PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Kućišta i napajanja (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=57)
-   -   problem s napajanjem fortron 400pnf (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=230083)

sinke.ZG 01.03.2012. 16:54

problem s napajanjem fortron 400pnf

imam problem s napajanjem, komp nije htio palit stavim unutra novo napajanje i komp sad radi...
ok reko napajanje je riknulo i to je to , al neda mi vrag mira spojim ja to riknuto napajane na 220v i spojim crnu i zelenu s 24 pinskog konektora i napajanje se upali...e sad me zanima ako neko zna zasto radi na ovaj nacin a u kompu ne, i dal bi se dalo to sanirat ako je isplativo

coconut 01.03.2012. 17:02

Možda je napajanje preslabo za konfu.

sinke.ZG 01.03.2012. 17:14

radilo je u toj konfi godinu dana, i onda se jucer vise nije htio upalit komp

uglavnom konfa je amd x2 5200, hd 4670 jedan hdd, nebi smjelo nikak bit slabo

ShanTech 01.03.2012. 18:01

Otvori napajanje, očisti ga od prašine i vizualno provjeri u kakvom su stanju kondenzatori. Napuhnuti? To što se napajanje upali dok kratko spojiš crnu i zelenu, ne mora značiti da je i ispravno.

sinke.ZG 01.03.2012. 18:15

napajanje je ocisceno i vizualno su kondici ispravni

elzel 01.03.2012. 19:02

Ja imam sličan problem sa Hiper 425W. Do nedavno radilo, a onda pali iz petnaestog pokušaja... a kad radi, radi bez problema, pogledal sam ga iznutra, sve se čini ok, al staro je, 5 godina, dalo je svoje... Btw poklanjam ga ak si neko hoće ga srediti, možda je neka sitnica...

tiki66 01.03.2012. 21:02

Pogledaj multimetrom napone, vjerojatno je neki kondenzator u banani.

Nikky 01.03.2012. 22:13

Pogotovo elektrolit(i) u upravljačkom / switch on krugu, obično neki malci cca 10 - 100 µF.
Možda da sam ili daš nekom elektroničaru da ih zamjeni, s druge strane pitanje je isplativosti cijelog posla jer se kopija takvog napajanja novo nabavlja za cca 300 Kn
http://forum.pcekspert.com/showpost....postcount=2587
http://www.nabava.net/trazilica.php?tp=0&q=MS+FSP

vision19 30.03.2012. 21:00

Da ne otvaram bez veze novu temu, pitati ću ovdje. Dakle, kupim novo napajanje (trash MS-ov) sestrama za PC, facebook i te sheme. 20 pinski, spojim zelenu (PS-on) i crnu (GND). Napajanje ne reagira, negdje pročitam da može biti i siva kontrolna, probam i sivu sa crnom, opet napajanje miruje (niti ventilator radi niti ima napona na pinovima). Ima li tko ideju što bi moglo biti s tim napajanjem?

ShanTech 01.04.2012. 22:29

Mogiće da je napajanje neispravno (DOA).

Žicom spojena zelena i crna + prekidač na napajanju u položaj "I" + napajanje spojeno u struju = napajanje se upali i vrti se ventilator (ako je napajanje ispravno)

Provjeri dal napajanje uopće ima 5VSB...plus od instrumenta na ljubičastu, a minus na crnu...postavke instrumenta: DC, mjerno područje - prvo veće od 5V.

Sve izgleda da je napajanje spremno za reklamaciju.

wiseman 02.04.2012. 00:01

A možda samo treba spojit neki teret na njega...

coconut 02.04.2012. 08:31

Govorimo o MS šrotu - kakav prokleti teret. To imaju samo debelo bolja napajanja. Napajanje je ziher riknulo.

xtreme96 02.04.2012. 13:30

Riknulo je 100%.

A ovo za teret nema sigurno, recimo moj OCZ 700w ako se spoji na stolu ovako zelena i crna onda cvrci kad se upali valjda zbog neke zastite a kad je spojen u komp radi najnormalnije? jel to normalno?

coconut 02.04.2012. 13:33

Provjeri da ti napajanje ne cvrči i kad radi. Ako cvrči, mogao bi ga i reklamirati. Vjerojatno su u pitanju zavojnice. Rješenje (ako nema gare): otvoriti ga i zaliti zavojnice plastikom.

xtreme96 02.04.2012. 16:39

Ma ne cvrci nista kad je spojeno na maticnu i ostali hw, nego samo kad ga spojis na stolu zelenu i crnu, onda cvrci za po*izdit. Nema garancije, a ovo za zavojnice znam da se moze tako rijesit, ako ikada bude cvrcalo kad je spojeno u kompu budem zalio zavojnice vrucom plastikom. Samo mi je cudno kako u kompu ne cvrci a kad ga sa zicom spojis cvrci :)

mislav_os 05.04.2012. 08:40

Također, 90% napajanja koje sam upalio "na stolu" su cvrčala(u kompu nisu). Mislim, baš čudan problem, ali eto.. Bitno da ne cvrče dok su u kompu :D

vision19 06.04.2012. 19:27

Smeće neispravno bilo. Zamjena ide i ok.

P.S. Imam sad 2 napajanja kojima je izgorio osigurač, vidno crn, zanima me koji je uzrok? Evidentno je da su iz nekoga razloga vrisnuli, preopterećenje ili tako šta. I zašto promjena osigurača ne vraća napajanje u pogon?

dh41400 06.04.2012. 23:11

Citiraj:

Autor vision19 (Post 2138591)
P.S. Imam sad 2 napajanja kojima je izgorio osigurač, vidno crn, zanima me koji je uzrok?

Jeftini dijelovi, slaba kvaliteta izrade, izostanak zaštitnih sklopova i ušteda pri samom dizajnu napajanja - Take your pick.

Citiraj:

Evidentno je da su iz nekoga razloga vrisnuli, preopterećenje ili tako šta. I zašto promjena osigurača ne vraća napajanje u pogon?
Osigurač uglavnom ne služi za sprječavanje kvara napajanja, već kako bi onemogućio zapaljenje instalacija i dijelova unutar njega, te izbijanja napona na njegovo kućište (kada se već odavno kvar pojavio).

Drugim riječima, osigurač je (uglavnom) toliko spor da mogu odapeti svi dijelovi unutar napajanja (a ponekad i izvan njega) prije nego on odradi svoje.

Nešto poput recimo, čovjeka zahvaćenog vatrom kojeg poliješ vodom - vatra je ugašena, ali opekline ostaju.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:31.