PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Visina Carine za Informaticku opremu iz EU? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=22623)

spawn 05.07.2005. 23:04

Visina Carine za Informaticku opremu iz EU?

Zanima me kolika je visina carinske stope za informaticku opremu uvezenu iz EU.
Ili to ovisi da li PROIZVEDENO u EU?

ZED 05.07.2005. 23:11

Sverc komerc je jos uvijek najisplatljiviji

Isus 06.07.2005. 01:03

Ukupno 32%
10 carina i 22 PDV

Tooma 06.07.2005. 02:35

ako se ne varam na informaticku opremu nema carine, jedino pdv
tako je bilo sve do nedavno, mozda su nesto prominili ali cisto sumnjam - pricalo bi se o tome na veliko

a i da je 10% onda se ne zbraja postotak pdv-a i carine nego se na iznos najprije nadoda carina pa onda pdv, a to ispadne nesto vise od 32%

panoramix 06.07.2005. 05:31

Carina se naplaćuje 10 % na netto vrijednost robe, pa na sve to zbrojeno 22% pdv. To vrijedi za uvoz koji obavljaju fizičke osobe tj. građani. Ako uvozi pravna osoba tj. firma, carine nema.

Isus 06.07.2005. 10:50

Citiraj:

Originally posted by Tooma
ako se ne varam na informaticku opremu nema carine, jedino pdv
tako je bilo sve do nedavno, mozda su nesto prominili ali cisto sumnjam - pricalo bi se o tome na veliko

a i da je 10% onda se ne zbraja postotak pdv-a i carine nego se na iznos najprije nadoda carina pa onda pdv, a to ispadne nesto vise od 32%

Ima carine za Fizičke osobe!

miato 06.07.2005. 12:09

jesu li to nedavno promjenili? Prosle godine (ili je to bilo pretprosle:confused: ) sam "uvozio" popravljenog maxtora iz nizozemske, i naplatili su "samo" pdv, i to na vrijednost diska+cijena postarine, plus jos neke troskove 40kn.

Tooma 06.07.2005. 12:37

meni su takodjer za neke stvari iz slovenije naplatili samo pdv pocetkom prosle godine

spawn 07.07.2005. 10:30

E sad,bilo je puno price da IMA/NEMA carine i na TV-u i u NOVINAMA. E sad bilo je price da nema carine na informaticku opremu iz EU. Mene zanima da li na opremu PROIZVEDENU u EU ili UVEZENU iz EU. Razlika je velika jer vecina informatickih proizvoda je iz Azije tj. Tajvan/Kina.

Tooma 07.07.2005. 10:42

mislim da nema veze odakle ti uvozis, iz eu ili iz neke druge zemlje pa shodno tome nije ni bitna zemlja porijekla

ali mozemo mi ovde govorit sta ocemo, zadnje je ono sto carinik kaze

da bi bija siguran jednostavno uzmi telefon i nazovi neku carinarnicu i raspitaj se. ako znas nekog tko radi u nekoj spediciji i on bi moga bit kvalificiran da ti da savjet ali s kim god budes razgovara budi siguran da zna sta govori da se posli ne bi opeka

ja san svojevremeno nesto narucija iz slovenije
kostalo je ispod 300 kn ali posto je posiljatelj bija pravna osoba, carinik mi je uz pdv napisa da mi paket spedicija mora uvest, a to je minimalno 200kn - duplo vise od vrijednosti paketa
zva san carinu u zagreb i oni su mi govorili da je to glupo i da ne bi trebalo bit tako. mozda je glupo ali spedicija mora posredovat u ovakvom slucaju sto znaci da ne znaju svi u carini sta govore. sve ovo pricam zato da pripazis s kim razgovaras

spawn 08.07.2005. 16:11

@Tooma

Hvala na savjetu. To cu i napraviti.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:17.