PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   Hard disk error (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=227838)

xjurex 21.01.2012. 18:20

Hard disk error

Na bootanju mi izbaci ovaj error:

Pri Master hard disk: S.M.A.R.T Status BAD,Backup and Replace

Sad neznam jel to znaci da ce hdd sigurno sigurno odapet ili ima spasa ? Mislio sam u pocetku mozda da su virusi , al sam obrisao windowse ali izgleda da nisu jer i u novim windowsima sve zapinje , loadanje je presporo , nemogu skoro nista prebacit na eksterni itd.

Konfiguracija je :

GeForce 8600 GT
Intel Core 2 Duo E4700 , 2.6 GHz
Asus P5K

Ako HDD-u nema povratka volio bi da mi preporučite neki hard , gledao sam malo po linksu i kolko vidim mnimalna cjena je 500 kn. Nadao sam se možda proć nešto jeftinije , kupit za nekih 300 kn , ništa preveliko , nekih 250 GB max.

Hvala unaprijed!

Doink the Clown 21.01.2012. 20:07

Izvrti si HD Tune error scan kako bi bio siguran da je disk za otpis.

Nacki 21.01.2012. 22:09

500kn hitachi 500gb, to si uzmi ako ce biti u linksu
ali se prije svega sa hdtune uvjeri da je disk zbilja krepao, nemoj ici na quick test

Sniper 21.01.2012. 23:42

Koliko dugo je star hard disk?

microsoft66 22.01.2012. 00:22

Citiraj:

Autor Sniper (Post 2080811)
Koliko dugo je star hard disk?

kakvu to tocno igra ulogu?
ja imam seagate od 13 000 sati star 8 godina i radi i dalje kao 1. dana a wd mi je 1tb mi je rikunuo nakon 15ak dana!

esad 22.01.2012. 11:12

Sniper je vjerovatno pitao zbog garancije. Mnogi i zaborave na garanciju ili ne znaju da diskovi imaju garanciju do tri godine. Već sam pisao negdje da mi je disk WD riknuo 8 dana prije isteka garancije i zamjenjen mi je bez problema a i dobio sam disk sa većim kapacitetom

xjurex 22.01.2012. 18:48

Disk je sluzio za najnormalniju upotrebu u kompu , znaci 2 particije , na jednoj windowsi itd, a na drugoj spremljeni podaci m slike , glazba , filmovi , igre...

Uspijem uc u windows ali previse blokaje i nakon par minuti iskoci onaj plavi ekran sa errorima nekim.

Tako da sumnjam da mu ima spasa...

aski 19.07.2012. 09:20

Iz kompa sam izbacio Black OPS plocu s pripadajucim komponentama i stavio sve novo osim hard diska (komp 2).
Na prvom bootanju nakon namjestanja u BIOS-u da mi boota s DVD-a, javlja mi se S.M.A.R.T Status BAD,Backup and Replace.
Ipak, instalirao sam Windowse i sve je proslo bez problema. Nakon uspjesne instalacije OS-a, instalirao sam sve drivere.
Bio sam na netu (provjeravao mail) i tad mi je izbacio Windows poruku da napravim back up jer je stanje diska lose i da mogu izgubiti podatke i bla bla...

Napravio sam i full scan s HD Tuneom:
http://www.pohrani.com/t/y/ih/4XFBjE...nsamsunghd.jpg

A prije toga i error check koji imaju Windowsi i sve je bilo u redu za obje particije.

Bootanje prodje normalno, u radu nema nikakvog stajanja, disk ne proizvodi nikakve zvukove kojih nije bilo do sada.

Sto da radim? Da kupim novi disk i spasim podatke ili nesto drugo s obzirom da dijagnostika kaze da je disk u redu?

EDIT: Na kraju ce ispasti da se Asusica i Samsung ne vole. :D

Nick7 19.07.2012. 09:51

Pogledaj status S.M.A.R.T.-a, pa njega postaj (Health u HD Tune Pro).

FitzTN 19.07.2012. 09:55

Zamjeni SATA kabl :D ili port :D

aski 19.07.2012. 10:09

Citiraj:

Autor Nick7 (Post 2202875)
Pogledaj status S.M.A.R.T.-a, pa njega postaj (Health u HD Tune Pro).

Health status: failed.

(B8) End to end error detection.
Opis: Error! Threshold reached. Replacing the hard drive is recommended.

To je to valjda. ;)

domy_os 19.07.2012. 23:32

To nije problem s diskom nego s komunikacijom HDD-a i SATA kontrolera. Prošetaj HDD po portovima, promijeni kabele, instaliraj druge drivere,... i prati povećava li se taj broj. Ako pokreneš Samsungov utility, vjerojatno će sve biti u redu jer on ne čita sva SMART polja nego samo ona bitna za stanje diska.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:00.