PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Softverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=42)
-   -   (riješeno) Sleep mode računala (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=229407)

stjepanST 19.02.2012. 09:57

(riješeno) Sleep mode računala

Pozdrav svima,
imam lap HP pavilion sa win7. prije tjedan dana pojavio mi se problem sa sleep modom kompa. postavke su mi takve da se monitor gasi nakon 10 min., a računalo ode u sleep za 15 min.
sada mi se monitor ugasi, a računalo nikako da ode u sleep. nervira naročito po noći (ventilatori). nemam pojma u čemu je problem, sve sam isprobao, reset na tvorničke, novi power plan, izmjena postojećih vrijednosti na nove itd.
ima li tko ideju u čemu je problem i kako ga riješiti?
unaprijed hvala

Booger 19.02.2012. 10:11

Neke pokrenute aplikacije ti možda imaju prevent from sleep opciju uključenu. Ako ostavljaš prek noći skidat torrente ili nešto slično onda ti ne može otić u sleep.

stjepanST 19.02.2012. 10:15

Citiraj:

Autor Booger (Post 2104378)
Neke pokrenute aplikacije ti možda imaju prevent from sleep opciju uključenu. Ako ostavljaš prek noći skidat torrente ili nešto slično onda ti ne može otić u sleep.

ako su torrenti onda mi je jasno (iako ni to ne bi trebao biti problem). ali računalo jednostavno ostavim upaljeno bez pokrenutih programa, dakle ne radi ništa i opet nikako da ode na "spavanje"

panoramix 19.02.2012. 10:28

Control panel/ power options/odaberi power plan koji ti je čekiran/changeplan settings/change advanced power settings/multimedia settings/when sharing media/ odaberi : allow computer to sleep. Trebalo bi biti ok.

syss 19.02.2012. 10:38

plus device manager - mrežna - allow this hardware to wake... to untickaj.

stjepanST 19.02.2012. 12:01

Citiraj:

Autor syss (Post 2104395)
plus device manager - mrežna - allow this hardware to wake... to untickaj.

odoh isprobat navedeno pa javim rezultate,
hvala

panoramix 19.02.2012. 12:44

Citiraj:

Autor stjepanST (Post 2104436)
odoh isprobat navedeno pa javim rezultate,
hvala

Usput javi kako stojite sa snijegom...:D

stjepanST 19.02.2012. 12:47

Citiraj:

Autor panoramix (Post 2104386)
Control panel/ power options/odaberi power plan koji ti je čekiran/changeplan settings/change advanced power settings/multimedia settings/when sharing media/ odaberi : allow computer to sleep. Trebalo bi biti ok.

sve navedene postavke stoje tako već odavno. na računalu nije ništa instalirano ni deinstalirano. ništa dirano. nema virusa, crviju ili sl. gamadi. sve pet. jedino što je prošli tjedan išlo u sleep, a sad ne ide. bizaran problem ali nervira. ako ima još sugestija samo naprijed jer mi je glupavo reinstalirat win samo zbog toga.

ps. snijega više nema, a nadam se da ga neće ni biti idućih 50 godina.

domy_os 19.02.2012. 13:37

Pogledaj malo event logove, trebalo bi pisati zašto ne ide u sleep...

stjepanST 19.02.2012. 15:17

u event logu kaže da računalo ide u sleep mod: application api sleep reason, ma što to god značilo.

ili ako imaš sugestiju što moram preciznije potražiti jer mi je ovo relativno neistraženo područje, tnx

domy_os 19.02.2012. 15:41

Pregledaj sve logove koji su napravljeni u ono vrijeme kad je notebook trebao otići u sleep.

stjepanST 19.02.2012. 20:18

ni uz najbolju volju ne mogu pronaći u event vieweru vrijeme u kojem je lap trebao otići u sleep (nema spomena ni gašenju monitora). imaš ideju u kojem direktoriju trebam tražiti? pod administrative events nema ništa približno vremenu kojega tražim, a ni u ostalima nisam ništa pronašao. nešto očito tažim na krivom mjestu. ako imaš vremena i volje molio bih te za malo preciznije upute jer si očito bolje upučen u problematiku.

domy_os 19.02.2012. 20:54

Start > u Search upiši eventvwr.exe (ili Event Viewer) > Windows Logs > pod Application i System pogledaj imaš li kakvih warninga ili errora.

