PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Novosti (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=23)
-   -   Apple se okreće Intelu (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=21563)

Bubba 06.06.2005. 17:27

Apple se okreće Intelu

Do sada su na svakom predstavljanju novih računala pogonjenih PowerPC procesorima tvrdili kako su IBM-ovi procesori brži od Intelovih Pentiuma, pa će im sad opravdavanje prelaska biti težak posao.

Totalno izbanalizirana stvar. Apple "prelazi" na Intel nema konotativno znacenje "Kupite nas novi Dual Xeon 10THz PowerMac". IBM je usao u puno unosniji posao od stancanja Motorola/IBM G5 PPCa, koji, ruku na srce, bas i nisu neki uber procesori. Za mizerno Apple trziste, Intel je Appleov spas. S druge strane, IBM ce u Fishkillu, iz kojega izlaze sve PPC izvedenice, morati stancati procesore za Nintendo, M$ i Sony. Isto tako, prelazak Applea u Intelov "tabor" definitivno ne znaciti prelazak na x86. Apple ima vecinu licenci na PPC patente, a Intel dovoljno mozga i proizvodne snage da odstanca sve sto Apple pozeli, uz neke vrlo zanimljive kompenzacije.

No prakticki, koga briga za Mac bestije. Sto mene brine je to sto ce napraviti AMD ako gadni Intelovi inzinjeri stave svoje prste na neke od PPC patenata. Ovakav prelazak mogao bi imati nesudjene razmjere izvan Mac svijeta, vece nego unutar njega samog...

Stipe 06.06.2005. 17:50

Ja mislim da će svi profitirat od toga ne samo Mac već i Pc tržište a slažem se da je IBM krenuo sasvim dručim putem(Nintendo,Microsoft i Sony) koji je njima daleko isplativiji:beer:

Stipe 07.06.2005. 01:53

Evo i službeno je potvrđeno link

ZED 09.06.2005. 20:15

Re: Apple se okreće Intelu

Citiraj:

Originally posted by Bubba
[i]
No prakticki, koga briga za Mac bestije. Sto mene brine je to sto ce napraviti AMD ako gadni Intelovi inzinjeri stave svoje prste na neke od PPC patenata. Ovakav prelazak mogao bi imati nesudjene razmjere izvan Mac svijeta, vece nego unutar njega samog...

Ak se to desi (a trebalo bi) Bit ce velikih stvari iz intela

Stipe 09.06.2005. 21:43

Ja mislim da je logičnije što su odabrali Intel neg AMD...(sam sam veliki fan AMD-a) ali Intel za 2007 g.(godina koja je ključna za Apple) ima najavljeni P-M za Desktop&Mobile a to će biti strašna stvar ja ne mogu zamisliti sadašnji Pentium M na nekih 3GHz Dual Core, pa Integrirani mem kontroler,64 bit-a, pa FSB na nekih 1200MHz ma strava...ja mislim da je glavni kamen cijele priče Pentium M koji je jednostavno bio preveliki trn u oku za Apple koji sa svojim G4-orkama u PowerMac-ovima(daleko od toga da su to spore mašine:cool: ali brzinski je Intel previše puhao za vratom i usuđujem se reći prepuhao i to dosta, a što se tiče dizajna jest da to nije to ali su puno hladniji i manji strojevi s M-M-om(u usporedbi s P4-M based strojevima naravno:cool: )

P.S Ne želim AMD vs. Intel raspravu:rolleyes: ovo je samo moj komentar na cijelu priču:cool:

Visage 11.06.2005. 23:55

Citiraj:

Originally posted by Bubba [i]No prakticki, koga briga za Mac bestije. Sto mene brine je to sto ce napraviti AMD ako gadni Intelovi inzinjeri stave svoje prste na neke od PPC patenata. Ovakav prelazak mogao bi imati nesudjene razmjere izvan Mac svijeta, vece nego unutar njega samog...
Cuo sam za to jos na Frankfurtskom sajmu na standu Emagica,
koji je ironicno bas prije neki dan pao pod šape bas Apple-a >>>
:-( - citaj koji odvratni opis na uvodnoj stranici) , buduci da je Steinberg pod Yamahom i sam gubi tlo po nogama, Motu je jedina i zadnja nezavisna kompanija na globusu koja radi ultra Pro Midi/Audio/Seq software :(

Kad su to germanci pricali na sajmu, nitko nije mogao to uzeti za ozbiljno (nisam ni ja) ali eto.

