PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   crni ekran - benq r56 laptop - hitno please :( (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=217217)

mut 03.07.2011. 19:14

crni ekran - benq r56 laptop - hitno please :(

pozdrav,

naime laptop je star nekih 3 godine, nikad nisam sa njime imao problema al naravno jedamput mora nešto bit :)

danas sam normalno radio na laptopu, zatim su mi se samo neke naranđaste crtice pojavile po ekranu i nisam nista mogao kliknut

resetirao laptop, i dobijem crni ekran, laptop normalno radi, prihvaca sve tipke, ventilator grafičke vrti, sve lampice svijetle al ja dobijam ovakav ekran:

evo kako to izgleda, sada je i okolo mali bijel a u sredini crn:

http://www.imgplace.com/viewimg841/2575/81laptop.jpg

dal ima riješenja da se ovo popravi?

otvarao sam laptop, vadio jedinu pločicu rama vanka i onda isti simptomi laptop radi ali onda je čisti crni ekran, pokusao sam diskonektirati graficku i opet sve radi ali je isto komplet čisto crni

a kada ovako sada upalim onda je ovako kao da je izgorio monitor po sredini

dal se to da servisirati? kako da se to popravi? tko to moze popraviti ako ja ne mogu?

btw. pitanje 2, ako mu stvarno nema spasa, dal ja iz njga mogu uzeti hard disk i nekako spasit podatke koji su mi na odvojenoj partici od one na kojoj su windowsi??

molim za hitnu pomoc :) hvala

Alvin 03.07.2011. 19:25

Vidi, sve se može popravit samo je pitanje šta se isplati
Uštekaj to malo na vanjski monitor pa vidi dal ti je slika u redu...
Podatke s diska možeš skinut jer nije disk u kvaru , dakle ako imaš nekakav komp izvadi disk iz laptopa i ubaci u komp i kopiraj si to što već imaš, a ako ti da sliku na vanjski monitor naravno bit će ti i lakše
Aj vidi pa se javi za dalje

mut 03.07.2011. 19:33

Trenutno nemam desktop računalo u kući :(

coconut 03.07.2011. 19:55

Valjda imaš kojeg frenda s kompom. Vidi prvo imaš li slike na vanjskom monitoru.

Baja 001 03.07.2011. 20:11

Popravlja istog prije 2 tjedna. Grafika, uspio rješit grijanjem iste ali se problem opet sada pojavio. Iden sada na mod BIOSa i opet grijanje. I da neće ti ni vanjski radit, a grafika je integrirana šta je :banana:

Javi ako ti je problem oko rastavljanja jer san ga rastavio par puta pa znan napamet :D, a nema service manuala na webu :smoke:.

mut 03.07.2011. 21:07

Evo SAD ću do frenda pa javim..

Pokušao sam spojiti ma monitor i ništa.. Opet pokazuje na lapu kako je i bilo a monitor crn ...nezz šta da radim.. :(

Baja 001 04.07.2011. 07:06

Citiraj:

Autor mut (Post 1935302)
Evo SAD ću do frenda pa javim..

Pokušao sam spojiti ma monitor i ništa.. Opet pokazuje na lapu kako je i bilo a monitor crn ...nezz šta da radim.. :(

A reka san ti šta je. Grafika je otišla, i izgleda da je to česti problem kod R56tica. Moraš rastavit sve, i ploču zagrijat u području grafike, i pomogućnosti modat BIOS s nižim taktovima.

chief_wolfinjo 04.07.2011. 13:55

Citiraj:

Autor Baja 001 (Post 1935439)
A reka san ti šta je. Grafika je otišla, i izgleda da je to česti problem kod R56tica. Moraš rastavit sve, i ploču zagrijat u području grafike, i pomogućnosti modat BIOS s nižim taktovima.

kaj to znači kada kažeš , zagrijati u području grafike ?

hvala !

mut 04.07.2011. 15:54

Baja, ti u Splitu? Kad bi ti poslao postom lap koliko bi me koštalo da mi to napravis? Ja sam trenutno u Dubrovniku.

Baja 001 04.07.2011. 21:26

Citiraj:

Autor chief_wolfinjo (Post 1935624)
kaj to znači kada kažeš , zagrijati u području grafike ?
hvala !

Uzmeš neko grijuće sredstvo i odereš po grafici i memoriji (vMEM). Meni je tako proradio. Možda bi se moglo i u rernu.
Citiraj:

Autor mut (Post 1935720)
Baja, ti u Splitu? Kad bi ti poslao postom lap koliko bi me koštalo da mi to napravis? Ja sam trenutno u Dubrovniku.

Ajde na PM ;)

Alvin 04.07.2011. 22:50

U slučaju "laptop" nekakvo podgrijavanje neće baš bit od neke koristi za razliju od desktopa di je ipak malo dugotrajnije. Ako se to malo podgrije to će radit ali mislim da ne dugo, nisam ni siguran koliko može tu mod biosa pomoć što se tiče frekvencija
Ono što pomaže je hardwerski ili soft. mod ventilatora tj jest logike samog rada vent.
Razmisli o reball-u, s obziorom da laptop ima jedan od defektnih nvida čipova nebi bilo loše kao najbolje riješenje ugradnja novog gpu čipa ali jasno najskuplja solucija

mut 04.07.2011. 23:52

Koliko bi koštala ta solucija? Tko to radi? Kako brzo se to može napravit?

Alvin 05.07.2011. 00:19

Čip dođe oko 50usd, riječ je o 10+ date code na kojem je otkolnjen problem
Za zamjenu neznam, ja radim, al trenutno nažalost ne mogu primit ni jedan lap bar ne da bude brzo a ako ti je hitno...
Mislim da ću sutra naručivat materijal pa bez obzira mogu ti naručit i taj čip ako se odlučiš jer naručujem preko Dhl-a pa da si uštediš 30usd na poštarini a kad ju ja već plaćam...
Nisam ja jedin koji to radim pa vjerujem da će ti se već netko javit
U svakom slučaju ni sam reball ti nije loše riješenje uz malu doradu hlađenja moralo bi to bit ok
Samo grijanje je najeftinija varijanta ali i nalošija
Ima dosta informacija o tome na netu, vidi sve opcije
Ako imaš bilo kakvo pitanje, evo tu smo

Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:27.