A kako ćeš znati kad treba ići u sleep? Pa lijepo. Ako ga npr. u 21 h prestaneš gnjaviti, u 21:15 h bi morao otići u sleep. Pričekaš do 21:20 h i onda pogledaš logove.

panoramix 19.02.2012. 20:56

Ovdje gledaj u event vieweru :

http://www.pohrani.com/t/Q/mf/4Dpmm8Ud/capture.jpg

stjepanST 19.02.2012. 21:44

sve je to napravljeno, stavim mu sleep npr u 21h pričekam par minuta poslije toga i u logu eventa nema traga nikakvim aktivnostima u tom vremenu???
izgleda da me gnjavi i internet explorer, nikako se registrirati na forum.
ps. u sistemu nađe se pokoji warning i error ali u totalno drugo vrijeme i datum

panoramix 19.02.2012. 22:05

Pošto si sve probao, probaj isključiti miša ako je USB type. Neki miševi ponekad blokiraju sleep mode.

domy_os 19.02.2012. 22:07

A ide li u sleep kad stisneš sleep tipku?

stjepanST 19.02.2012. 22:39

sva periferija mi ide preko huba tako da miš nije upitan tj. tako radi već dugo vremena. kad preko starta idem u sleep mod radi bez problema.
sad idem napravit još jedan eksperiment pa vam postam snap event loga. svakako gospodo hvala na trudu:care:

stjepanST 19.02.2012. 23:08

Citiraj:

Autor stjepanST (Post 2104882)
sva periferija mi ide preko huba tako da miš nije upitan tj. tako radi već dugo vremena. kad preko starta idem u sleep mod radi bez problema.
sad idem napravit još jedan eksperiment pa vam postam snap event loga. svakako gospodo hvala na trudu:care:

dakle: u 22.42 prekidam rad, gašenje monitora određeno za 2 minute, a sleep za 5 min. evo šta meni kaže log:
(shit, ne mogu napraviti upload slike), dobro, ukratko opis:

-22.41. information, service control manager
-22.41. information, power troubleshooter
-22.41. warning, SharedAccess_NAT
-22.41. error, SharedAccess_NAT
-22.41. information, service control manager
-22.43. information, service control manager
-22.45. information, service control manager
-22.51. information, service control manager

panoramix 20.02.2012. 09:26

Svojedobno sam na svom starijem modelu Pavilliona imao neki problem sa softwerom i riješio uz ovo :

http://www8.hp.com/us/en/contact-hp/chat.html
tj. live chat sa HP meštrom. Probaj, niš' ne košta. Uvijek stigneš reinstalirati Win.

syss 20.02.2012. 09:47

ili mu probaj instalirati ovo - http://slicksolutions.eu/

primarno se koristi za win media centar, ali generalno sređuje sleep probleme.

panoramix 20.02.2012. 09:57

Citiraj:

Autor syss (Post 2105024)
ili mu probaj instalirati ovo - http://slicksolutions.eu/

primarno se koristi za win media centar, ali generalno sređuje sleep probleme.

Ovo bi jamačno moglo pomoći, a onda još samo Štefa učlanimo u Dinamo i to je to ! :D

stjepanST 20.02.2012. 10:34

panoramix kasniš, ja sam već žestoki Dinamovac:D:D:D
a sad tj. malo kasnije idem probati instalirati predloženo pa popodne javim rezultate.
pozdrav ljudi

panoramix 20.02.2012. 14:08

Citiraj:

Autor stjepanST (Post 2105076)
panoramix kasniš, ja sam već žestoki Dinamovac:D:D:D
a sad tj. malo kasnije idem probati instalirati predloženo pa popodne javim rezultate.
pozdrav ljudi

A što reći...:goood::goood:

stjepanST 20.02.2012. 14:59

tuga, žalost, nevjerica, šok. MCE tool ne pomaže, windowsi mi jednostavno ignoriraju sleep mod i sve postavke u advanced modu. sve ostalo radi besprijekorno. još mi je ostalo malko volje za eksperimente pa šta bude. nije problem ponovo instalirati win ali me nervira što ne znam u čemu je problem. još uvijek sam otvoren za sugestije...

