![]() |
(riješeno) Komp se gasi
Sinoć sam igrao CoD4 multiplayer, i nakon pola sata igranja mi je igra i cijeli kom samo stala, sve se smrznulo. Nakon restarta kompa, komp se više nije palio, već bi se svakih 10 sec ugasio sam i opet upalio. Nakon pola sata sam resetirao CMOS i komp je proradio, danas ujutro mi se smrznuo tokom surfanja, nakon restarta opet ista stvar.
Probao sam odspojit sve diskove, no i dalje se nije palio, sada sam izvadio 2 pločice rama (od 4) i za sada radi, jel ima netko ideju što bi moglo biti na stvari? Konf je sljedeca: E8200 CPU Gigabyte GA-X48-DS4 4x1 GB ddr2 kingmax 800 MHz Grafa je HD3870 ulatimate Kako testirati pojedine komponente i pronaći uzrok problema? |
Ako radi bez problema sa samo 2 keksa rama, onda j eon prvi sumnjivac. Skini MemTest i udri po ramu. Prvo svaki keks posebno, a onda zajedno. Obzirom da radi sa 2 keksa, možda bi bilo najbolje prvo istestirati one koje si izvadio.
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=58941 |
Testirao 2 sata 2 pločice rama, pa 2 sata druge 2. Memtest ne pokazuje niti jedan error.
Ideje? |
Opiši detaljnije konfiguraciju...koji je hladnjak na procesoru?...onaj koji dolazi s njim ili neki drugi?...napajanje (brand i model)?...kućište (proizvođač i model)?...dal su montirani kakvi ventilatori na kućište koji upuhuju i ispuhuju zrak (airflow)?...grafa je Sapphire Ultimate?
Računalo je klokano ili radi na stock vrijednostima? Dolaze topliji dani, pa po potrebi očisti prašinu u kućištu. Kakve su temperature komponenata? Temperatura chipseta? Probaj prstom. Ova pasivna 3870 se može popravo zagrijati, pa samim time i zagrijati ostatak komponenata u kućištu. |
Vjerojatno ti je bio loš spoj u utoru za ram. Ubaci ram, promrdaj malko i vidi onda.
Pogledaj elektrolite okolo. Vidi da li su napuhani. Radi njih može doći do nestabilnosti u radu. |
Rastavio sam komp do kraja, vratio sve nazad, ispuhao kompresorom i za sad radi, vidjet cemo kak ce biti :)
Edit: odmah usputno pitanje, dal bi dobio što na performansama kada bi ubacio još jednu hd3870 u crossfire? Iako i sada igram dovoljno dobro, neke novije igre ne mogu igrati na jacim detaljima pa bi ubacio jos jednu identicnu grafu |
Ako imaš negdje posuditi grafu, pa probati dal se isplati, bilo bi dobro. Da ne ulaziš u trošak bez veze.
|
Citiraj:
|
Monitor je Samsung S24B300 24''
Napajanje je chifteck 650 W |
Citiraj:
|
Imam gore zalmana 9700 LED i proc ide bez greške sa 2.66 na 3.2 - 3.4
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 05:44. |