![]() |
PDV 25% - utjecaj na cijene računalnih dijelova ?
Što mislite hoće li se cijene povećati nakon povećanja pdv-a na 25% i da li ste primijetili kakve nagle razlike u cijenama komponenti?
U procesu sam kupnje novog racunala pa me zanima kakvo je stanje na tržištu. pozdrav |
Porasle su cijene. Links još jučer navečer, a i ostali isto tako danas.
|
Moja firma junački odbila od marže :P
Iako nemamo (zasad) previše računalnih djelova, većinom konzole igre i laptopi :) Živio PDV!!!! |
ma ajde šta ti je 2% više...zanemarivo za sada :D
|
poskupit ce vise zbog poskupljenja goriva nego zbog povecanja pdva..
|
Citiraj:
|
nije vezano za pdv , al izgleda da će uvoz pojeftiniti... baš me sad zanimaju trgovci..... link
|
2-3% vece cijene jebiga da drzava funkcionira vjerovatno privatni sektor nebi dizao cijene al ovak...
|
Profit je nit vodilja i bojim se da od pojeftinjenja neće biti ništa.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Mediji su stvorili krivo mišljenje svojom ishitrenošću. Ako je PDV skočio za 2 postotna boda (neki krivo govore da je to 2%) to odmah znači da i cijene trebaju skočiti za 2%. Digitron se ne slaže :justsayin: |
Ja gledam npr, nesto sto sam uzo 3dana prije porasta
doslo je 79,42 kn a sada je 80,72 sto cini nekih 1,65%.... Kao i sto si sada rekao, 1.6%.... Ali nije mi jasno onih 8,7% sto si spominjao??? |
Možda je uračunata i promjena tečaja :D
|
Evo ADM primjer:
DELL U2412M 27/02/2012 1.898,49 01/03/2012 1.929,36 sasvim korektno |
Citiraj:
|
A to me zaboli...samo me bez veze zbunjuje :D Ovdje je pitanje koliko je to utjecaj na dijelove, znaci utjecaj je kao sto sam rekao oko 2% veca cijena tj neprimjetno skoro....A nije vazno koliko je to sto on prica :D
|
nije ti neprimjetno na godisnjoj bazi...
recimo da imas 60 000kn neto placu koju potrosis dakle razlika od tih 2% je cca 1200kn (ugrubo da se nebi neki matematicari primili iznosa :) ) dakle 1200kn kojih ti dajes drzavi uz vec 13800kn... |
A dobro, ipak nije skocilo previse. vise manje posteno izgleda.
vidicemo jos kroz neko vrijeme. |
Nije li činjenica da četvrtinu proizvoda plaćaš državi sama po sebi dovoljno stravična, a neki se ovdje još i raduju kako nije puno poskupilo :D
|
Ili još bolje ovak, od četiri godine tvoga rada, jedna cijela otpada samo državi. Da se smrzneš na samu pomisao. :D
|
evo u linksu digli sve cijene za 2% u odnosu na prijasnje, elegantno, nema kaj :D
|
Ma ok, strasno je i prestrasno kao sto je i svaki dan sve vise...al opet sretan sam sto je 2% a moze biti vise i biti ce pa sada dok je 2 uzivam, kada bude 7 uzivam jer znam da ce biti i 10 :D Kako god zivim, zivjeti cu i sve manje i manje imati cu :S
|
Znaci od svake place nam prvo uzimaju 20% za doprinose, pa onda prirez, pa porez na prirez i nakon onoga sto nam ostane sad jos i 25% PDV-a. Blago nama u ovakvoj drzavi. :kafa:
Citiraj:
|
Citiraj:
I onda tu svu lovu bace u vjetar. Meni se cini da je Links poskupio pun k.. vise od 2%.. |
Links je pametan i priprema se za nadolazeci 27% pdva :D
Zašto bi madjari bili pametniji od nas...ma da nece to nasi dozvoliti! |
Na iznos od 1950kn, nekoliko komponenti koje sam uzimao pred dva tjedna, prošao bih 100kn skuplje da sad uzimam tako da osim pdv-a ne vidim da je marža išta veća, nadam se da će tako i ostat.
|
Citiraj:
|
Prošli mjesec sam na papir bacio komponente za radnu stanicu koju sam namjeravao kupiti ovaj mjesec. Na moje veliko iznenađenje, primjetio sam da su apsolutno sve komponente poskupile za 200-600 kn!!!! Rezultat toga je konfiguracija koja me kosšta 2000 kn više! Ne znam tko je ovdje lud, ali koliko mi je poznato, u poslijednjih mjesec dana nije bilo nikakvih potresa ni poplava na području Azije, pa moram logički zaključitit da su pohlepni Hrvati iskoristili ovu prigodu i brutalno digli marže na sve proizvode. Čak ako uzmemo u obzir poskupljenje nafte, ovakav porast cijena je potpuno neopravdan i neprihvatljiv. Vjerovatno su vlasnici raznih poduzeća u hrvatskoj odlučili kompenzirati najavljeni porez na dobit i činjenicu da više ne mogu kupiti jahtu ili auto od milijon kuna na firmu pa taj trošak lijepo prebiti....
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Gdje si gledao cijene? |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:43. |