ps. od naše HNL uzbudljivije je gledati ovce na ispaši, radnja je puno dinamičnija:D

panoramix 20.02.2012. 17:16

Daj provjeri u Device manageru jesu li ispravno čekirane opcije od sljedećih uređaja :
Keyboards i Mice and other pointing devices. Tu bi na / properties/ pover management trebalo biti čekirano : Allow this device to wake up computer.
Kod Network adapters probaj dečekirati opciju : Allow this device to wake the computer
Također, pod : Universal series bus controllers, svaki : USB Root hub treba pod power management biti čekiran.
Za svaki slučaj, prije toga odi u Command prompt i upiši Powercfg -devicequery wake_armed pa ćeš dobiti popis uređaja koji su na bilo koji način povezani sa sllep modom.

stjepanST 20.02.2012. 18:43

Citiraj:

Autor panoramix (Post 2105392)
Daj provjeri u Device manageru jesu li ispravno čekirane opcije od sljedećih uređaja :
Keyboards i Mice and other pointing devices. Tu bi na / properties/ pover management trebalo biti čekirano : Allow this device to wake up computer.
Kod Network adapters probaj dečekirati opciju : Allow this device to wake the computer
Također, pod : Universal series bus controllers, svaki : USB Root hub treba pod power management biti čekiran.
Za svaki slučaj, prije toga odi u Command prompt i upiši Powercfg -devicequery wake_armed pa ćeš dobiti popis uređaja koji su na bilo koji način povezani sa sllep modom.

u device menageru sve opcije su uključene po defeaultu osim USB root hub. sve sam ih čekirao, opet isto (advanced power postavke su bile namještene po mome). nakon toga sam napravio isto ali sam power opcije vratio na tvorničke postavke. opet ćorak.
još moram probat deinstalirat MCE tool i ponovit postupak za svaki slučaj.
u cmd: Powercfg -devicequery nije prepoznat kao komanda (isprika, nisam ostavio razmak. prepoznaje tipkovnicu, miša i touchpad)

stjepanST 20.02.2012. 22:42

proglašavam kapitulaciju. ovo nema više smisla, ponovna instalacija i opet imam sleep mod:kafa:

hvala svima koji su se potrudili pronaći rješenje ovog neobičnog problema,
pozdrav

brane-pc 17.03.2014. 19:19

Pozdrav
Imam problema s PC.
Konfiguracija je:
MB: Asus PQL/EPU
Intel core 2 QUAD Q 8200
Nvidia Geforce gts 250
4 gb ram
Ms win 7 64 bit
Računalo radi odlično ali nakon što ode u sleep mode nemože upalit ekran, odnosno računalo se probudi i radi ali nema slike na monitoru. Restart je nemoguć jedino što mogu je iskapčanje kabela za napajanje. Nakon toga ponovno se pokrene računalo i sve radi ok. Trenutno riješenje sam pronašao u zabrani sleep moda tako da mi se jedino ekran gasi a računalo radi non stop. U toj varijanti sve radi ok. [/FONT]
Promjenio sam 3 drivera za video karticu i na svakom je problem isti.
Unaprijed hvala za Vaše savjete.

Nikky 18.03.2014. 14:13

Misliš ASUS P5QL/EPU mobo ?
4 Gb rama > stavi x86 verziju winsa i imat ćeš općenito puno manje problema.

Jeli instalacija odrađena po zanatu ili su winsi "sami" instalirali drajvere ?
Primjera radi za W7 x64 > http://support.asus.com/download.asp...QL%2fEPU&os=17
iza golih winsa prvo ide Chipset, sa ASUS supporta > http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mis...PVistaWin7.zip
ili sa Intela > https://downloadcenter.intel.com/Det...ility&lang=eng
+ obavezno reboot nakon toga.

Možda će ti izgledati šašavo, ali probaj izvaditi grafu i očisti (koliko se može) PCIe x16 port, možeš sa čistim alkoholom i kistom te ostavi da ishlapi,
a za to vrijeme srednje tvrdom gumicom prođi kontakte na dnu grafe.

Nakon ovoga ide igrokaz sa drajverima, rekao sam gore, ako staviš x86 winse lako moguće da nećeš imati problema.
Kako je danas moderno pametovat, namjerno slažu web da ne možeš izvući direktni dl. na file, otvori > http://www.geforce.com/drivers i odaberi GeForce GTS 250 + os + Search pa će ti dati listu drajvera.
Vidim da je zadnji (najnoviji) 335.23 od prije neki dan izdanje.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:30.