znaci, ovaj lap ima ugradjem tzv ThinkPad(tako nes), znaci ugradjen image Win Viste, i u bilo kojem trenu se mogu dignut Windowsi novi, laptop sve doradi sam, za nekih sat vremena sve bude gotovo.

thanks... pozdrav...

syss 28.05.2012. 10:47

provjeri u win da se ne pregrijava cpu.

coconut 28.05.2012. 11:15

Skini Hiren's Boot CD pa pokušaj direktno s njime napraviti resize.

Nikky 28.05.2012. 12:44

Kod mrdanja sa particijama pazi šta radiš da ne bi izgubio mogućnost pokretanja tog recovery - ja. Sami boot sektor i mali prostor odmah iza njega ima kod / program kojim preko posebne tipke pokrećeš recovery proceduru. Ako mu nešto smrdaš onda gubiš tu mogućnost i potom nije baš jednostavno to osposobiti.

lord051 31.05.2012. 18:22

resize sam obavio s Hirens boot cd-om ... vec prije sam radio to na takav nacin, nego mene je zanimalo ZASTo se to nemoze obavit iz Windowsa, zasto se zagasi??!!

Dali mozda to ima veze sa time da ima nekih problema sa baterijom, jer laptop ako nije ustekan u struju se odmah zagasi, a lampica od baterije blinka nonstop!

sta se tice pregrijavanja, kako je to najbolje provjeriti... na koji nacin, mozda sa nekim softwareom tipa Everest ili???

lord051 31.05.2012. 19:43

Imam 2 particije, C i D ... na D-u imam puno slobodnog prostora, jednostavno
zelim taj prostor dodjelit C-u, ali nikako ne uspijevam, pokusao sam i sa
masu alata na Hirens boot CD-u, ali nista... jedino kako mogu je preko
Acronisa iz Windowsa, ali tamo mi se laptop ugasi na pol postupka...

ne znam u cemu je problem, radio sam vec takve stvari, a sad me jebe ...

prvi korak odradim dobro, znaci odem na resize particije D, i smanjim ju na
koliko zelim, i ostane mi dio slobodnog prostora, sada taj prostor zelim
dodjeliti particiji C ali ne uspijeva... odem na npr shrink particiju C, i
jednostavno mi pise da nema raspolozivog prostora za prosirenje particije,
tako u svim alatima, i u disk managmentu... ne razumijem...

fre@k 31.05.2012. 19:46

da ti nije mozda ovaj "Shrinked" dio ostao formatiran, pogledaj mora pisat unallocated. Onda ga prosiris.

lord051 31.05.2012. 19:51

da, pa kad sam u nekom alatu iz Hirens boot CD-a, tamo mi pise unlocated, i opet nece... ne kuzim... znam da sam to prije odradjivao normalno...

Nikky 31.05.2012. 20:03

"Mrdanje" sistemske particije je i kod zadnjih winsa (W7) problematično a pogotovo nemoguće kod XP - a (trebaš vanjski alat / program).
Operacije sa ostalim particijama iz samih winsa radi "kako - tako".
Zaključno, najsigurnije je to radit provjerenim alatima kako si već napravio.

Vezano za stanje baterije, vidiš da je stanje iste problematično i ideš radit potencijalno zeznutu operaciju sa hdd - om a bez priključenog napajanja ?? Mislim, stvarno biser.
Da ne spominjem kako cijeli lap (pa i operacije sa hdd - om) radi sporije kad je "na bateriji".

Temperature možeš provjerit sa x programa, između ostalih i sa AIDA64 (nasljednik Everesta). Ako su van normale, lap treba rastavit i očistiti sistem hlađenja od nakupljene prašine.

EDIT: Izgleda da ipak nisi napravio premještanje particija.
Najprije koliko ukupno particija imaš ?
Kako su raspoređene na hdd - u ?
Za ovo digni Paragon Pattition Manager i slikaj kako on vidi hdd pa to postaj ovdje.

lord051 31.05.2012. 20:39

Citiraj:

Autor Nikky (Post 2174051)
Vezano za stanje baterije, vidiš da je stanje iste problematično i ideš radit potencijalno zeznutu operaciju sa hdd - om a bez priključenog napajanja ?? Mislim, stvarno biser.
Da ne spominjem kako cijeli lap (pa i operacije sa hdd - om) radi sporije kad je "na bateriji".

ma ne, nisam radio bez prikljucenog napajanja, nisam tako dlu... u biti, ni nemogu, jer kazem, ako u struju nije ustekan laptop ne radi nikako, odmah se ugasi!

