![]() |
Imenik.hr - objavio osobne podatke građana
Omiljenu jutarnju kavicu uz "listanje" dnevne stampe odmah mi je pokvarila danas najcitanija?! vijest. Po datumima realizacije ispada da i nije tako friska.
Privatna firma Imenik d.o.o koja stoji iza sajta imenik.hr objavila podatke 43k gradjana. Imenik.hr izjavljuje da su podatke dobili od Ministarstva Pravosudja te da azurirane podatke cine osobna imena, prezimena, adrese, tel. brojevi, oib-i; mada u trenutku mojih pretraga (danas) sajt nije ispisivao oibe gradjana. Iz Mup-a pozivaju ostecene gradjane da se jave jer samo na taj nacin ih mogu sankcionirati. Mimo toga sto Mup poziva gradjane da podnesu prijave … kako doista stojimo s pravnog gledista? Da li privatne firme smiju prikupljati, koristiti, obradjivati i nuditi kao uslugu podatke koji su " javni" bez pristanka te osobe ili firme? |
Sad pogledah i pronađoh se, staru im spalim.
I onda se čudim otkud im broj kad me žena iz osiguranja zove da dođem na "razgovor brblj mrmlj posao". "Kakav posao", pitam, a ona će "Pa posao od kojeg ćete imati koristi i sigurnost brblj mrmlj ugovor grrrmrmrmlj životno...". klik, tutuuuuu tutuuuuu |
Ja ovo ne mogu vjerovat. Sve mi je gore, adrese, brojevi... Kur.. Im ne znaci ako oznacim da moj broj ne smije bit u imenicima, svejedno ga dijele trecim stranama. Treba nes poduzet u vezi ovog. Brojevi su mi provjereno bili skriveni i bili su van imenika a sad pop odjednom su i u T-comovom i u ovom imeniku.
Dal T-mobile/T-com smije dilat moju adresu i brojeve okolo bez mojeg znanja?? Mozda i je istina da HT daje ovakve clanke u javnost ali me zanima kako i zasto dilaju moje podatke. |
Meni se cini da je baza puno veca od 43k jer koga god sam provjerio nasao sm ga u njihovoj bazi.
@ IcyTExx Ista situacija je i kod mene. Bio sam na Metronetu gdje sam u ugovoru specificirao da moj broj NE BUDE javan. Trenutno sam u fazi prelaska na Optimu te sam i u njihovom ugovoru specificirao da broj bude skriven. Usprkos svemu tome moji podaci su u njihovim bazama :( ... sto ja ne zelim, a nitko me nije pitao! |
Evo, gledam baš, ja sam u tele2 reko da me ne stave u imenik, prijatelji isto tako u HT-u, i sad vidim da smo obojica na listi, a ispod karta kako doći do mog stana, wtf?
|
i ja sebe nasao, neznam na koju foru obzirom da nikad nebih oznacio da budem u imeniku :fuming::fuming::fuming:. katastrofa.
edit: evo sad provjerio na tele2 stranicama svojim i Zakaceno mi je da se ne prikazuje broj, wtf? edit2: upravo zvao Tele2 help desk, provjerili i ispricavali se da su nesto zaje. kao da ce me skinut od sljedeceg ponedjeljka. zovite helpdesk na kojem jeste. poz |
Naravno da ce te skinut nakon poziva. Ali zasto si tamo uopce?
Mislim, nije sad da me je jako pogodilo ali neko ko ima posebne razloge zašto želi biti skriven je nadrapao. |
Citiraj:
edit: ajmo ovako, jel ima netko od vas ovdje starce, strica, vatever koji su advokati da ih pitate sta se i dali se moze u ovom slucaju da vidimo dali im mozemo hebat sve po spisku jer ovo je krajnje neodgovorno od njih bilo i sad kad promislim nije bas u redu da ja sad moram cekat 7 dana da budem skinut sa liste. trebali bi to napravit vec danas. |
Citiraj:
Joj daj, tko je želio saznat, saznao je i puno prije tog imenika. Pa na internetu se nalaze javno i puno gore informacije o svakome od nas od imena, broja telefona i oiba. Samo eto, digla se pompa, pa je svima to problem odjednom, a kako su i oni rekli, nisu oni te podatke ukrali nekome, već su ih samo preuzeli s drugog mjesta, koje je isto tako javno, il polujavno. Ja njih neopravdavam, dapače, al malo ljudi nekad forsiraju i ponese ih masa. |
Citiraj:
da mi kazu da ja sad moram cekat 7 dana da me maknu je idiotski :fuming:. ne zelim one glupe pozive za osiguranje, posao, namjestaj i sta ti ja znam, a jednom kad te imaju na listi te imaju. :chears: |
Gle, slažem se ja s tobom, i sve štima. Samo, ako se brineš da netko raspolaže s tvojim podacima, vjeruj, broj telefona ti je najmanji problem! Jer gotovo sve je dostupno na netu, samo treba znati di, i što s čim povezati :)
|
moze samo usputno pitanje - zbog cega vas toliko smeta da vas netko moze nac?