Vec godinama tvrdim posebno kad sam procitao knjigu jednog bivseg zaposlenika NeXTa koji sad vodi ovo i ovo da je Jobsovo "vizionarstvo" odavno isisana stvar. Dok je iza njega radio Wozniak a Jobs se slikao sa lemilicom za elektronske hobi casopise, inovacije su iscezle. Svaki put kad je Apple dobro poslovao, Jobs je bio izvan kompanije ili sa ogranicenom moci upravljanja.

Najvaznije, Apple-u je do sredine 90-tih barem rastao % trzisnog kolaca prodaje. Jobs se vratio kao CEO,...tone Imac-a prodano, puno buke i sto se desi? ...kompletno ucesce na trzistu padne ispod 8%, zbilja uspjesno, nema sto.

Umjesto da se primio posla, on se bacio na Ipod-e, I-tunes-e i ostalu zafrkanciju (sve cudesna obecanja dizanja Mac ucesca)
i sad imamo jedva 5-6% (po podacima iz pocetka 2005 ni toliko)

Platforme se nije ni dotakao, to je neko usput u Cupertinu pomalo gurao, kad se sjetim unutrasnjosti prve G4, zlo mi je, 3 godine stara tehnologija koju je imao drskosti predstaviti na tada novoj masini.

I dalje on nema nekog konstruktivnog plana (jer on ne slusa nikoga osim sebe) vec se samo brine za svoje dionica i kao bezbroj puta...najkracim putem do osiguranja tog plana :(

Detaljno o samom Intel - Mac povezivanju > tukaj (Naj zanimljiviji su zapravo komentari korisnika)

Baza novosti , zabavna strana

Vec danima raspravljam sa svojim Mac-ovcima i nevjerovatno koliko su svi podjeljeni po ovom pitanju,pravi metež.

Jedina dobra stvar za PC-jase je ideja da se OSX zavrti na PC-u,
doduse programeri OSX-a nikad nisu ni rekli da je rađen samo za Mac (zlokobnog li plana) ;)

Uglavnom, naj nekonzistentnija osoba u IT industriji. Za vrijeme NeXTa je trazio od glavnih ljudi u razvoju da rade 30h na dan kako bi se njegova "vizija" pokazala u lice IBM-u. Šamarao je programere kad su izlaili na pauze, bacao ih sa stolice....

IBM mrzi iz dna duse, no s kime gradi PPC?

Intel je "abortirani puž" po Steve-u, no opet idemo u kolo.

Prije 15-tak godina, ne bih pomislio da cu ovo danas reci za njega
ali vec mi je na vrh glave njegovih gluposti.

Bubba 12.06.2005. 00:07

Re: Re: Apple se okreće Intelu

Citiraj:

Originally posted by Visage
Jedina dobra stvar za PC-jase je ideja da se OSX zavrti na PC-u, doduse programeri OSX-a nikad nisu ni rekli da je rađen samo za Mac (zlokobnog li plana) ;)
Jos je i Darwin (manje-vise) radio uredno na PCu, kao i OSX u svim svojim inkarnacijama.

Zanimljivo je da OSX na PCu nikoga ne zanima. Oni koji koriste Windblowse, nastavit ce ih koristiti (postojece skupo placene licence za sve programe, kasljuc, i slicno), a oni na Linuxu nece ni pomisljati na prelazak. Dakle, upitna je egzistencija OSXa na tajvanskim PiCekima.

BTW, NeXT Cube, definitivno najlijepse racunalo na kojeg sam stavio cevape... :)

Visage 12.06.2005. 00:28

Re: Re: Re: Apple se okreće Intelu

Citiraj:

Originally posted by Bubba Jos je i Darwin (manje-vise) radio uredno na PCu, kao i OSX u svim svojim inkarnacijama. Zanimljivo je da OSX na PCu nikoga ne zanima. Oni koji koriste Windblowse, nastavit ce ih koristiti (postojece skupo placene licence za sve programe, kasljuc, i slicno), a oni na Linuxu nece ni pomisljati na prelazak. Dakle, upitna je egzistencija OSXa na tajvanskim PiCekima. BTW, NeXT Cube, definitivno najlijepse racunalo na kojeg sam stavio cevape... :)
Bio sam na telefonu bas dok sam pisao post, pa sam ga puknuo na send... dodao sam jos teksta gore = Edit.

Zavisi sa kim pricas, vezano za OSX na PC-u, ja vec danima u svom krugu djelovanja upravo slusam i citam odusevljenje ljudi iz PC svijeta. Svatko iz usko ciljane primjene PC-a (a sanja o stabilnosti) sumnjam da ga nece barem iz znatizelje zavrtiti.

