![]() |
Jedan hard se ne vidi u My Computeru
Znaci ovako, komp se iz Moj komp. Znaci u igri je OCZ Solid3 60GB spojen na SATA3 i WD ( ne znam tocan model ) 150GB spojen na SATA2. A situacija je sljedeca..
Prvo sam instalirao Win7 na WD tako da mogu napraviti update FW od SSD-a. Kada sam instalirao primjetio sam da se SSD ne vidi u My Computeru, ali u Device Manageru se normalno vidi i normalno sam mogao napraviti update FW. Sada sam isao instalirati Win7 na SSD ( kada radim instalaciju win normalno vidim SSD i WD pa biram na koji ocu inst. ) Kada je instalacija bila gotova sada se pak ne vidi WD u My Computeru :stoopid: a opet, sve se normalno vidi u Device Manageru i pise da rade normalno...Ovo mi je prvi kontakt sa SSD-om pa ne znam jel ima to neke veze...Ako je netko vec imao takav problem i rijesio ga, bio bi zahvala da doznam zbog cega je to :chears: |
Ako je wd prazan, probaj ga formatirati u disk manageru ili čak dodjeliti novi drive letter ako bude potrebno. Meni je opet sata 3 nepoznanica no znam da se ssd ponaša kao i svaki drugi disk ali je potredno koristiti ahci kontroler i vrlo često naknadno instalirati driver za isti
|
Evo uspio formatirati preko disk managera i sada se vidi..I imam jos jedno pitanje...koliko vidim u disk manageru System Reserved (100MB) je na tom WD hard, a ne na SSD-u na kojem su Win7. Jel ti ima kakve veze ili? oce normalno sve raditi ako ja maknetm taj WD i stavim neki drugi HDD?
|
Inaće tih 100mb uzme od diska na kojemu su win, da li će ti to stvarati probleme ne znam. Ako ti je i dalje čista instalacija, formatiraj opet pa podigni, ne traje to toliko dugo a biti će ti žao ako ti krene kenjati kada podigneš sve ostale programe i igre, ne znaći da hoće, to ne znam.
|
Da...al mi cudno da to odmah nije napravio...takodjer kada odem u Device Manager pod properties od WD pod Policies je kvacica na Enable write caching on the device :stoopid: to treba biti ili da maknem?
|
Napravio je to odmah no kada si formatirao, nisi potpuno obrisao tu particiju da ju sam kreira nego si ju samo formatirao, trebao si ju obrisati, onda bi ju sam kreirao na disku na koji ćeš win podignuti. Keširanje je ok na mehaničkim diskovima, ne smeta ta kvačica, niti kvačica indeksiranja.
Kada podigneš sistem, win će ti i na ssd postviti keširanje, najčešće onoliko koliko rama imaš, to svakako smanji na 1 ili eventualno 2 gb, nemoj potpuno ugasiti, neke pojedine aplikacije bi ti mogle kenjati. U svakom slučaju nakon što podigneš win (ako budeš ponovno) u regeditu postavi ahci kontroler umjesto ide i zatim resetiraj komp i postavi isto u biosu ili efiu jer inaće neće moći bootati. Nakon toga podigni drivere za ahci jer će ti inaće pokazivati diskove u remove harver, kao da su stikovi. Ima još jedna opcija, prefetch/ superfetch, tako nekako, to trebaš isključiti i nakon toga provjeriti da li trim radi. Možda čak ima neki softver od samog diska koji će te stvari uraditi. Intel ima ssd toolbox koji i jednom tjedno napravi nekakvu optimizaciju |
Mislio sam cak iskopcati taj WD kada cu raditi novu instalaciju, pa kada bude gotov, samo ga ukopcam opet...trebat cu se malo poigrati oko toga. Hvala na informacijama!
|
Ja sam pred para dana isto dizao win na ssd-u (samsung 470 128GB). Iskopčao sam HDD za svaki slučaj dok sam to radio. Fora sa tom 100MB reserved particijom je da moraš delete-at sve particije na SSD-u i onda odabrat da se win7 instalira na taj disk i kad te pita za veličinu particije ostaviš sve na defaultu (max veličina) a on će si odma sam napravit i tu 100MB particiju... Ja sam isto prvi put stavio instalaciju na već kreiranu particiju pa mi nije odrezo 100MB...
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:52. |