PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Članci (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=20)
-   -   AMD Lynx platforma - A8-3850 APU i Gigabyte A75-UD4H (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=217782)

krešo 16.07.2011. 12:00

AMD Lynx platforma - A8-3850 APU i Gigabyte A75-UD4H

Testirali smo AMD A8-3850 prosecor i Gigabyteovu A75-UD4H ploču.

prt scr 16.07.2011. 13:01

šta je taj UEFI tak super i velika prednost u odnosu na klasični

krešo 16.07.2011. 13:21

Citiraj:

Autor prt scr (Post 1942089)
šta je taj UEFI tak super i velika prednost u odnosu na klasični

Ljepši je i pametniji, barem u slučaju Asusa :D

Ma u svakom je slučaju sučelje znatno bolje i preglednije, a možeš sve lijepo i mišem odraditi :)

Uostalom, nova je "điđa", svi ju imaju, a GB kasni :(

prt scr 16.07.2011. 13:36

Citiraj:

Autor krešo (Post 1942098)

Ma u svakom je slučaju sučelje znatno bolje i preglednije, a možeš sve lijepo i mišem odraditi :)

meni je bolje tipkovnicom nego mišem
jel moguće UEFI napravit i ubacit sa novom verzijom biosa na matičnu?

krešo 16.07.2011. 13:47

Citiraj:

Autor prt scr (Post 1942103)
meni je bolje tipkovnicom nego mišem
jel moguće UEFI napravit i ubacit sa novom verzijom biosa na matičnu?

Da ako imaš 32Mbitne čipove, što ova ploča ima. GB obećava dugo UEFI ali još ništa od toga, nego koriste standardni kojeg zovu Hybrid zbog 3TB+ HDD podrške.

Wolverine 16.07.2011. 14:53

Citiraj:

Osim kod MSI-a, njihov je em ružan em nepregledan :D

Thorax 16.07.2011. 14:59

Odličan procesor, a i recenzija :D definitivno prelazim na tu kombinaciju jednog dana... Nego, jel ima AMD nekakvu opciju kao kod Intela, da nezahtjevne grafičke operacije vrti integrirana grafika, a da se za zahtjevnije prebaci na diskretnu?

I ispravak ovih sitnica...

Prva stranica:
Citiraj:

AMD-ovi APU-i također ukljućuju i niz kritičnih sistema kao što su memorijski kontroleri, I/O kontroleri.
...kako skalarnog tako i vektorskog hardvera kao ponopravnih elemenata za obradu podataka...
Rezultati testova 2. dio:
Citiraj:

...što je jasan pokazatelj koliko je AMD u ovome trenutku isperd Intela po pitanju intehrirane grafike.

krešo 16.07.2011. 16:15

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 1942151)

Istina :D

Citiraj:

Autor Thorax (Post 1942154)
Odličan procesor, a i recenzija :D definitivno prelazim na tu kombinaciju jednog dana... Nego, jel ima AMD nekakvu opciju kao kod Intela, da nezahtjevne grafičke operacije vrti integrirana grafika, a da se za zahtjevnije prebaci na diskretnu?

Nije switchable. Monitor se može spojiti na bilo koji izlaz i DualGraphics će raditi (samo na Win7 za sada). Ukoliko neka aplikacija ne može koristiti DG koristit će samo karticu na koju je spojen monitor. Za sada ima nekih problema i u DX9 igrama, dok DX10 i DX11 rade normalno. Po AMD-u bi se ovi problemi trebali riješiti novim verzijama drivera.

Citiraj:

Autor Thorax (Post 1942154)
I ispravak ovih sitnica...

Prva stranica:

Rezultati testova 2. dio:

Ispravljeno, thx.

viper 19.07.2011. 09:20

Hmm..Znači to nisu oni buldozeri? Rezultati mi nekako slabašno izgledaju naspram intela..

edit: Thx krešo :)

syss 19.07.2011. 09:34

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 1942151)

nema do pink abit bios-a :D :D

krešo 19.07.2011. 09:35

Citiraj:

Autor viper (Post 1943212)
Hmm..Znači to nisu oni buldozeri? Rezultati mi nekako slabašno izgledaju naspram intela..