Cube (4/2) cu jednom nabaviti bas preko tog lika koji ih prodaje. Inace za W3. postoji jedan mali programcic koj se zove...kako li se zove? Appman, svega 300kb-a, Eddie, kreator tog programa koji je preko bare radio u HP-u mi je davno dao taj program i sa istim si mogao (uz malo prckanja po Win Shell-u) imati identican Open NeXT Step desktop + pravi multi tasking.

Zastrasujuce su bile reakcije kad bi tom nekom pokazao na PC masini (tada P60)

Moram tresnuti jednu Fat particiju samo da to mogu gledati i diviti se ;)

Bubba 12.06.2005. 00:38

Re: Re: Re: Re: Apple se okreće Intelu

Citiraj:

Zavisi sa kim pricas, vezano za OSX na PC-u, ja vec danima u svom krugu djelovanja upravo slusam i citam odusevljenje ljudi iz PC svijeta. Svatko iz usko ciljane primjene PC-a (a sanja o stabilnosti) sumnjam da ga nece barem iz znatizelje zavrtiti.
Usko ciljana primjena PC-a? Sto, to su oni koji igraju _iskljucivo_ Doom ili _iskljucivo_ Quake? ;)

OSX na PCu je trenutacno osudjen na propast. Softverska podrska mu je ista ili slabija za postojece licencirane korisnike na M$ovim polu OSevima, Pingvini ni ne razmisljaju o nicem drugom osim rekompajliranju kernela a PC sam po sebi ionako nije nekakva ozbiljna masina da bi se za OSX isle razvijati kojekakve specijalizirane aplikacije.

Citiraj:

Cube (4/2) cu jednom nabaviti bas preko tog lika koji ih prodaje.
Ooooo...Ako nista, barem ces mi reci cijenu ili barem pogled pun ceznje prema njemu IRL. :)

Visage 12.06.2005. 01:02

Re: Re: Re: Re: Re: Apple se okreće Intelu

Citiraj:

Originally posted by Bubba Usko ciljana primjena PC-a? Sto, to su oni koji igraju _iskljucivo_ Doom ili _iskljucivo_ Quake? ;) OSX na PCu je trenutacno osudjen na propast. Softverska podrska mu je ista ili slabija za postojece licencirane korisnike na M$ovim polu OSevima, Pingvini ni ne razmisljaju o nicem drugom osim rekompajliranju kernela a PC sam po sebi ionako nije nekakva ozbiljna masina da bi se za OSX isle razvijati kojekakve specijalizirane aplikacije.

Audio.

Dok je okretao leđa Nubusu, Mac je barem naucio posao o ekspanzijskim karticama. Na PC-u uz najbolju srecu mozes se nadati 2xPCI "čista" porta koji nisu ozbiljnije share-ani po cijenu performansi namjene kartice (sto je kod audija esencijalno)

Zato je ovo vec nekih 10-tak godina postalo jedino rjesenje za taj posao > Magma <

Vremenom je pocelo puno egzaktnih stvari egzistirati samo na PC-u, i tako se fukaras sa 10 masina.

E sad, kako mene vise ni pet para ne drzi Mac nostalgija poradi njegovog antipaticnog boss-a, nemam nista protiv da sve radim u buducnosti sa jedne masine. PC i Mac su jos i danas po definiciji "uredske masine" (koliko pozitivno i negativno)

Citiraj:

Originally posted by Bubba Ooooo...Ako nista, barem ces mi reci cijenu ili barem pogled pun ceznje prema njemu IRL. :)
Ma sa svom opremom jedva iznad 700$ (Cube, X- monitor, X Dsp board, MO... i naravno laser flopac unikat)

Bubba 12.06.2005. 10:54

Citiraj:

Audio.

Dok je okretao leđa Nubusu, Mac je barem naucio posao o ekspanzijskim karticama. Na PC-u uz najbolju srecu mozes se nadati 2xPCI "čista" porta koji nisu ozbiljnije share-ani po cijenu performansi namjene kartice (sto je kod audija esencijalno)

Ok, to je problem kod consumers PCI-a, no znaju i PC-i imati dobro rijesen PCI bus, pogotovo uz pomoc dobro rijesenih kartica.

