![]() |
Komp se gasi sve brže i brže
Komp od kompića ima problem da kad je hladan i takvog ga se upali, može raditi recimo 5-10min i onda sam od sebe ode u shut down i lijepo se zgasi i tako bude zgašen par sec i onda se sam od sebe krene palit. I onda se vrlo često niti ne stigne upalit već se ugasi ko da mu je nestalo struje. I onda se katkad krene opet palit a katkad ne, a kad ne krene, ako ga ja krenem upalit se kao krene palit, eventualno stigne pokazat sliku od bios logoa i ugasi se ko da mu je nestalo struje...
e sad, sumnjao sam da je napajanje: matična ima utore 24pin+4pin te napajanje koje je došlo s pločom ima te kablove, dakle sve popuni. No jedino napajanje koje sam imao za probu je Chieftec 420W koje je 20+4 pin te sam ga uštekao tako da 20 ide u 24pin utor a 4 u 4 pin utor. To nije radilo i komp se upalio, došao negdje do bios logoa i ugasio, dakle isto ko prije. Sad koliko sam malo prosurfao, to nije dobro spojeno već sam trebao spojit oba kabela, dakle 20+4 u 24pin utor??? Ako je ipak ok kako sam spojio (20 u 24 i 4 u 4), do čega bi mogao biti problem? matična? BTW, jesam li možda trebao spojiti 20+4 u 24 pin utor s adapetrom te jedan molex pretvoriti u 4pin i njega uštekati u 4pin? bil bi to radilo? komp je inače totalno nezahtjevan, sve ima integrirano uz jedan hdd i dvd |
Moja pretpostavka je da je kvar na MB. Prati temperaturu procesora (da li hladnjak leži 100%).
|
Pogledaj da se možda nepregrijava, da li je hladnjak na CPU čist i da li vent radi. i Provjeri da li leži dobro na CPU.
|
mislim da matična nema senzore za temp jer se nema što vidjeti iz biosa a u windoze se ne stižu ni bootati, a hladnjak se montira sa ušerafljivanjem, tako da mislim da nije do proca. inače, krenulo se dešavati odjednom, samo od sebe, bez da je proc diran ikad prije
inače, komp je od Fujitsu-siemens-a, jedna od onih "lijevih" kanti s matičnom na kojoj jedva ima 2 pci utora iako je full-atx formata |
Nije mi baš jasno ovo tvoje objašnjenje oko utora na ploči pa ćemo ispočetka. Na ploči postoji ATX utor (veliki bijeli) sa 24pina i 4pinski EPS za procesor (obično se nalazi blizu samog proca). Većina napajanja ima 24pinski ATX i 4pin EPS. U slučaju da napajanje ima ATX 'razlomjen' na 20+4, treba sve ubosti u ATX na ploči. 4pin ATX i 4pin EPS nisu isti i ne možeš EPS ubosti u ATX i obratno.
|
E upravo to i ima na ploči: ATX utor od 24pina i 4pinski EPS za procesor. Napajanje koje je došlo u kompu također ima 24pinski ATX i 4pin EPS.
No napajanje koje jedino imam za testiranje je chieftec hpc-420-302 df. izgleda da sam krivo napisao i da to nije 20+4 već 20 i 4pinski EPS... kad sam spajao chiefteca sam spojio 20 u 24 pin ATX i 4 EPS u EPS i to je upalilo komp ali se i dalje dešavalo gašenje. dakle, pitanje je jesam li uopće dobro spojio to napajanje i dal uopće komp može raditi s tim napajanjem i ak oda - kako? jel trebam možda adapter za "molex 2 4pin EPS" ili? (konfiguracija: Intel P. D 925, MB W26361-W1382-z2-03-36, 1x HDD sata, 1x DVD rw, sve ostalo onboard) |
Probaj posuditi napajanje koje ima 24pin ATX i 4pin EPS. Tek tada ćeš znati na čemu si. Većina procesora bi trebala raditi bez 4pin ATX, ali nikad se ne zna.
|
eh, da je tako lagano... ja sam jedini kojeg znam da skladišti hardversku kramu :/
no hvala na savjetu, morat ću i to probati |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:40. |