PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Di ima kupit lim (pleh, aluminij kako oćete) (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=22237)

smrad 25.06.2005. 17:30

Di ima kupit lim (pleh, aluminij kako oćete)

Treba mi nekoliko kvadrata lima da napravim kućište kako sam mislija. Debljine oko 2 mm.
Di u Splitu ima kupit.
Nemojte van splita jer neman s čime ić po to (znan i ja da ima u Solin Građe).

Towar 25.06.2005. 17:41

Koji si kvart :D

Problem 25.06.2005. 17:49

2mm lim (pleh) nebuš nigde našel. 0,2mm več da. Probaj kod lokalnog limara (građevinskog). :D P.S. a da si napraviš kučište od pleksiglasa?

Tooma 25.06.2005. 21:21

2mm lim neces bas tako lako rezat ni savijat

ja san prije par godina bija na sirobuji u nekakvu limariju di imaju milion vrsta i debljina lima i neki stroj s kojim ga rezu bez problema - u stvari ga samo presicu ka skarama, jedan rez gotov za doslovno sekund - dva

samo sta san zaboravija ime limarije
ako te zanima reci pa cu nazvat starog pitat kako se to zove i di se tocno nalazi

valjda ti ne treba tolika kolicina lima da to neces moc buson sredit

smrad 25.06.2005. 22:02

to problem: čini mi se da je i papir deblji od 0.2 mm (milimetra tj. tisućiti dio metra).

to tooma: ako je 2 mm puno jel dosta 1 mm. Oce li to bit malo.
Ako ti nije problem pitaj starog pa mi reci di je to. Nije mi problem busom, a možda i prijevoz riješim.

Tooma 26.06.2005. 09:15

nije niko reka da je dva milimetra puno
ovisi o materijalu o kojem se radi (aluminij, zeljezo, celik ...)

koliko ti debel lim mora bit vidit ces tek kad ga uzmes u ruke

mislim da je 0.2mm premalo
jeftina kucista najcesce ti se rade od lima od obicnog zeljeza debelog 0.5mm

ne zelis da ti samo bocne stranice kucista imaju 20kg, a isto tako ne zelis da ti se kuciste udubi svaki put kad ga pogledas

evo san malo potrazija
gustoca zeljeza je 7874 g/dm3

ako je tebi bocna stranica npr 40x40 cm, a lim debel 1mm onda ti je masa te ploce nesto malo veca od 1.25 kg

imaj u vidu da je to samo jedna bocna stranica na prilicno malom kucistu pa zbrajaj

hint - aluminij ti je tri puta laksi ali je i dosta skuplji i meksi (treba ti deblja ploca)

smrad 26.06.2005. 14:43

meni bi stranica trebala bit debljine ~ 32x32.
mislija sam uzet aluminij jer je lakši, ali ću ga odjebat ako je puno skuplji.

Problem 26.06.2005. 20:24

moj ti se stari več cca 20god bavi građevinarstvom i ja još kod njega nikad nisam videl pleh debeljine 2mm. :burn: Več 1mm dolazi u obzir, ali 2mm (neznam baš)???? I da ima tak debeli lim, koliko bi ga platil ako je Al u pitanju? P.S. prosječna debljina papira ti je od 0.065mm do max 0.52mm=> (višeslojni papir):D

Tooma 26.06.2005. 21:49

Citiraj:

Originally posted by Problem
moj ti se stari več cca 20god bavi građevinarstvom i ja još kod njega nikad nisam videl pleh debeljine 2mm. :burn: Več 1mm dolazi u obzir, ali 2mm (neznam baš)???? I da ima tak debeli lim, koliko bi ga platil ako je Al u pitanju? P.S. prosječna debljina papira ti je od 0.065mm do max 0.52mm=> (višeslojni papir):D
da si reka da je limar ajde ajde, ali gradjevinar
i moj je stari gradjevinar pa ne vidin bas zasto bi on bija neki autoritet za lim, a pogotovo njegov sin
postoji lim debel i 5 mm