Citiraj:

Zato je ovo vec nekih 10-tak godina postalo jedino rjesenje za taj posao > Magma <
Hm, samo ne znam za koga. Grozim se od pomisli da ionako klimavi i bridgeani PCI radi na ovakvom cemu. IIRC, radio sam na jednom takvom cudu, PCMCIA kartica s nekoliko PCI slotova. I nisam bio nimalo odusevljen, pogotovo gledajuci u dubinu kako je to slozeno. Ok, za neku malu i nezahtijevnu karticu je bilo ok ali si za tu lovu si mogao dobiti jos jedan laptop... U drugu ruku, svaka postena masina koja drzi do sebe i kosta 200000+ $ ima 100njak PCI slotova, tako da ovo zaista nije potrebno. ;)

Citiraj:

Vremenom je pocelo puno egzaktnih stvari egzistirati samo na PC-u, i tako se fukaras sa 10 masina.
Eto, za audio si me zatekao (ja sam mislio da od mog Atarija 1040STFM nije napravljeno nista bolje za mjuzu :)), ali nekakvih usko specijaliziranih (ozbiljnih) primjena PC nema.

Citiraj:

E sad, kako mene vise ni pet para ne drzi Mac nostalgija poradi njegovog antipaticnog boss-a, nemam nista protiv da sve radim u buducnosti sa jedne masine. PC i Mac su jos i danas po definiciji "uredske masine" (koliko pozitivno i negativno)
Pa teoretski, ni sada te nista ne sprijecava. Dobro, bio bi laksi za par desetina tisuca $, no sto je to problem jednom radisnom i postenom Hrvatu. Uz malo srece, taman ce bi za 10 godina otplatiti zadnju ratu. :p :)

Citiraj:

Ma sa svom opremom jedva iznad 700$ (Cube, X- monitor, X Dsp board, MO... i naravno laser flopac unikat)
Mraaaak... Ovo ide na wish list kada budem besramno bogat. :)

Visage 12.06.2005. 18:01

Re: Re: Apple se okreće Intelu

Citiraj:

Originally posted by Bubba , PCMCIA kartica s nekoliko PCI slotova. I nisam bio nimalo odusevljen, pogotovo gledajuci u dubinu kako je to slozeno. Ok, za neku malu i nezahtijevnu karticu je bilo ok ali si za tu lovu si mogao dobiti jos jedan laptop... U drugu ruku, svaka postena masina koja drzi do sebe i kosta 200000+ $ ima 100njak PCI slotova, tako da ovo zaista nije potrebno. ;)
Nije to bas tako jednostavno.
Magma je radjena jos za vrijeme Nubusa bas specijalno za audio,
to su sati i sati testiranja i to radi vrhunski. Masina koja toliko kosta ima vlastita rjesenja. (Fairlight,Ned,Kyma...)

Ponekad je potrebno za Mac-a i PC-a imati na svaku DSP karticu i po jednu akceleratorsku (1-16 kanala) i tako vise nego cesto zavrsi se na vise od 10 PCI karti, a tada je ovo melem, malo je macova bilo koji su imali 5 portova (bilo cega)

Citiraj:

Originally posted by Bubba
Eto, za audio si me zatekao (ja sam mislio da od mog Atarija 1040STFM nije napravljeno nista bolje za mjuzu :)), ali nekakvih usko specijaliziranih (ozbiljnih) primjena PC nema.

Da, al to je bilo samo Midi sequencer-iranje. Do Falcona nije bilo audio snimanja (pravog Steinberg softa), osim ako nisi imao Digital Media ili ranu DigidesignDSP "kutijicu"(bas i je bila kutijica)

> TT je bio zadnji Atari kojeg sam imao i malo ljudi zna da je u Calamusu (njegov program za DTP) godinama (do prve polovice 90-tih) Vijesnik radio kompletan prelom i uredjivanje bas na njemu. Nevjerovatno kako je to brza masina i dan danas, jasno sa adekvatnim čika Tošom (TOS) , no TT je i sa Unix-om finu karijeru bio zapoceo (KGMD distribucija) ....a tek 19"-ica koja je vecini PC korisnika izgledala kao projektor. (svaka slicnost u dizajnu sa NeXT-om je namjerna)

Citiraj:

Originally posted by Bubba Mraaaak... Ovo ide na wish list kada budem besramno bogat. :)
Laserski flopac je bio razlog zbog kojeg je masina kasnila mjesecima, Steve je inzistirao da flopac mora biti unikatan i nigdje drugdje vidjen, i nije bio drugdje vidjen, kao ni lova koju je skamcio zbog tog inacenja.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:09.