![]() |
Problem s LCD monitorom - otišlo pozadinsko osvijetljenje?
Riječ je Phillipsovom 200WP7 20'' monitoru, kupljenom 2007., garancija odavno istekla.
Problem je u tome što kad ga se upali, slika se na lijevoj polovici monitora jedva vidi, a na desnoj gotovo i ne, tako bude 2 sekunde, a onda slika nestane. Pretpostavljam da je otišlo pozadinsko osvijetljenje. Da li je servis isplativ, tj. da nije preskup, a ako nije komplicirano, bih li mogao kupit negdje potreban dio i da ga sam zamijenim(uradi sam metoda)? |
To ti je neispravan inverter. Nije nešto komplicirano za promjeniti najveći je problem nabaviti odgovarajući.
|
Probaj ti njega rastavit, pogledat malo kondenzatore na napajanju, pregledat spojeve itd...Mozda nesto uocis..
|
Probaj dijagnosticirat sta je riknulo pa probaj to potrazit na ebayu,mislim da bi te tamo najjeftinije izaslo.
Ako je popravak preko 300-400kn, to ti se neisplati, jer imas za 450-500kn polovni 20" lcd sa/bez garancije. |
evo da ja aktiviram temu da ne otvaram novu, imam toshibu satellite a200 kojoj ekran malo radi malo ne radi, tj. backlight se ugasi, pa ga zatvorim i otvorim pa opet radi, ali samo u određenim položajima, čim ga pomaknem opet se ugasi.
Ista dijagnoza, backlight ili inverter, mijenjao sam inverter, radio je 1 dan super i onda opet po starom. Iskreno, to mi je prvi put da se bavim baš sa lcd ekranima, tako da se ne bi za*ebavao sa promjenom diode, bar ne sam, a i čudno mi je što je novi inverter radio cijeli dan prije nego je krepao opet. Nema nikakvog uočljivog problema na nekom spoju, jedino što mi pada na pamet je promijeniti i flat kabel, ali to mi je glupo raditi po sistemu "Moglo bi biti" jer nemam ni para ni vrimena a ni znanja o lcdima da bi se iša zafrkavat na taj način. Postoji li neki način da pouzdano saznam do čega je? |
Citiraj:
|
Citiraj:
Da imam ispravni inverter i diodu promijenio bi oboje i aj ća :roller: palo mi je na pamet testirati napon na izlazu iz invertera, tamo di se ukopčava kabel ob backlighta i tako saznati je li inverter ok, ali ne znam di bi tamo triba stavit + iglu a da ne spalim ono što spaljeno nije |
Ne ispituj ništa na izlazu iz invertera jer je napon previsok za skoro sve voltmetre. Sa ulazne strane invertera kod uključenog lapa moraš imati 19 V za napajanje invertera (dolazi sa dvije žice), masu (takođe sa dvije žice), 5 V za start invertera (jedna žica) i 3,3 V za jačinu poz. osvjetljenja kada je na full ili manje kada je smanjeno. Stavi na probni kabel od voltmetra, iglu ako nije dovoljno oštar, i ispitaj. Ako je tu sve OK krepao je ili inverter ili lampa u ekranu.
|
Citiraj:
A kad san se raspitiva po Zadru ko bi to zna popravit da se ja ne moram i s tim za*ebavat nisan nikog naša. di si bija dosad :fala: |
Citiraj:
|
| Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:50. |