![]() |
web stranica problem
Evo rekoh ajde da se malo naučim html, css te js i php.
Krenuo sam od html-a i css i sad sam naišo na jedan malo problem naime iz nekog razloga između dva slika slika2 mi se ubaci nekakav razmak iako ga nebi trebalo biti te nakon tog ramaka svaka slijedeća slika/tekst (div) mi ubacuje neki razmak koji mi nedopušta da poredam stranicu onako kao ja želim. u svakom slucaju evo dole slika i dio html koda ako jos sta treba recite.Moje iskustvo sa html i css je staro 4 dana tako da je svaka kritika dobro došla. http://img840.imageshack.us/img840/122/cb1w.th.jpg Uploaded with ImageShack.us http://www.easy-share.com/1917126848/html css.rar |
Google Chrome - loadas to sto si napravio, desni klik, inspect element, i misem iznad svakog diva dok ne nadjes koji ti radi taj space prazni... ovako napamet nis od debuganja, ali vjerojatno ti negdje margin ili padding nisu 0.
Olaksat ces si kasnije posao ako koristis neki css reseter. |
ja bi ti isto tako preporucio da pocnes ako vec nisi citat w3 school
http://www.w3schools.com/ nisam bog zna kakav ekspertovac ali znam djelomicno HTML i CSS, ali sam procitao sve nabrzinu posto su mi trebale u to vrijeme neke osnove...ali sve je ljepo objasnjeno i prikazano u primjercima :) |
ma pregledo sam već cijelu stranicu nisam mogo naci rjesenja za ovo moguće je da je problem u java scriptu za padajuće izbornike ali posto trenutno neznam nis sto se jave tice nemogu naci problem.
|
java nije isto sto i javascript (pise se zajedno).
|
Citiraj:
|
Citiraj:
p.s. nemogu ovo rješit neznam u čemu je problem |
Citiraj:
1 - jesi probao pogledat html u browseru? ili ti se taj razmak javlja samo u design viewu u dreamweaveru? 2 - jesi inspectao element u browseru pa da vidis koji bog radi taj razmak (padding, margin, element?) Kolko ja vidim iz tvog koda, imas css klasu class_menu_space visoku 10 pixela koja radi razmak menija od contenta. Ili u prijevodu, ne znas koristit padding i margin, nego bespotrebno trpas divove umjesto njih. Naguglaj "two column layout" i skini html i css te ga dobro prouci. I eksperimentiraj sa padding i margin vrijednostima dok ti ne bude jasno, i mene je to zbunjivalo prvi dan... Osim toga, welcome ti se ne aligna kako spada jer krivo koristis container - stavio si Paragraph u kojem pise welcome sa odredjenim font sizeom unutar diva koji (kad uzmes u obzir paragraph padding) ima manje dimenzije nego sam paragraph pa ti "zdere prostor" jer nema overflow: hidden. Inace se naslovi pisu u ili manjem html tagu, nemoj za to koristit. HTML:
<body> |
Citiraj:
Inače vrlo dobro objašnjeno :respekt: |
Citiraj:
|
Dreamweaver shit izbjegavati ako ucis, pocni od nule sa notepad++ uz w3schools, a razmaci tog tipa ti se najcesce javljaju zbog paddinga, neda mi se sad skidati tvoj css, ali obrisi sve paddinge vezane za prozor ispod tog razmaka pa vidi je'l se javlja. Postoji sad dosta finta kak to izbjegavati i sakrivati ali prvo treba naci dezurnog krivca za taj razmak.
|
Citiraj:
|
Ne valja firebug za te bugove s paddingom, sad sam probal na stranici koju radim, pripise taj razmak div-u iznad div-a u kojem je kriticni padding.
|
Ja zasad nisam primjetio nikakve nepravilnosti u radu.
|
Problem s navigacijom
Ovako, imam jedan problem sa stiliziranjem navigacije. Napravio sam navigaciju i stilizirao ju, ali ne u potpunosti. Naime htio bih napraviti da mi pozadina linka mijenja boju ovisno o aktivnosti. Nešto kao na večernjakovoj stranici.
Znači trenutno mi se pozadina linka mjenja na hover i htio bih da ostane pozadina od hover-a dok je korisnik otvorio tu stranicu. Pretpostavljam da bi se to moralo riješit pomoću javascript-a i imam ideju o tome, ali ne znam kako to izvesti. Ideja bi bila da mi na aktivni link doda klasu npr. "aktivan". Naravno ne znam kako bih to izveo. Hvala na pomoći. P.S. valjda nije problem što sam pitanje postavio u ovoj temi. |
Za ovaj dio o aktivnoj stranici, pretpostavimo da imas div sa identifikatorom nav i u njemu linkove u tagu a... modificiraj ako si radio sa UL/OL ili slicno...
Code:
function setActive() { I onda samo dodas u script tag na kraju dokumenta (tako da se okine kad se cijeli page ucita): Code:
window.onload = setActive; Sto se mijenjanja u razlicite boje tice, ne da mi se to pisat, ali princip je slican. Kazes javascriptu da na hover misa iznad taga dohvati innerHTML linka (znaci npr. imas PAGE 1 ) - u ovom slucaju ce to bit tekst PAGE 1, i onda napravis switch case spiku da za svaki link u meniju promjenis klasu u neku drugu, ovisno o boji... npr. this->className = blue za PAGE 1, red za PAGE 2 i slicno... Ne sjecam se tocne sintakse, znam da je u jQueryu nesto u djiru addClass("class1 class2"); |
Puno si mi pomogao. Plaćam cugu. Hvala.:)
|
Citiraj:
Code:
function setActive() |
Code:
|
Još se jednom srdačno zahvaljujem.:)
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:24. |