![]() |
Critical Design Flaw Found in WD Caviar Green HDDs
Critical Design Flaw Found in WD Caviar Green HDDs
http://www.ngohq.com/news/19805-crit...reen-hdds.html |
Ovaj problem odavno je poznat korisnicima različitih media playera gdje su štedljivi diskovi rado viđen gost. I sam sam iskusio nepouzdanost Green serije za ovakve konfiguracije jer sam 2 puta u manje od dvije godine mijenjao diskove Green serije na sreću pod garancijom.
Dakle imaoci raznih media playera svakako bi trebali razmisliti o nekim drugim rješenjima. |
Da li je itko pokušao instalirati navedenu zakrpu i kako mu se disk ponašao nakon toga?Posjedujem Wd 15EADS, i dosad nisam primjetio neke probleme sa njim.U power managmentu sam isključio, da mi sistem nikad ne gasi diskove.Skenirao sam ga sa, wd DLD dijagnostikom i javlja da je sve u redu.Sad ne znam, da li da stavljam ovu zakrpu, ili ne...
Mislio sam da ću barem sa ovim diskom biti miran i da se neće ponoviti situacija kao sa Seagateom, pa onda ovo.Stavit ću dva screen shota od hd tuna i hd sentinela, pa mi recite što mi je činiti i da li su po vama svi parametri u redu.Hvala http://www.pohrani.com/f/2E/Ns/3lq4kiyv/wd-1.png http://www.pohrani.com/f/46/dG/32Csvb4W/wd-2.jpg |
Ja sam skinuo taj bootabilni programcek i promijenio sa 8 sekundi u 5 minuta kako pise, sad se ne pali-gasi svako malo kod skidanja torrenta.
|
Samo što je manje poznata činjenica (bar meni, a vjerujem i većini) da je parkiranje glava nakon X sekundi prisutna i izvan Green serije, maloprije provjerio na Scorpio Blue (2500BEVT) starom 9 mjeseci iz Thinkpada - ~49 000 Load Count sa ~1100 Power On Hours Count , trka u DOS sa WDIDLE3, on kaže da je 8 sekundi kao i kod Green serije, sa WDIDLE3 /D izgasio u potpunosti, Thinkpad Airbag Protection radi i dalje svoj posao. Kod laptopa i sličnih uređaja vjerovatno je to već duže vremena prisutno, ali ne držim laptop u idle i na bateriji, tako da mi potrošnja na punjaču ne igra ulogu, dok tišina i činjenica da disku manje "radi" mehanika znači nešto.
Vodič za provjeru i gašenje Idle3 moda -> http://forums.storagereview.com/inde...rking-and-you/ @HAL9001 Da, prvi screenshoot pokazuje Load Cycle Count od ~100 000 i Power On Hours Count od 8706, dok kod mene WD 640AAKS ima ~11 000 radnih sati i pazi sada Load Cycle Count od 545! Imaš gore iznad link i odradi to, a što se tiče drugog screenshoota desni klik u HDD Sentinel pored vrijednosti i odaberi Decimal Data Fields. |
Znači i u Scorpio diskovima ista stvar? Moram pogledat na svom. Inače da, kad je komp neaktivan (recimo čitam stranicu PDF-a) svako malo se čuje roštanje iznutra (ne ono dok zapisuje podatke nego baš karakteristično škripanje). Od prvog dana.
|
Citiraj:
Ne znam kako se usudi WD javno pisati o Green seriji kao jedinoj sa defektnim agresivnim načinima štednje energije, kada jedan Scorpio (Blue) ima isti tajming (8 sek), čak se spominje 4 sekunde (!) kod 750GB-tnog modela. Čini se da nisu ništa naučili od Seagatea, po narodni, kašalj se ne može sakriti. :) |
Hvala Tota na odgovoru.Stavio sam zakrpu i namjestio na 5 minuta.Vidim da su neki tu funkciju potpuno isključili, pa me zanima da li bi bilo poželjno napraviti to, pošto mi nije važno da uštedim to malo struje, a želio bih produljiti životni vijek diska.Pošto imam tih 100 000 - Load Cycle Count, kakav životni vijek mogu očekivati za disk u budućnosti.Dosad nisam imao ni najmanjih problema sa njim.
