PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Kućišta i napajanja (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=57)
-   -   Slabi naponi chieftek 360w (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=22890)

MRKONJA 12.07.2005. 18:55

Slabi naponi chieftek 360w

Evo u attachu screen.
Jel da se zabrinem ili je to okej. Budem još poslje sa multimetrom izmjerio.

ZED 12.07.2005. 19:02

Kaj je to neopterecen?
ak je +12 ti je malo niski

mc_fish 12.07.2005. 19:29

mjeri voltmetrom...mjeri na atx konektoru,izvadi onaj 20 pinski konketor iz ploce
1.okreni ga tako da ona kopca gleda prema gore
2.kratko spoji gornji red 3.utor sa lijeva sa 4. utorom doljnji red sa desne strane(zelena i siva)
3. stavi masu na masu(crno na crno) i mjeri zutu zicu(12v) crvenu(5v) i narandastu(3.3)
mislim da na forumu imas i sliku kaj je kaj ili kak se okida:beer:

MRKONJA 12.07.2005. 19:54

Citiraj:

Originally posted by ZED-M
Kaj je to neopterecen?
ak je +12 ti je malo niski

Ne to je sa svim ukljkučenim.
Ploča kenja. Kad vrtim prime naponi su isti.

tor 12.07.2005. 20:12

Ah, ploča. Slušaj ribetinu:D

Vuco 12.07.2005. 20:35

Isti problem kao i kod mene na delti od 350W...

Al kaj nije RAK rekel da se mjeri kod stabilizatora na maticnoj a ne na molexu ili di vec...?
Samo velim kaj je rekel:D

e...kaj se ne kratko spaja 4. sa desne i 4. sa lijeve u gornjem redu?
ili je to isto?

mc_fish 12.07.2005. 20:45

nije isto:)
3 odozgo i 4 odozdo...velka razlika napajanje nece okinut:D i da mjeri se nakon stabilizatora...al ko od vas zna gdje je i kako izgleda tocnije gdje se treba mjerit:beer: ja znam ..al znate li i vi?:D...rak daj pomagaj nemam digitalac...slikaj im gdje da mjere...i nabaci im kak se okida napajanje...mislim da si vec postao tu sliku ili?

buljo 12.07.2005. 22:36

ja isto imam to napajanje pa mi nije tak loši napon.:smoke:

MRKONJA 12.07.2005. 23:14

Nije ni meni bio dok nisam promijenio napajanje. Sa slabijim su naponi bili veći ali su pod opterećenjem padali. Ovdje su stalno isti.

buljo 13.07.2005. 00:03

i kod mene su isti, ak se promjene to je mrvicu. a za 300 kn je dobro 300kn-360W mrak.:burn:

Bubba 13.07.2005. 00:10

Citiraj:

Originally posted by mc_fish
i da mjeri se nakon stabilizatora...
A obicno nas zanima nestabilizirani napon unutar napajanja, pa vrlo rado otvaramo isto te hazarderski mjerimo napon ispred duplih dioda i RLC mreza. :rolleyes:

Citiraj:

al ko od vas zna gdje je i kako izgleda tocnije gdje se treba mjerit:beer: ja znam ..al znate li i vi?
Da, znamo i mi toliko fizike sedmog razreda da bi zakljucili da je isti napon na molexima, ATX konektoru ili SATA konektoru i da je bas taj napon koji nas zanima ako zelimo znati kakve napone daje napajanje. Ne vidim posebne mudrolije u tome...

Bubba 13.07.2005. 00:12

Citiraj:

Originally posted by CyRuS
e...kaj se ne kratko spaja 4. sa desne i 4. sa lijeve u gornjem redu?
Ako zelis tako upaliti napajanje, spoji PS_ON (zelenu) zicu i bilo koju masu (crnu zicu).

Pinokio 13.07.2005. 00:19

Citiraj:

Originally posted by Bubba
Ako zelis tako upaliti napajanje, spoji PS_ON (zelenu) zicu i bilo koju masu (crnu zicu).
Nemam zelenu žicu

Bubba 13.07.2005. 00:25

Citiraj:

Originally posted by Pinokio
Nemam zelenu žicu
Onda vrlo vjerojatno nemas ATX napajanje.

Pinokio 13.07.2005. 00:27

Piše da imam

giga 13.07.2005. 00:56

Sory na OT-icu,ali evo slucajno citam i pokrenem speed fan i vidim sljedece napone.Ne kuzim se bas kolika bi trebala biti odstupanja,ali mi se cini da su ovdje dosta velika posebno jedno...
molio bih za komentar kompetentne osobe...

MRKONJA 13.07.2005. 01:04

Odstupanja bi morala bit unutar 5%. Naponi ti izgledaju solidno osim onog -12

Vuco 13.07.2005. 01:29

Citiraj:

Ako zelis tako upaliti napajanje....
Pa kakvo jos ima paljenje? Ne kuzim pa pitam:)
Citiraj:

...spoji PS_ON (zelenu) zicu i bilo koju masu (crnu zicu)...
Pa tako sam i palio, 4. sa lijeve je PS_ON (zelena), a 4. sa desne je GROUND tj. crna.

