PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Streaming/online servisi, linkovi i ostale zanimljivosti (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=18)
-   -   Stalna IP adresa (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=23195)

Ivor 20.07.2005. 22:06

Stalna IP adresa

Bila je neka fora da se moze slozit stalna IP adresa preko nekih www stranica za ADSL.

Zvao sam HT kazu da nemoze stalna IP adresa za net, a ja znam da moze.

Pa ako netko zna bilo koji nacin bio bih zahvalan odnosno adresu te stranice.

MasterX 21.07.2005. 01:45

stalnu IP adresu NEmozes imati zbog toga sto PPPoE session najduze moze trajati 24h onda te T-Com ili Iskon disconnecta pa se mozes opet spojiti pa dobijes novi IP

ALI

postoji neki bug u cijeloj toj PPPoE ludnici, mislim da MikroTik ima nacin da iskoristi taj bug...
tj da jednom kada se spojis ADSLom na net, da te neodspaja... ali sigurno kad-tad ce biti neki radovi na centrali ili resetiras komp, pa izgubis tu "stalnu" IP adresu

napisi za sta ti treba stalni IP, mozda se moze odraditi preko DYNDNS-a ili NOIP-a

inace FEDEX ima stalne IP adrese na DSLu preko T-Coma (5 fixnih IPova)

toliko o tome, za velike postoji ono sto mali nemogu dobiti

Emissary 21.07.2005. 08:15

Za nas laike - čemu u praksi služi fiksna IP adresa?

IceFisherman 21.07.2005. 08:25

Citiraj:

Originally posted by Emissary
chini mi se da sluzi tome kaj mores imati stranice tipa Pcekspert .... or something like that ..:rolleyes:

MasterX 21.07.2005. 08:37

stalna IP adresa - moze sluziti za bilo sto

ali najbitnija stvar je to da se ta IP adresa NE mijenja...

recimo imas Terminal Server na koji se ljudi spajaju iz vana... nemozes svojim klijentima mjenjati adresu ili hostname svaki dan, vec moras imati fixnu IP adresu koja je "bindana" uz neki hostname

da ne duljim i da ne objasnjavam sta je to DNS i sta je to DNS resolution, recimo adresa pcekspert.com je 69.93.122.162

ali je ljudima lakse zapamtiti pcekspert.com nego 69.93.122.162
zato postoji DNS

ako te interesira vise o tome citaj tu:
http://computer.howstuffworks.com/dns.htm

Emissary 21.07.2005. 11:28

Hm, je li to znači da svaka web stranica ima fiksnu adresu? Jer ako nije fiksna, logično bi bilo da se slovni upis ne asocira sa promjenom, a to dakako ne bi baš radilo :rolleyes:

MasterX 21.07.2005. 11:34

pa DNS baze se svakodnevno update-aju!

recimo dnevno otvorim 50tak stranica na webu... to je znaci 50 DNS request-ova... sada zamislite par milijuna takvih user-a

DNS je baza podataka koja ima najvecu uporabu na svijetu, koristi je najveci broj ljudi (surfera) a da toga nisu niti svjesni :)
inace to je redudantna baza, tako da se NEnalazi samo na jednom kompu, nego se salje i dopunjava sa ostalim DNS serverima na net-u

procitaj onaj link koji sam postao iznad, pa ce ti biti jasno!

Tooma 21.07.2005. 20:40

Citiraj:

ukratko zamisli da ti se telefonski broj svakodnevno mijenja

Emissary 22.07.2005. 01:50

Citiraj:

Originally posted by Tooma
ukratko zamisli da ti se telefonski broj svakodnevno mijenja
Koliko kužim, nije baš tako...jer ipak slovna oznaka adrese ostaje ista ;)

Moshnja 22.07.2005. 10:20

Pa IP se ne mjenja kod recimo PCE, on je stalno isti.Tooma je mislio na IP koji se mjenja, recimo kako bi te ljudi zvali da ti se broj svaki dan mijenja?Zato služe fiksne IP adrese, da imaš jedan IP stalno, i da te ljudi mogu zvati uvjek na taj broj.

Sada sam i sam sebe zbunio.:D

Tooma 23.07.2005. 01:34

Citiraj:

Koliko kužim, nije baš tako...jer ipak slovna oznaka adrese ostaje ista ;)

ali ce ti server bit nedostupan dok se ne updatea zapis u dns tablici, tj. slovna oznaka bit ce ti povezana sa starim ip-om, a to nije ono sto ti zelis

to opet mozes usporedit s telefonskim brojem s tim da je tvoje ime dns
promine ti broj i to se ne azurira u bazi
neko zove 988 i oni mu iz baze procitaju stari broj

Marijo-JustONE 26.03.2009. 18:47

Citiraj:

Autor MasterX (Post 251216)
stalnu IP adresu NEmozes imati zbog toga sto PPPoE session najduze moze trajati 24h onda te T-Com ili Iskon disconnecta pa se mozes opet spojiti pa dobijes novi IP

ALI

postoji neki bug u cijeloj toj PPPoE ludnici, mislim da MikroTik ima nacin da iskoristi taj bug...
tj da jednom kada se spojis ADSLom na net, da te neodspaja... ali sigurno kad-tad ce biti neki radovi na centrali ili resetiras komp, pa izgubis tu "stalnu" IP adresu

napisi za sta ti treba stalni IP, mozda se moze odraditi preko DYNDNS-a ili NOIP-a

inace FEDEX ima stalne IP adrese na DSLu preko T-Coma (5 fixnih IPova)

toliko o tome, za velike postoji ono sto mali nemogu dobiti

Meni treba da dignem HLDS,niko mi nemoze uci a stalno se menja adresa pa ko ce vise davat svima:S

danij3l 26.03.2009. 18:53

koristi dyndns i sve rijesheno. neznam zasto se toliko zakomplicirali.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:25.