@smrad: ono sto san spominja na sirobuji ti je brodomerkur
tamo bi trebali imat puno razlicitih vrsta lima i stroj za rezanje toga

Problem 28.06.2005. 21:09

ma postoji i deblji ko je reko da ne postoji. Ali od 2 mm na dalje ne možeš više pigati samo tako nego bi to trebalo variti, a kako bi izgledalo da imaš "zašvasano" kučište? P.S. moj stari radi samo krovove (i sve vezano uz njih pa tako i limariju) :D

MadBoY 28.06.2005. 23:30

Da si blize sredio bi ti Aluminij... :)
Ovako nista ... sredit cu ga sebi ... i plexiglas isto :D

Sve besplatno nabavljam :)

smrad 28.06.2005. 23:47

Citiraj:

ma postoji i deblji ko je reko da ne postoji. Ali od 2 mm na dalje ne možeš više pigati samo tako nego bi to trebalo variti, a kako bi izgledalo da imaš "zašvasano" kučište? P.S. moj stari radi samo krovove (i sve vezano uz njih pa tako i limariju) :D
pa i mislim ga varit. posudija sam aparat za varenje samo radi toga. stranice koje se ne miču ću zavarit (u kombinaciji sa malim L profilima), a bočne, koje skidam ću navidat na ove koje su zavarene. Zapravo s tim profilima mislim napravit nekakvu konstrukciju na koju će se ostalo stranice zavarit, a ove bočne vidat.
Možda se čini glupo, ali dobro sam ja to smislija :D

Tooma 29.06.2005. 21:23

Citiraj:

ako vari i kasnije to sredi neko ko zna sve to zajedno moze genijalno izgledat

smrad 30.06.2005. 00:25

Citiraj:

Originally posted by Tooma
ako vari i kasnije to sredi neko ko zna sve to zajedno moze genijalno izgledat
O tome ti ja pričam :D :D :D

panoramix 30.06.2005. 07:31

Ako misliš variti elektrodom, onda bi zaista trebao uzeti lim od 2 mm a to bi bilo kućište od 5-6 kg. Svi tanji limovi, a lim kućišta je 0,25 mm, se punktiraju ili vare na spojevima nekom drugom tehnologijom, jer varenje klasičnom elektrodom bi izazvalo progaranje lima. Trebaš misliti i na estetiku. Zašto ne upotrijebiš pop nitne za spajanje na kutevima?

Problem 13.07.2005. 16:17

o tome ti ja pričam :D .

smrad 14.07.2005. 00:26

Citiraj:

Originally posted by panorama
Zašto ne upotrijebiš pop nitne za spajanje na kutevima?
A šta je to. Daj pojasni mi malo to varenje. Ja mislin da ja iman te elektrode šta progore lim. Šta bi onda triba nabavit...

panoramix 14.07.2005. 06:47

Spajanje dva lima na sljedeći način. Probuši se svrdlom 3 mm jedan i drugi lim na mjestu spoja Pođi u neki dućan s alatima ( može i Pevec) i traži kliješta za pop-nitne i uz njih uzmi 50-100 nitni. Za rukovanje pođi do prvog limara u kvartu i za 5 min će ti sve biti jasno. Već vidim oglase u Splitu ...Kućišta vlastoručne izrade, unikati, povoljno, prodajem...:beer:

smrad 17.07.2005. 16:52

Citiraj:

Originally posted by panorama
Spajanje dva lima na sljedeći način. Probuši se svrdlom 3 mm jedan i drugi lim na mjestu spoja Pođi u neki dućan s alatima ( može i Pevec) i traži kliješta za pop-nitne i uz njih uzmi 50-100 nitni. Za rukovanje pođi do prvog limara u kvartu i za 5 min će ti sve biti jasno. Već vidim oglase u Splitu ...Kućišta vlastoručne izrade, unikati, povoljno, prodajem...:beer:
Pa moga bi se i neki biznis napravit od toga :D . Hvala na objašnjenju, pogledat ću te pop-nitne.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:57.