Citiraj:

Autor Nikky (Post 2174051)

Temperature možeš provjerit sa x programa, između ostalih i sa AIDA64 (nasljednik Everesta). Ako su van normale, lap treba rastavit i očistiti sistem hlađenja od nakupljene prašine.

EDIT: Izgleda da ipak nisi napravio premještanje particija.
Najprije koliko ukupno particija imaš ?
Kako su raspoređene na hdd - u ?
Za ovo digni Paragon Pattition Manager i slikaj kako on vidi hdd pa to postaj ovdje.

Imam 2 particije, C i D ... na D-u imam puno slobodnog prostora, jednostavno zelim taj prostor dodjelit C-u, ali nikako ne uspijevam, pokusao sam i sa masu alata na Hirens boot CD-u, ali nista... jedino kako mogu je preko Acronisa iz Windowsa, ali tamo mi se laptop ugasi na pol postupka...

ne znam u cemu je problem, radio sam vec takve stvari, a sad me jebe ...

prvi korak odradim dobro, znaci odem na resize particije D, i smanjim ju na koliko zelim, i ostane mi dio slobodnog prostora(unlocated), sada taj prostor zelim dodjeliti particiji C ali ne uspijeva... odem na npr shrink particiju C, i jednostavno mi pise da nema raspolozivog prostora za prosirenje particije, tako u svim alatima, i u disk managmentu... a ako odem na shrink partition D to mi dozvoljava...ne razumijem...

Pokusat cu sa ovim Paragon Pattition Manager, samo ne sada, jer moram moram ic ca, ali sutra tokom dana obavezno!!!

Nikky 31.05.2012. 20:57

Svakako napravi sliku i postaj ovdje. Lako je moguće da particije (C i D kako ih vide winsi) nisu u slijedu jedna iza druge.
Ako je tako, to je razlog zašto ti "neda" napravit željeno.

Brzi Picek 31.05.2012. 21:00

zato jer ti je win7 ne koristi MFT nego si svoju napravi ... ograničio disk na primarnu i logičku cjelinu ...
vidi teme o tome

ali zašto ti resetira , to je sada pitanje !

lord051 04.06.2012. 11:33

Evo, stavio sam Paragon Partition manager...

Najprije sam pokusao prosiriti zeljenu particiju(C) sa slobodnim(unlocated prostorom), to nije htio napraviti, eo ovako je to izgledalo, znaci nije mi dao mogucnost da ju prosirim sa unlocated prostorom:

http://img27.imageshack.us/img27/1342/73187452.jpg

potom sam od tog unlocated prostora stvorio novu particiju H, i sada sam jednostavno htio spojiti particiju C i praznu particiju H, ali nije mi ni to dozvolio, evo ovako je to izgledalo:

http://img580.imageshack.us/img580/6260/11566301.jpg

sta bih trebao sada napraviti??? pretpostavljam da ima veze sa time da particije nisu iste vrste, tj ovo sta je Brzi Picek spomenuo... sta mi je raditi dalje???

branuschi 04.06.2012. 11:50

http://www.mydigitallife.info/easeus...c-alternative/

probaj s ovim programom imao sam sličan problem i uspio sam snjim riješit bez problema odradiš sve u windowsima i onda se komp. restarta i sve sam odradi (premještanje datoteka ako je potrebno i ostalo) sve traj cca. 1h

lord051 04.06.2012. 13:37

nece ni sa tim... ne znam, pokusavao sam i mjenjat vrstu particije, logical i primary... ali nece... ne znam... ne znam dali da pokusam promjenit vrsu particije, znaci promjenit vrstu particije C, na njoj su instalirani WIN, i nju zelim povecati, da ju promjenim u logical... strah me da se nesto ne poremeti, izgubim podatke ili slicno...

Nikky 04.06.2012. 21:10

Pa ne možeš spajat particije kada im prostor nije "u nizu". Vidim da si već sredio onu install particiju tj. nema je.

Sad na posao, za željeno napravi (početak tvoja druga slika iz #13 posta):
- izbriši novo formiranu H particiju (25,5 Gb), njen prostor će postati Unalocated
- selektiraj E particiju i napravi Move (pomak) prema kraju hdd - a, ovim će Unallocated prostor doći odmah iza C particije
- slijedi željeno povećanje C particije da uključuje slobodan prostor

That's all

lord051 05.06.2012. 15:22

kako jednostavno, a zadalo mi toliko problema!!!!

THANKS!!!!!!

lord051 11.06.2012. 23:29

mozete zatvoriti temu, rjeseno je ovo, ali imam novi problem sa MBR-om, otvorio sam novu temu po tom pitanju.

Hvala na pomoci ekipa... pozdrav...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:53.