PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   (riješeno) Računalo ne boota nakon dodavanja DDR RAM-a (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=222090)

veky1991 14.10.2011. 14:28

(riješeno) Računalo ne boota nakon dodavanja DDR RAM-a

Ovako, da se odmah izjasnim da sam popriličan noob što se hardvera tiče :D Uglavnom, komp mi je jako star, što se vidi po tome da još koristim DDR... Trenutno na matičnoj imam dva keksa RAMa po 256 MB (DDR 400), koji rade u dual channelu, dakle u prvom i trećem slotu... Želio bih dodati još jedan keks od 1 GB (Transcend DDR 400), kako bih povećao memoriju na 1,5 GB... I pokušavao sam, ali imam osjećaj da sam griješio u poretku, jer mi na 256|1GB|256|slot nije uopće bootalo... na 1 GB|slot|256|256 mi je bootalo uz kratki beep, i freezao bi se pc ili restartirao na cca 3 minute nakon boota (a i dobivao sam dual channel upozorenje)... No imao sam i jedan vjerojatno uspješan pokušaj prije ovih, a to je da sam bio na 1,25 GB, pretpostavljam da mi je tad automatski bio ugašen dual-channel (no onda sam ga gasio i trpao ovih dodatnih 256 :lol2: )... Tako da me zanimalo, jel postoji mogućnost i nekakav poredak slotova gdje bih imao 1,5 GB, da ova dva keksa od 256 MB rade u dualu neovisno od ovog od 1GB, bez ikakvih grešaka i uz normalan rad računala? Ili da ostavim na kraju samo 1 GB solo, a riješim se ova dva... Matična mi je Intel D865PERL...
Ispričavam se što ovo zvuči ovako početnički, no kao što rekoh u prvoj rečenici... :D

Ranma 1/2 14.10.2011. 15:21

da li je moguće da te muče one-sided i dual-sided keksići memorije? jesi li siguran da su ti svi keksići dobri? stavi po jedan keksić u ploču i bootaj si MemTest+ da provjeriš je li sve OK sa memorijom.

Drvoje 14.10.2011. 15:25

Ne možeš s 3 keksa imat dual chanell (a na toj ploči ni triple chanell) :D
Također da bi stabilno radilo najbolje da je sva memorija istih specifikacija/istog proizvođača.
Ostavi taj 1GB keks, ostale prodaj ili drži za backup, i miran budi :)
Nije toliko DC mod uber mega dobar za ubrzanje rada na računalu koliko veći kapacitet (u ovom slučaju duplo više MB).

veky1991 15.10.2011. 10:00

Citiraj:

Autor Drvoje (Post 1999584)
Ne možeš s 3 keksa imat dual chanell (a na toj ploči ni triple chanell) :D
Također da bi stabilno radilo najbolje da je sva memorija istih specifikacija/istog proizvođača.
Ostavi taj 1GB keks, ostale prodaj ili drži za backup, i miran budi :)
Nije toliko DC mod uber mega dobar za ubrzanje rada na računalu koliko veći kapacitet (u ovom slučaju duplo više MB).

Aha, zahvaljujem na odgovoru, evo sad sam na 1 GB, a one dvije ostavio sa strane :D :chears:

Citiraj:

Autor Ranma 1/2 (Post 1999575)
da li je moguće da te muče one-sided i dual-sided keksići memorije? jesi li siguran da su ti svi keksići dobri? stavi po jedan keksić u ploču i bootaj si MemTest+ da provjeriš je li sve OK sa memorijom.

Čini se da su sve ispravne, samo se ne vole zajedno :D Ali hvala :goood:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:33.