Nisu, Bulldozer ide najesen. Slabasni su naravno jer je rijec o starim Athlon II jezgrama kao sto i pise u clanku.

Bulldozer ce biti na novoj arhitekturi.

Bubba 19.07.2011. 12:09

Citiraj:

Joj, Kreso Kreso, pa svaki ozbiljni "BIOS" koji je drzao do sebe je imao to prije 20ak godina... :p ;)

krešo 19.07.2011. 14:18

Citiraj:

Autor Bubba (Post 1943338)
Joj, Kreso Kreso, pa svaki ozbiljni "BIOS" koji je drzao do sebe je imao to prije 20ak godina... :p ;)

Ja se bavim samo ovim neozbiljnim "BIOS-ima" :D

Beren 17.08.2011. 16:52

Mala opaska. Nisi napisao da overclockanje Llanoa nije moguće osim ako se SATA kontroler ne prebaci s AHCI u native IDE mod. USB3.0 također ne radi kako treba čim se počne prtljati po temeljnom taktu sustava.

Iz istog razloga navodno sve Llano ploče (navodno) dolaze sa SATA kontrolerom tvornički konfiguriranim u IDE mod.

tor 17.08.2011. 21:16

da? To nešto "namjerno" od strane proizvođača ili?

Beren 18.08.2011. 00:06

Plod integracije generatora takta direktno u CPU. Tako mi barem kažu službeni izvori.

U osnovi ovi normalni Llano APU-i i nisu namijenjeni overclockiranju već za to treba čekati Black Edition koji će imati otključani množitelj. Isto kao i kod Intela s K serijom. Jedino što je kod AMD-a toleranciju na modificiranje temeljenog takta veća ako ignoriramo činjenicu da SATA više ne može raditi u AHCI modu (problem za sve vlasnike SSD-ova) te da USB3.0 portovi u tom slučaju rade u USB2.0 modu.

stef 22.08.2011. 08:53

Sasvim očekivano.
PCI-E kontroler je kod APU-a integriran u procesor (a ne u posebnom NB čipu kao kod AM2/3/3+) te se baznim taktom procesora diže i takt PCI-E sabirnice na koju se kači sve ostalo. Jedini siguran overclock na takvim platformama je onaj preko množitelja.

krešo 22.08.2011. 09:09

Citiraj:

Autor Beren (Post 1957978)
Plod integracije generatora takta direktno u CPU. Tako mi barem kažu službeni izvori.

U osnovi ovi normalni Llano APU-i i nisu namijenjeni overclockiranju već za to treba čekati Black Edition koji će imati otključani množitelj. Isto kao i kod Intela s K serijom. Jedino što je kod AMD-a toleranciju na modificiranje temeljenog takta veća ako ignoriramo činjenicu da SATA više ne može raditi u AHCI modu (problem za sve vlasnike SSD-ova) te da USB3.0 portovi u tom slučaju rade u USB2.0 modu.

Da, ploču i proc sam prekratko testirao da bi skužio probleme s USB3.0, a što se AHCI-a tiče tek sam nedavno pročitao da ga Gigabyteova ploča automatski ugasi premda si ga ti ručno postavio (što sam ja tijekom testa i napravio).

To se npr. sa Sapphireovom pločom ne dešava pa ona niti ne da veći OC od 108MHz.

VinkoCF 22.05.2012. 18:40

Pozdrav ljudi. Mene interesira kakva je ovih dana situacija sa AMD Apu-ima i dali se isplati uzimati. Na šta treba paziti.

cccp 23.05.2012. 12:23

Unutar mjesec dana bi trebala izaći nova platforma sa novom generacijom APU-a pa ako nije frka za pričekati...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:59.