![]() |
(riješeno) Pukla slusalica u laptopu
Pozdrav ljudi,imam jedan veliki problem.Naime,slucajno sam zgazio na kabel od slusalica,a slusalice su bile ustekane u laptop i metalni dio slusalica je ostao "zabijen" skroz u utoru i sad me zanima ima li kakav nacin da to izvadim?
klista,pinceta i raznorazne metode ne pomazu.laptop je hp 4510s |
Tanki vijak i probaš ga malo zavrtiti unutar tog metalnog dijela i izvući kliještima.
|
uslikaj ako mozes pa da vidimo sta bi se dalo napraviti
|
Citiraj:
|
nisam baš ziher da će konektor popustiti, ali svakako može probati.
|
Najsigurnije ti je rastaviti laptop i izgurati džek sa unutarnje strane. Usput očistiš prašinu i zamjeniš pastu na procesoru.
|
Citiraj:
no ok, ako lap nema garancije, isplati se vidjeti kakvog je oblika konektor. |
Ako ima kakav komad plastike u tom metalnom dijelu možeš zagrijanu iglu ugurat u njega i pričekat da se ohladi pa povučeš van.
Ja uspio tak izvadit činč odlomljeni iz linije. |
Citiraj:
Uzeo sam izolaciju s bakrene žice 2,5mm2 i u nju kapnuo kap cianofiksa, zatim sam izolaciju utaknuo u utor i pričekao 1-2 minute te potom bez problema izvukao konektor. Izolacija ima vanjski promjer nešto više od 3mm pa bi to trebalo biti dobro zbog centriranja, a unutarnja šupljina se napuni ljepilom te se zaljepi za konektor... |
jesi uspio to riješiti?
|
Nene,nisam uspio,a pokusavao sam i super ljepilo,i raznorazne tehnike izvlacenja.Izgleda da cu morat otvarat laptop(iako nisam nikad,pa me malo frka).
|
Ovo sto ti je knezigor napisao nije losa ideja. ako imas takav buzir, malo ljepila unutra ali pazi da ti se ne prolije . Uglavnom, radis na svoju odgovornost
|
slika bi dobro došla... ovako operiramo na slijepo... bilo bi najbolje nekako ga okolo obujmiti nečim jako tankim... recimo, škare za nokte od manikircajga su bolje od kliješta za ovakve slučajeve, vjeruj mi, ja sa manikircajgom rastavljam laptop jer nemam drugi alat
ili da gurneš tanku žicu između konektora i utora, tek tolko da ga malo odvojiš od utora i onda dobiješ prostora za izvlačenje... ja bi probao i ono što je netko rekao, ako ima plastike gurneš nešto vruće unutra da se plastika otopi oko toga i onda izvučeš... |
http://imageshack.us/photo/my-images...sc0041kku.jpg/
evo slika ako moze pomoc,livo je problemacic,a desno normalni utor. |
Kako ne mogu rijesit ovaj problem,jedino sta mi preostaje su usb slusalice.zanima me samo oce li moc reproducirat zvuk na slusalice,buduci da je komad ostao unutra,te sad uopce nema zvuka,tj kao da su slusalice ukljucene?
|
baš glupa situacija ... pa daj još nešto probaj, jesi probao između utora i konektora iglom ga odvojiti da dobiješ malo prostora za izvući ga pincetom ili onim kliještima za nokte... oni imaju tanki vrh pa možeš uhvatit
bilo bi super da možeš rastaviti laptop jer baš gledam jedan 3.5mm utor koji imam za dijelove, on ti sa strane ima poklopac koji samo otvoriš i možeš iznutra bez frke istisnut konektor van... gle, rastavljanje laptopa nije uopće teško ali moraš nać uputstva jer prvi put je malo teže... bar po sebi znam, prvi put gledaš uputstva, 10-ti put žmireći manikircajgom rastavljaš ekran :D |
Uzmi baš cijanofix, ne bilo koje super ljepilo. On nije elastičan i stvarno brzo i dobro uhvati. Samo moraš brzo nakon što staviš naslonit da se zalijepi jer brzo stvrdne. Ovo sa izolacijom od neke 2.5mm^2 žice mi se čini kao najbolja ideja.
|
Sto je najgore uspio sam otvorit prateci manual,i ne moze se pristupit konektoru jer su zalemljene bakrene zice i jos neki metalni dio na plocu,tako da su uopce ne vidi :hitthewal:
Citiraj:
|
Evo jos jedna ideja. Zahtjeva mirne ruke. Uzmes busilicu i neki minijaturni borer (najbolja bi bila neka mini busilica tipa dremel) i ubusiti par milimetara u utikac. Naci neki minijaturni samonarezni vijak i usarafiti ga u utikac. Tada ces imati nesto jaci spoj nego sto je to slucaj s ljepilom i mozda ces ga moci izvuci. S mirnim rukama ne vjerujem da bi trebalo biti problema sto se tice ostecenja uticnice. Ako se zelis dodatno osigurati uzmi komad lima širine dovoljne da zastiti uticnicu do konektora zarolaj ga i busi kroz njega. Znam da zvuci malo opasno ali ako ne mozes pristupiti uticnicu s unutarnje strane, mislim da se isplati probati.
|
Hvala svima na pomoci,ali jednostavno nije islo.odustao sam od pokusavanja vadjenja puknutog komada i isprsio se za usb slusalice.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:54. |