Jel stetno za napajanje ak se tako pali? Da se spoje te zice i onda iz na onaj gumbic se upali (0 i 1)!?
Svaki put kad ga gasim (a da ga kratko spojim) cujem nekakvo kvrckanje...zato pitam jel stetno...
Adj pliz bubba (il netko drugi) objasni, ja s fizikom nisam nikak...ko krava i balet:D

P.S. @mc_fish - o kakvom ti okidanju govoris?

ZED 13.07.2005. 02:18

-12 i +3.3 su ti u kurcu a to tak nebi smjelo bit
opet mozda ti ploca krivo cita

giga 13.07.2005. 09:54

A posto su ti napono i kurcu sto se da napraviti da ne budu,osim kupnje novog napajanja? I sto se moze dogoditi?
U mom slucaju je bolje ne clockati ha?

MRKONJA 13.07.2005. 11:40

Koje imaš napajanje sad? Izmjeri multimetrom barem na moleksima, dobbit češ jasniju sliku.

Bubba 13.07.2005. 11:57

Citiraj:

Originally posted by CyRuS
Pa kakvo jos ima paljenje? Ne kuzim pa pitam:)
Nikakvo, zapravo; ovo sam mislio samo zbog direktnog prckanja po ATX konektoru i rucnog kratkospajanja.

Citiraj:

Jel stetno za napajanje ak se tako pali? Da se spoje te zice i onda iz na onaj gumbic se upali (0 i 1)!?
Pa napajanje se tako pali i u racunalu (manje-vise), jedina je razlika sto ATX ploce zadrzavaju TTL kompatibilnu logiku na 2V prilikom kratkog spoja, dok je za "rucno" paljenje napajanja potrebno ostaviti istu kako se kratki spoj nebi prekinuo.

Citiraj:

Svaki put kad ga gasim (a da ga kratko spojim) cujem nekakvo kvrckanje...zato pitam jel stetno...
Ono "standardno" kvrckanje te ne bi trebalo zabrinjavati... Predpostavljam da mislis na zvuk koji se cuje prilikom umetanja naponskog kabla u DC uticnicu na napajanju.

Bubba 13.07.2005. 12:00

Citiraj:

Originally posted by giga
A posto su ti napono i kurcu sto se da napraviti da ne budu
Izmjerit normalnim mjernim uredjajem; sumnjam da bi ti ploca radila s 20% odstupanja od 3.3V...

mc_fish 13.07.2005. 12:50

Citiraj:

A obicno nas zanima nestabilizirani napon unutar napajanja, pa vrlo rado otvaramo isto te hazarderski mjerimo napon ispred duplih dioda i RLC mreza. :rolleyes:
eh al tak ce vidjet kolko ga napajanje stvarnomuci:rolleyes:

Citiraj:

Da, znamo i mi toliko fizike sedmog razreda da bi zakljucili da je isti napon na molexima, ATX konektoru ili SATA konektoru i da je bas taj napon koji nas zanima ako zelimo znati kakve napone daje napajanje. Ne vidim posebne mudrolije u tome...

opet isto...a oko zelene i svie sam reko vec:beer:

Sam Fischer 13.07.2005. 13:00

1 privitaka
Po ovome mome bi si ja onda trebal žile rezat?:rolleyes:
Boli me onda stvar.
Nadam se da ploča sere...Mora. Napajenje je Enhance 400W.

mc_fish 13.07.2005. 13:07

a cuj 1 volt amo tamo :D ...ko da stavit 3 shotkijeve diode i to je to imas svoj par napona:beer:

Vuco 13.07.2005. 13:38

Citiraj:

Originally posted by Bubba .... Predpostavljam da mislis na zvuk koji se cuje prilikom umetanja naponskog kabla u DC uticnicu na napajanju.
Ovak, kad palim napajanje tako da kratko spojim PS_ON i GROUND, spojim kabel u gradsku mrezu i u napajanje, iza na napajanju piknem sa 0 na 1 gumbic i onda napajanje radi (npr. ako ocu cu samo glasnocu napajanja)...
E sad, kad ga gasim, stavim prekidac na napajanju sa 1 na 0 i onda mi se napajanje ugasi al se pritom, nakon sekunde cuje *kvrc*....
E za taj kvrc te ja pitam:D

Emissary 13.07.2005. 13:42

1 privitaka
Ma skužite već jednom da je speedfan shit za očitavanje napona :)

Bubba 13.07.2005. 17:02

Citiraj:

Originally posted by mc_fish
eh al tak ce vidjet kolko ga napajanje stvarnomuci:rolleyes:
opet isto...a oko zelene i svie sam reko vec:beer:

Molim te, reci mi da se salis!

mc_fish 13.07.2005. 17:22

naravno:D
al salu na stranu imao sam napajanje u ruci koje je davalo na 12 v grani 16.x:beer:
a stabilizator ti je obicno u obliku cetverokuta crne boje ima 3 nozice i jednu glavu izgleda kao chip

Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:47.