PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Problem sa bukom ventilatora nakon ciscenja (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=214162)

Zaza 29.04.2011. 13:55

Problem sa bukom ventilatora nakon ciscenja

PC mi je zakovao krenuo bi i ostajao na prvom screen-u ali nije dopustao ni DEL ni F8 komandu, svakako mu je bilo vrijeme za proljetno ciscenje i nakon ciscenja, nije mi prvi put da ga cistim, ovaj put ne usisivacem i mekanom cetkicom vec kompresorom i cetkicom jer je bio u prostoriji u kojoj se lozi i prilicno se nalijepilo, je "otkovao" tj digao sistem bez problema ali sada jedan od 3 ventilatora pravi buku koja me blago reci iritira ali nisam sigurna o kojem se radi. Procesor je DualCore AMD Athlon 64 X2, 2200 MHz (11 x 200) 4200+; matična Asus M2N-MX SE Plus (2 PCI, 1 PCI-E x16, 2 DDR2 DIMM, Audio, Video, LAN); Cipset na MB nVIDIA nForce 6100-430, AMD Hammer; Graficka NVIDIA GeForce 8600 GT (512 MB). Koliko me znanje sluzi, a to je malo, jedan je u napajanju, jedan na grafici i jedan na maticnoj. Kako da dokucim koji pravi buku? I naravno kako mogu rjesiti problem? Hvala svima unaprijed :hitthewal:

nino 29.04.2011. 14:11

Zaustavi ga prstom.

Zaza 29.04.2011. 14:20

Hvala Nino ali lakse reci no izvesti, onaj u napojnoj ima mrezu a onaj na grafickoj je okrenut prema dole, zasticen alu krilcima i imam audio kartu ispod njega tako da je manevarski prostor jednak nuli. Pomogao komad plastike. Dernja se onaj sa grafike, sta mu jos mogu uraditi?

Codiac 29.04.2011. 14:48

skinut ga ispuhat i ako mos odljepiti naljepnicu sa njega i staviti finomehanickog ulja

perich 29.04.2011. 14:55

osim ako kompresorom nisi utjerala prasinu u lezajeve ili sami "propeler" nekako savila odnosno izbacila iz balansa...

trebalo bi definirati tu buku, odnosno zvuk... jel se cuje da mrvi nesto, radi dubok zvuk vibracije, itd...

Zaza 29.04.2011. 15:25

Ispuhivanje radjeno sa pristojne ualjenosti i ne direktno odozgo vec sa strane, podmazivala nisam ali hvala na savjetu bit ce uradjeno. Sto se tice tipa buke nije ni mrvljenje ni krckanje nego vise hucanje.

izi 29.04.2011. 16:56

Dlaka moze prouzrociti takodjer buku prilikom rada ukoliko je ostala zaglavljena, Meni je jednom prilikom ciscenja sa cetkicom ostala dlaka od cetkice zaljepljena ispod naljepnice ventilatora, i mogu reci da se dosta cula, a i tesko ju je bilo primjetiti :D Tako da moze biti to, ali takodjer nije iskljucen ni mehanicki kvar, mozda je prilikom puhanja sa kompresorom vent izbacen malo iz predvidjenog polozaja. Probaj na ugaseom kompu sve ventove pogurati prema motoru, moze biti da struze lopaticama od zastitnu mrezicu.

Zaza 29.04.2011. 17:47

Hvala decki, problem rijesen. Vent razmontiran, ponovno ociscen, podmazan i sada radi kao sat. Divni ste, hvala jos jednom!

Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:05.