PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   SSD - naglasak na pouzdanosti (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=225670)

Eladio 14.12.2011. 10:54

SSD - naglasak na pouzdanosti

Citam vec neko vrijeme, a i blizi se napokon kupovina nekog SSDa pocetkom 2012 , pa imam neka pitanja po pitanju meni najbitnijeg faktora a to je pouzdanost.. Ne brijem na bencheve, ali eto brijem na tu pouzdanost i zato otvaram ovu temu

Prvo pitanje je ocito malo skakljivo , jer se radi o novitetima, dakle ima tko kakvu insider informaciju o OCZ Indilinx everest kontrolerima,
tehnologiju su nazvali ndurance i po imenu :D zvuci mi OK..
Tu mislim na najavljene petrol diskove (eventualno octane)..
Pitanje je sta ce uopce doci kod nas i po kojoj cijeni..

S druge strane "neki ljudi" kazu da ne gledam ništa sa sandforce kontrolerima, ako mi je pouzdanost imperativ..

Intel i samsung su dosta hvaljeni.. I trenutno se cine kao najbolji izbor?

Mervell ? Dobavljiv mi je recimo Crucial m4 .. sta je s time?

Uglavnom, sta je danas dobavljivo od SSDova, po normalnoj cijeni, a da se generalno moze reci da ce biti ok bar, recimo 5 godina (ne pada mi na pamet neki drugi uvjet postaviti za pouzdanost) ? :beer:

Romano.Cule 14.12.2011. 11:02

Intel 320 serija.5 godina garancije.

coconut 14.12.2011. 11:04

Samsung 830

antrax 14.12.2011. 11:35

Samsung 470/830, Intel 320, Crucial M4, koji god da uzmes bit ces vrlo zadovoljan i svi bi trebali biti vrlo pouzdani.

Osobno imam samsunga 830, cekam m4 da dode. 830 je brzi u sekvencijalnom segmentu, m4 u random kod malih fajlova, pa ovisi sto ti treba. Do trenutka kada ces kupovati cu stavit mali osvrt tu na forum na usporedbu ta 2 diska, pa pogledaj.

Oba su iznimno pouzdani, ako rade prilikom dostave, vjerojatnost da se pokvare je minimalna.

Nedostatak 830 je relativno losi samostalni garbage collection i velika potrosnja energije zbog vrste memorije koju koristi + 3 jezgreni kontroler u odnosu na 2 jezgreni kod 470. Za ostale je nepoznata tocno arhitektura kontrolera, ali ovo je i naglaseno samo iz perspektive potrosnje, nista vise.

Intel s druge strane je dobar ali zastario proizvod, u rangu pouzdanosti s ovima. Ima jednu veliku prednost doduse, a to je rezervna memorija za kad pojedini blokovi pocnu odumirat. No u praksi obicni korisnici nemaju nikakve koristi od toga obzirom da je jos uvijek kolicina ciklusa pisanja prevelika za normalnu potrosnju diskova.

Moj izbor je M4, problem je s potencijalnom reklamacijom kod nas jedino.. Jer svugdje ima skarta koji se provuce, koliko god dobar QC bio.

Eladio 14.12.2011. 11:58

s obzirom da radim u chipoteki, crucial mi je najlakse dobavljiv i ne brinem se za reklamacije :D ..m4 128gb mi je na picku , malo je skuplji, ali ako kolege iz nabave pomognu, mogla bi cijena biti korektna i na tragu intela..

posto mi performanse nisu bitne, ipak bi mozda radije intela320 ..iskustvo mi kaze da ne petljam i da je intel zicer :fiju:

u biti najvise su me zbunili sad ovi iz OCZa sa tim ndurance marketingom :stoopid:

antrax 14.12.2011. 12:06

ma pusti to, novi indilinxi nisu jos ni na trzistu, treba proci makar malo da se vidi kako ce se ponasati, sto hardware, sto firmware. A ni OCZ se nije bas iskazao pretjerano po kontroli kvalitete proizvoda zadnjih godina, od problema s ram-om do sad havarija sa svim tipovima diskova.

Ako imaju problema s isporukama neispravnih vertex plus diskova koji su na starom indilinx kontroleru bazirani, pa bi tu sve djecje bolesti morale bit otklonjene, tko kaze da nece biti i s novom serijom... Treba sacekat i vidjet.

Ja sam takoder naginjao intelu, al je ispao preskup jednostavno u odnosu na samsunga i cruciala..

QuidZz 14.12.2011. 12:08

Citiraj:

Autor antrax (Post 2049209)
Samsung 470/830, Intel 320, Crucial M4

Slažem se, koji god uzmes od ovih neces falit. :chears:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:37.