cega vas je tocno strah ili je to vise stvar principa? |
Citiraj:
primjera radi, znam provjereno da se za dobivanje SPAM-a na meil od nekoga privatno, znaci da se zna od kuda je doslo (unutar HR) moze ici na sud i dobiti par tisuca odstete. |
Citiraj:
:chears: |
Citiraj:
A da ne kažem kako sam prije 2 god dobivao sms poruke (koje zapravo nit nisam dobio) koje su mi naplaćivali 120kn, kao da me netko pretplatio za nešto. I to je trajalo 3mj da bi na kraju promjenio br jer ova đubrad ti ne može nit ne želi pomoć. |
Nije pronađen niti jedan rezultat za upit "moje ime" :D
|
Citiraj:
A redovito su me zvali dok nisam ukinuo fiksni telefon, dobivao sam tu i tamo poruke za kredite... To me najvise zivcira. A pravne osobe moraju imat sve dostupno i podaci im moraju bit javni. OIB, adresa, telefon i sve ono što ima na sudreg.pravosudje. |
Nevjerovatno je kakve su sve podatke, slike i informacije iz privatnog života ljudi sposobni postaviti na društvene mreže, ali kad se okači prilično banalan podatak - njihov broj telefona - nastaje panika.
Stvarno ne znam koja to opasnost prijeti iz toga, kao da će te netko obasipati pozivima i porukama i kao da ćeš biti prisiljen nešto kupiti ili se pretplatiti na neku uslugu, ako se tu i tamo dogodi neki spam - kao da je problem ignorirati. Citiraj:
Stvarno radite buku oko ničega, fino nazovete službu za korisnike i tamo sve objasnite. |
Citiraj:
Citiraj:
:chears: |
Citiraj:
Vjerujem da ne znaš ni 5% sadržaja ugovora koji imaš potpisan sa razno raznim pružateljima usluga, kako telekomunikacijskim tako i drugim. To što ti oni nude da ti je broj tajan je samo jedna opcija, a ako ga ipak negdje prikažu onda je to njihov propust ali to nema veze s ilegalnim radnjama pošto tel. broj sam po sebi nije nikakav bitan podatak. Zna se što su bitni i osobni podaci svakog građanina. Citiraj:
To su nebuloze našeg novinarstva koje radi senzaciju od svega. |
Osobni podatak ???
Gledam cijeli slučaj i pratim na netu što se piše o ovom problemu. Uglavnom netko je odradio savršeni PR za imenik.hr iskoristivši nepismenost i neinformiranost naše nacije.
Pojam javan i polujavan podatak ??? (kakav je to??), ja sam napisao ovaj post javno i sad ću zabraniti da ga netko linka ili prenese na drugom sajtu ??? Kako bi to mogao napraviti ?? HECKERI će zlorabiti podatke objavljenje ne imenik.hr-u, tko im je dao pravo da objave moje osobne podatke na imenik.hr-u... Niz takvih glupih pitanja i ne uključivanja mozga i osnovne logike, o zakonima i sličnim pitanjima neću ni postavljati pitanja... Uglavnom ono što su objavili izgleda da je bio dobar marketninški trik, vijest su penjeli svi mediji i nekoliko dana su bili glavna vijest. Realno, trgovačka društva, vlasnici i odgovorne osobe prilikom otvaranja moraju platiti oglas i narodnim novinama da bi proglasiti svoje podatke JAVNIM. Time ulaze u JAVNU KNJIGU koja mora biti dostupna svim građanima bez ikakvih zapreka pristupa i ako se prenese u izvornom obliku nitko nije napravio nikakav prekršaj. To je i bio dio antikoruptivne kampanje da se zna tko stvarno stoji iza koje firme... Imenik ... u svakoj uređenoj državi postoji centralni imenik i zakon o elektroničkim komunikacijama propisuje baš to. http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/340018.html Tu lijepo piše da je telekom operater dužan voditi evidenciju korisnika i dobiti privolu za objavu u javnom imeniku..., ako je netko zaribao onda su to telekom operateri. Sad o elementarnoj logici... Postoji preko 15 telekom operatera, koji od njih bi obavljao poslove imenika??? Dali bi HT ili Tele2 dao VIPnetu podatke o svojim korisnicima? |
Sutra ide prijava, nema me u imeniku. :/
|
Citiraj:
Ako si "ti" svojevoljno stavio podatke na drustvene mreze pa te zasipaju spamom OK, ko ti kriv, ali Imenik.hr prikuplja moje podatke od operatera mimo moje volje! Nisam zvao i zalio se Imenik.hr nego operateru koji je ustupio moje podatke. U ugovoru stavka glasi "da li dozvoljavam pretragu tel. broja" koju i da sam dozvolio, to se ne odnosi na ustupanje podataka trecim osobama!!! Niti imam facebook, niti je igdje moguce pronaci moje podatke da sam ih sam stavio. Ako sam ja providerima izricito zabranio ili nisam dozvolio objavu mojih podataka, nemaju ih oni sta drugima ustupati. Bez obzira koji su moji osobni razlozi, ili me puko smo ćeif ... jednostavno ne zelim i gotovo. Iako je rijec o bezazlenim podacima, stvar je principa. Namam se kome sta pravdati za takav stav; Pogotovo ne privatniku koji na racun toga MOZDA CAK I bazira svoje poslovanje. Mislim da to nije uredu. EDIT: Izvor: Imenik.hr forum, post njihovog operatera/moderatora |
Jednostavno ne razumijem vas sa stavom "šta vam je tolko bitno, što imate tajit, kakav vam je problem ako vas tu i tamo nazovu i dobite nekakav spam". Tko ste vi da zaključujete koliko i zašto nešto nekome smeta. Ako ja ne želim da me zove netko tko me ne pozna onda nikog nije briga zašto ja to ne želim, svako ima svoje razloge. Ja čak ni nisam stavio da ne želim da mi broj bude u imeniku, ali tamo uopće nije moj broj nego broj člana tarife za obitelj (t-mobile) koje sam ja nositelj. A taj član pak ima naveden broj svoje majke (simpa koja se već neko vrijeme ne koristi). Ista ta osoba je recimo označila da ne želi fiksni tel broj u imeniku ali je on ipak tamo (što prilično smeta jer se taj telefon koristi u bitne svrhe, a opet osoba se često nije u mogućnosti javit ukoliko radi nešto bitno, znači ako propusti poziv od nekog bitnog nije dobro, a ako se javi na poziv koji nije bitan ima neki određenih problema jer je morala napustit nešto što je radila do tad).
Definitivno zovem T-mobile i ima da srede te brojeve i nek me maknu iz imenika. I ja recimo pazim gdje ostavljam tel broj i dali u eulu pise da se broj nece objavljivati trecim stranama. I uvjek naznačim da ne želim da me se kontaktira u vezi promotivnih ponuda i slično. |
Obavio sam 2 poziva sa službom za korisnike. Jedan s tele 2 i jedan s t-mobileom. (imam 2 broja)
Tele2 kažu da će maknuti kroz 48h. Tj pokrenio sam zahtjev za tajnim brojem. I kaže da će taj zahtjev prosljediti drugima, što bi značilo da bi ovi uz imenik.hr-a to trebali maknuti. Vidjet ćemo. T-mobile kaže malo drugačije. Da će kroz 5 dana maknuti moje podatke sa svojeg imenika, al da oni nemaju veze sa imenik.hr-om. Meni je jedino fascinantno kako moj broj, pogotovo ovaj iz t-mobilea, nije tajan. Jer kako sam već spomenio, imao sam potrebu za tajnošću broja što sam i naglasio kad sam ga mjenjao, al svejedno je 'procurio'... |
Mene nema :p, ali ima roditelja..
Što se tiče sajta - možete i "celebritije" tražit, samo zanimljivo, nema dosta političara - Jace, Šeksa pa ni Hloverke :D |
Citiraj:
|
Citiraj:
Ili HT možda? Stvarno me zainteresiralo ovo pa sam našao i ove informacije, čini mi se da je ta ekipa iz imenika stala nažulj nekom velikom i uzela im igračku, a sad se veliki HT pjeni, nije teško sa par tisuća ljudi viška koje ionako otpuštaju po forimima napraviti štetu konkurenciji od koje se neće oporaviti... http://www.poslovni.hr/vijesti/ht-ne...ka-165265.aspx Citiraj:
|
@ argamedon
Daj quotaj kako spada! Izmjenjujes sadrzaj! ... ne brini, ne radim za HT, niti sam odvjetnik. Kamo srece da jesam :D Ovim citatom iz clanka koji si prilozio sve receno! Citiraj:
Dobili su koncesiju. A novinski natpisi su tu samo radi publiciteta i nadrukavanja posjecenosti sajtu! Svaki marketing je dobar marketing, pa i onaj u negativnom smislu. |
Tko bi reko, no t-com broj mi više nije u imeniku.. Još je samo tele2 ostao. Dat ću im još par dana...
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:28. |