|
Meni po SMARTu vrijednostima disk radi ok, valjda :D
http://i89.photobucket.com/albums/k2.../th_10EARS.jpg Al isto bi ovo vridilo napravit... ne znači mi ništa ušteda 2W mjesečno... |
Evo sad sam potpuno isključio problematičnu funkciju sa WDIDLE3 /D.Može li mi tko odgovoriti na gore postavljeno pitanje.
|
u laptopu imam Western Digital Scorpio Blue WD5000BEVT 500GB i isto je bio uključen taj Intellipark, ali na 4 sekunde
wdidle3 utility najnormalnije radi na njemu i isključio sam Intellipark e da, laptop (pa samim time i hard) je star 13 dana i imam pod Load/Unload Cycle Count vrijednost već 1927, tako da bi to bilo u godini dana 54000 |
Evo da se i ja "pohvalim".
U lapu X60s ima WD Sorpio black od 320GB i na nekih 9400h rada ima 235000+ LC cliklusa. Kada sam disableao idle timer (wdidle3 /d) radio mi je 1 LC ciklus po sekundi (!) a kada sam stavio 300s disk je poceo proizvoditi neki škripav zvuk i pri ulasku na desktop poslije takvog jednog škripavog klika nije htio dalje loadati aplikacije. Vratio sam na 8s i sad radi OK. Mozda bi radio i na 12s ali mi se vise neda provjeravat.:fuming: Sve u svemu - zajeb. P.S. Evo provjerio sam i u onih par min dok sam ima disablean idle timer napravio mi je oko 350 LC ciklusa.:nono: |
znači svaki hard je zaseban slučaj
evo na mojem se povećao za 3 taj LC od jučer ali dobro, moj je Blue, tvoj je Black |
Mene zanima postoji li koja referentna brojka tih Load/Unload ciklusa koje disk može napraviti prije nego li ode u vječna lovišta.
Moj disk ima 8966h rada i 109857 LC ciklusa, a idle timer sam potpuno isključio i sad me zanima koliko se još mogu nadati da će me služiti? |
Zašto misliš da si sa /d komandom išta napravio?(uho na disk i osluhni jel klikne nakon par sekundi idlea)
Ljudi kažu da to samo resetira tajmer na 6 ili 9 sekundi. Kao što je primjer kod mene... WD support odgovara ovako na moju brigu o load ciklusima: Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Potrošio sam 2 dana na ovo i nemam više živaca baviti se sa time, ak misli krepat neka krepa do 2013. :) |
Ja sam baš sad gledao, i broj LC ciklusa mi je isti kao i kad sam stavio prethodnu poruku-109857.Znači da sam potpuno isključio opciju idle 3 na mom greenu.
Meni tih par wata uštede ne znači ništa, a sad si me i ti smirio jer vidim da su diskove testirali na više od 1 milijun LC ciklusa bez ikakvih problema, pa pošto mi je ta funkcija isključena to me više ne brine. Disk mi radi kao i prije isključivanja funkcije, besprijekorno i nadam se da će takav i ostati. Nego mene zanima da li je funkcija, idle 3 imala ikakvu drugu funkciju osim uštede struje, tipa nekakva veća sigurnost diska itd. Još da pitam da li je netko koristio wdspinup utility i podešavao brzinu spinup-a na "low or super low".Ima li ovo bilo kakvog smisla raditi na green seriji i što se postiže sporijim spinup-om?Hvala |
šta recimo u slučaju (što mi se kod laptopa zna desit jednom u mjesec dana) kod npr bootanja windowsa ili bilo čega kad se laptop zablokira te ne reagira na ništa nego ga je potrebno prisilno ugasiti - pri tome mislim na držanje tipke power duže od 5 sekundi. jel bi valjalo onda stavit recimo tu vrijednost na par minuta (recimo 4-5) tako da kad smo primorani ugasit laptop na silu, sačekamo tih par minuta da hard vrati glavu u parkirnu poziciju i tako ne možemo naštetit disku? inače ako ne vraća glavu nikad (osim kad je ugašen :D), onda kod prisilnog gašenja može zagrebat po površini diska, pošto se nalazi iznad ploča koje se vrte, disk ostane bez struje, ploče se prestanu vrtit i pri tome iz glava zagrebe?
ili griješim? |
u svim normalnim slučajevima (u to ubrajam i gašenje računala putem power tipke, te nestanak struje) NE dolazi do grebanja glave po površini diska
http://en.wikipedia.org/wiki/Head_crash |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:03. |