![]() |
Gašenje prilikom opterećenja
Prije godinu dana kupio sam novi PC sa sljedećim komponentama:
Procesor AMD Athlon II X4 640, socket AM3, BOX , 2Mb cache, 95W ASUS M4A78LT-M, AM3, AMD 780L, SB710, BUS 5200 MHz, DDR3 DDR3 4GB (2x2GB) Kingmax, 1333MHz, FLFE HDD SAMSUNG 500GB 7200rpm 16MB cache Serial ATA II-300, F3 Napajanje SEASONIC 380W, SS-380GB, S12, aktivni PFC GAINWARD GTS450 512MB GDDR5 128bit, PCI-X 2.0 x16, Core : 783MHz Kad pokrenem konverziju videa HandBrakeu komp se tijekom procesa jednostavno ugasi. Pokušao sam s isključivanjem jezgi, ostavio sam da radi samo na jednoj, i opet se ugasio, samo ovaj put je trajao nešto duže. Čini mi se da se radi o pregirjavanju, ali nisam siguran. Možda je i napajanje? Ima netko kakva insight? Zahvaljujem. |
Pa jesi li pratio temperaturu procesora? Koji error ti izbacuje u Event Vieweru?
|
Nisam. Imao sam ga priliku korisititi par sati, a trenutno mu nemogu pristupiti. Zanima me dali je napajanje dovoljno za taj tip procesora?
Također, komp nikad nisam usisavao iznutra (nisam ga smio otvoriti, bio je pod garancijom). To bi isto moglo utjecati. |
Ipak je to Seasonic koji stvarno i isporučuje deklarirane watte, po meni će prije biti pregrijavanje u pitanju.
|
Mogao si ga otvoriti, gubio bi samo na garanciju na dijagnostiku.
Napajanje je dovoljno jako i imaš lufta još. Odvrti jedan OCCT 15 min pa nabaci SS-ove da vidimo temperature. Naravno kao što kažeš da nisi čistio komp preporučljivo bi ti bilo da ga fino propušeš s kompresorom, i stavljanje nove termalne paste na proc. Slobodno nabaci i sliku kante iznutra. |
OK. Budem to napravio, javim vam rezultate. Ali tek za tjedan dva kad ponovno budem za tim kompom.
Zanima me što ako se dokaže da je pregrijavanje (čak i sa "propuhavanjem" prašine)? Dali nositi da mi zamjene procesor (jeli to uopće pokrivneo garancijom) ili uložiti u bolje hlađanje? |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
a temperature grafulje?
što se ps-a tiče, nadam se da je onih 13.06V na +12V railu samo greška u očitanju... a ako nije, moguće je da zaštita isključi psu. potkrade se faličan primjerak i među najboljim ps-ovima... ako imaš neki ps za zamijeniti to bi uklonilo dileme... |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:49. |