PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   (riješeno) Računalo se resetira i slika nestaje (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=214341)

iggx 03.05.2011. 16:29

(riješeno) Računalo se resetira i slika nestaje

Od nedjelje imam problem s računalom. Na kompjuteru mi je do sad jedno desetak puta nestala slika s ekrana (pomaže jedino reset), par puta se resetirao i dva puta "smrznuo". To se događa pod linuxom i windowsima pa čak i tijekom testiranja memtest programom i u biosu. Nekad se dogodi nakon par minuta, a jučer sam radio 6 sati i tek tad se smrznuo. Kad nestane slika na ekranu, svi ventilatore i dalje rade, ali na tipkovnici se ugase lampice.

-problem se javlja u oba operacijska sustava i u biosu
-temperature su normalne, nema pregrijavanja
-isprobano s drugom grafičkom i isto se događa

Jučer sam i vrtio u amd overdrive programu test stabilnosti sat vremena i sve normalno. U čemu bi mogao biti problem? Ako je napajanje zar se ne bi ugasio pod velikim opterećenjem? Unaprijed zahvaljujem na pomoći :)

Doink the Clown 03.05.2011. 16:31

Meni to smrdi na napajanje, što kaže Event Viewer (errori)?

iggx 03.05.2011. 16:38

Pokušao sam sad, ali odmah prilikom logiranja je nestala slika. Pokušat ću ponovno poslije.
Ako je problem u napajanju, misliš li da bi se to isto trebalo događat na slabijoj konfiguraciji? Jer imam to napajanje već godinu i pol i s ovom konfiguracijom radi cca godinu dana i nije bilo do sad problema, tako da nije preslabo. Mogu sutra isprobat na drugom kompjuteru, samo tamo su komponente znatno slabije pa ne znam trebam li očekivat resetiranje i sva čudesa uz to...

Doink the Clown 03.05.2011. 17:02

Citiraj:

Autor iggx (Post 1902366)
Pokušao sam sad, ali odmah prilikom logiranja je nestala slika. Pokušat ću ponovno poslije.
Ako je problem u napajanju, misliš li da bi se to isto trebalo događat na slabijoj konfiguraciji? Jer imam to napajanje već godinu i pol i s ovom konfiguracijom radi cca godinu dana i nije bilo do sad problema, tako da nije preslabo. Mogu sutra isprobat na drugom kompjuteru, samo tamo su komponente znatno slabije pa ne znam trebam li očekivat resetiranje i sva čudesa uz to...

A koje napajanje je na tom drugom kompu? I da, dižu li se Winsi u safe modeu normalno?

iggx 03.05.2011. 18:45

Na drugom kompjuteru je neko no-name napajanje dobiveno uz kučište tako da se to ni ne usudim isprobavat na svom kompjuteru. Windowsi se dižu i u safe modu i ovako normalno samo je problem kad slika nestane (isto se događa i u safe modu). Eto sad sam pokušavao upalit pa mi odmah na početku nije palio monitor već samo ventilatori rade i nakon reseta ušao u windowse, ali nakon minutu odmah isto -.-.
Kad slika nestane ni dvd-rom ne mogu otvorit već samo resetirat i onda se normalno upali.

Event viewer:
critical: kernel power 41
error: kernel-processor power 6; sidebyside 9; MatSvc 3; sptd 4; Ntfs 55; Bonjour Service 100...

perich 03.05.2011. 20:27

ja bi reko da bi to mogla bit ploca, odnosno oni stabilizatori napona, kak se to vec zove... ima li kakvih vizualnih "ostecenja"? napuhnuti kondenzatori ili tak nekaj?

edit: jesi mozda flashao BIOS nedavno?

imas OVDJE thread od miljon stranica, probaj malo citat i vidi jel se da sto uporabit...

iggx 05.05.2011. 13:15

Isprobano drugo napajanje i ram memorija i opet isto. Resetirao sam bios, ali nisam flashao strah me da se ne resetira ili ugasi u pola pa se moram još više zezat. Znači ostaje hdd (koji je testiran onim programima i nema errora), procesor i matična. Da nosim matičnu na servis? Procesor ne bi trebao biti s takvim simptomima?

Vratac18 06.05.2011. 10:37

Zanimljivo ja sam imao sličan problem recimo igram neku igru i odjednom se slika smrzne i slika je ljubičasta i onda sam morao reset komp. I promijenio grafu i onda je ok.

defiant000X 07.05.2011. 12:04

Prema svemu sto si napisao, najvjerojatnije je maticna... Ram si naravno stavio u drugi slot... I probaj za svaki slucaj proc ponovno staviti... A onda nakon toga u servis sa njom...

Nabavi Ultimate Boot CD http://www.ultimatebootcd.com/ pa probaj koji test sa njime napraviti...

bonesmasher 09.05.2011. 10:52

u mene je u slicnoj situaciji bija procesor..ako mozes provaj ga zaminit

iggx 12.05.2011. 19:30

Samo da javim, danas sam dobio novu matičnu sa servisa tako da sad radi.
:fala:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:25.