PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Pomoč oko Raid-a 0 (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=21306)

Veki-os 30.05.2005. 23:40

Pomoč oko Raid-a 0

Evo planiram si složiti Raid pa malo skupljlam znanje po netu i tak,pa me zanima par stvari
1.Kupit ču jedan isti disk kao što imam,čitao sam da moraju biti isti:D i jel taj isto mora imati 2Mb buffer ili može i sa 8Mb?
2.Koji kontroler da kupim,preporučite mi neki najjeftiniji,samo da služi svrsi:D
3.Jel se u Raid-u mogu praviti particije(pretpostavljem da mogu)?
4.Nemojte mi govoriti da odustanem od toga jer sam baš zapeo za to:D

Bubba 31.05.2005. 00:16

Re: Pomoč oko Raid-a 0

Citiraj:

Originally posted by Veki-os
Evo planiram si složiti Raid pa malo skupljlam znanje po netu i tak,pa me zanima par stvari
1.Kupit ču jedan isti disk kao što imam,čitao sam da moraju biti isti:D i jel taj isto mora imati 2Mb buffer ili može i sa 8Mb?

Diskovi ne moraju biti isti.

Citiraj:

2.Koji kontroler da kupim,preporučite mi neki najjeftiniji,samo da služi svrsi:D
Ne preporucam ti jeftine kontrolere. Pogotovo za RAID 0. Koristi softverski. Ako imas pravi OS, moci ces cak i sa sistemskom particijom to napraviti.

Citiraj:

3.Jel se u Raid-u mogu praviti particije(pretpostavljem da mogu)?
Dobro predpostavljas.

Citiraj:

4.Nemojte mi govoriti da odustanem od toga jer sam baš zapeo za to:D
Odustani. RAID je kucnom korisniki potpuno nepotreban i predstavlja overkill, pogotovo kada se koristi RAID 0 na jeftinim i neprovjerenim kontrolerima, gdje je mogućnost gubitka podataka time izrazito povećana, jer osim faktora diskova ovdje još ulazi i loš kontroler.

masni 31.05.2005. 00:49

i ja si mislim napraviti RAID 0...

2 diska od 80gb...sata...

i necu odustati...:D

ne mislim kupovati dodatni kontroler...imam podršku za sata raid na ploči iz siga...

dajte mi 2 DOBRA razloga zasto ne složiti raid 0...:smoke:

Veki-os 31.05.2005. 00:54

Bubba hvala na odgovorima,al ne kužim ono da koristim softverski kontroler,kako to,jbga,totalni sam noob što se tiče tog raida pa ono:D
A ovo za sigurnost stoji al ja nemam ništa važno,MP3-ice su na DVD-ima,kao i programi i sl. tako da me to ne brine previše.

Bubba 31.05.2005. 12:03

Citiraj:

Originally posted by Veki-os
Bubba hvala na odgovorima,al ne kužim ono da koristim softverski kontroler,kako to,jbga,totalni sam noob što se tiče tog raida pa ono:D
http://support.microsoft.com/kb/308424/

Citiraj:

A ovo za sigurnost stoji al ja nemam ništa važno,MP3-ice su na DVD-ima,kao i programi i sl. tako da me to ne brine previše.
Your call. Kao sto rekoh, jalov posao je igrati se s RAID-om na desktop masini. A buduci da si rekao "totalni sam noob što se tiče tog raida", razlog vise da se ne prtljas s time.

Srky 01.06.2005. 16:52

Evo da se i ja ukljucim malo u raspravu, hoce taj RAID 0 dobro sljakat sa 2 x Seagate Baracuda 80Gb, 8mb casha, 7200rpm, S-ATA i na DFI LANParty ploci, odnosno isplati li se ako sam vec u mogucnosti nabavit ta 2 diska?

tor 01.06.2005. 17:16

Moje dvije barice od po 120Gb su u RAID 0 preko nVidia chipseta. Sad da puca od brzine i ne, a zbog mogučnosti pušione tu 240GB particiju koristim za video obradu, capture itd. Uglavnom podaci koji mi nisu od životne važnosti. Ionako mi je trebao veliki prostor za takve stvari pa zašto ne RAID?:D

Srky 01.06.2005. 17:29

Pa ako je toliko rizicno a da se na performansama bas i ne primjeti onda se necu zajebavat s tim, ne mislim non stop radit neke backup-ove i trest se zbog je***g RAID-a.

tor 01.06.2005. 17:42

Citiraj:

Originally posted by Srky
Pa ako je toliko rizicno a da se na performansama bas i ne primjeti onda se necu zajebavat s tim, ne mislim non stop radit neke backup-ove i trest se zbog je***g RAID-a.
A zavisi što hočeš od njega...Ako misliš instalirati programe i igre na to onda neš niš vidjeti. Osim u speed testovima. Rad s velikim fajlovim i sl. tu češ vidjeti razliku, ali ne opet nešto bez čega ne možeš...

Veki-os 01.06.2005. 17:56

Znači nema koristi od toga u igrama?:(
Onda odustajem od toga i kupujem jedan SATA disk i to je to.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:19.