PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Prijenosnici (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=48)
-   -   Degradacija rashladnog sustava u laptopu tokom vremena? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=231054)

Pupo 23.03.2012. 11:28

Degradacija rashladnog sustava u laptopu tokom vremena?

Neznam di da postavim ovu temu, no radi se o problemu hlađenja u laptopima pretežno.

Znači pitanje je da li dolazi do degradacije hlađenja s vremenom i što je uzrok ako da. Naravno, ovdje nemislim na nakupljanje prašine na hladnjaku laptopa, već usporedba:
"novi laptop iz trgovine" vs "taj isti laptop nakon 3 godine s opranim hladnjakom, ispirenim ventom i promjenjenom pastom"

Povod temi je taj, nekidan me zove frendica i kaže da joj se laptop grije i da ga je nosila u servis i da je čiko u servisu preporučio kompletnu zamjenu ventilatora i hladnjaka sa heatpipeom. No taj isti laptop radi, samo ima izgleda malo povišene temperature u radu.

Sad, kad stavim na stranu da je taj čiko u servisu htio uzet dnevnicu curi, kolika je uopće vjerojatnost da heatpipe procuri/ishlapi? Za vent mi je jasno da lageri mogu dobit po pi*** i da počnu zavlačit i da se vent sporije vrti, a s vremenom i stane.

I kad heatpipe iscuri/ishlapi, ako se kome desilo, nakon koliko vremena se laptop pregrije?

tnx

tomek@vz 23.03.2012. 11:43

Prije bi reko da čiko taj kaki. Nikad nisam vidio da se lap nakon što se očisti i ak je vent ispravan grije više nego je bio novi (a znaš kolko mi ih je prošlo kroz ruke). :kafa:

domy_os 23.03.2012. 11:56

Meni se to baš nedavno dogodilo na Aceru Aspire 6530. Ima dva odvojena hladnjaka i dva heatpipea, jedan za procesor, drugi za grafičku. Ovaj za procesor je izgleda procurio i skoro ništa nije hladio. Procesor je radio na 70°C u idle, a sve je bilo očišćeno, nova pasta itd. Kupio neki rabljeni s eBaya i sad super radi, nekih 40-45°C je u idle.

tomov 23.03.2012. 11:58

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 2128587)
Prije bi reko da čiko taj kaki. Nikad nisam vidio da se lap nakon što se očisti i ak je vent ispravan grije više nego je bio novi (a znaš kolko mi ih je prošlo kroz ruke). :kafa:

Potpisujem...
Zašto nekog oderati samo 200kn ako ga možeš oderati za 500kn.
Ništa novo što se naših servisera tiče.

Alvin 23.03.2012. 12:00

Meni je isto tako prošlo neki veći broj laptopa kroz ruke ali ne mogu tvrdit niti jedno od toga.
Što se toplovodnih cijevi tiče, nije baš čest slučaj da iscuri/ishlapi ali imao sam 10-ak takvih slučajeva.
Uglavnom vent vrti poprilično brzo a temperature ostaju visoke, ovisno u kojoj se mjeri to desilo.
Najgori slučaj kod Toshibe M65, kod koje u trenutku opterećivanja procesora temperatura je momentalno skakala 20c.
Naravno možeš sve to izmjerit, temperatura na početku cijevi i na kraju bi morala biti skoro pa identična, a što su odstupanja veća jasno, cijev lošije provodi.

alengrosevic 23.03.2012. 12:04

ja sam imao slucaj da je na Scythe hladnjaku (tocnije ovaj) iscurilo to sto je bilo u heatpipe-ovima i hladnjak je jako lose hladio, ma tocnije je nije hladio. Na q6600 je takav losije hladio od stock coolera. Ocito je sastav heatpipea "pobjegao" i vise pipe nisu provodile kako treba. Sad da li je takvo sto slucaj tu na laptopu, mozda, nista nije nemoguce :D

Pupo 23.03.2012. 13:13

@ domy_os

Znači kad pipa iscuri, nema tu rada na laptopu s takvim neispravnim hlađenjem? Tako sam i mislio, sam to kad kažeš nekome nešto protiv čike iz "servisa", to je borba s vjetrenjačama.

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 2128587)

A tko pita, neskita :p

Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:42.