PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Pitanje u vezi uzimanja tableta (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=210589)

RisingPower 26.02.2011. 22:51

Pitanje u vezi uzimanja tableta

Pozdrav...

Imam malo pitanje u slučaju da ovdje ima kakvih stručnjaka sa odgovarajućih područja. Zanima me, naime, da li je otapanje tableta pod jezikom praksa koja se može uvijek primjenjivati neovisno o kojem lijeku se radi? Navodno tablete tako brže djeluju jer ne idu kroz želudac. Zapravo ne znam koje su ostale prednosti toga... Ovo što ja uzimam (i najvjerojatnije ću uzimati ostatak života) dosta opterećuje jetru; da li otapanje pod jezikom također ima nekog utjecaja i na to? Ili je ipak najbolje sve progutati?
Hvala!

domis 26.02.2011. 23:04

pastile se cuclaju, tablete i kapsule se gutaju.

ne razumijem kako netko moze cuclati tablete, pa to su gorka sranja :D

borny 26.02.2011. 23:05

Ja mislio da kupuješ iPad ili sličan tablet pa imaš pitanje :)
Da pitaš liječnika ili ljekarnika, kao što savjetuju na telki?

hammer_of_thor 26.02.2011. 23:06

Otapanje tableta pod jezikom se apsorbira direktno u krv, to je točno, ali za taj način uzimanja imaju obično tablete za koje je potrebno brže djelovanje, npr, za snižavanje krvnog tlaka. Način djelovanja tablete ostaje isti kao i ona što se popije, svi sastojci apsorbirani iz tablete u krv prolaze kroz jetru tako da što se toga tiće - tako je svejedno. Na kraju krajeva može se primjenjivati neovisno o lijeku, sastojci iz tablete se prvo prvo moraju doći u krv da bi kasnije napravili ono što trebaju, put kojim će doći u krv je nebitan, hoće li apsorpcijom ispod jezika, apsorpcijom preko želučane sluznice ili direktno u krv putem venske injekcije u bolnici.

Nadalje tableta namjenjena per-oralnoj upotrebi (tableta za piti) nije toliko topljiva (ako je uopće) u vodi, odnosno u ovom slučaju slini, kao što je tableta namjenjena da se uzima sublingvalno (pod jezik).

Dakle običnu tabletu kad bi stavio pod jezik vjerovatno bi čekao dosta dugo da se otopi, što se toga tiće možeš ju izmrviti i istresti prah pod jezik, time bi apsorpcija bila gotovo instantna.

Ono što tebe vjerovatno zanima je dali će imati isti efekt - hoće, ali isto tako utjecaj na jetru i bubrege će biti jednak jer put uzimanja nije bitan, put prijenosa lijeka do odredišta je, a put prijenosa je uvijek krv.
Dakle, najbolje je uzimati tabletu onako kako je namjenjena, efekt na organizam joj ostaje isti.

Ako te još što zanima slobodno pitaj :)

RisingPower 26.02.2011. 23:21

Citiraj:

Autor hammer_of_thor (Post 1858512)
Nadalje tableta namjenjena per-oralnoj upotrebi (tableta za piti) nije toliko topljiva (ako je uopće) u vodi, odnosno u ovom slučaju slini, kao što je tableta namjenjena da se uzima sublingvalno (pod jezik).

Dakle običnu tabletu kad bi stavio pod jezik vjerovatno bi čekao dosta dugo da se otopi, što se toga tiće možeš ju izmrviti i istresti prah pod jezik, time bi apsorpcija bila gotovo instantna.

Načinih pokus i ovim mojima treba dosta dugo da se otope tj. raspadnu pod jezikom (talog koji ostane progutam sa nešto vode). Budući da mi brzina djelovanja uopće nije bitna, a kažeš da nema razlike u vezi opterećenja jetre, onda ću ih jednostavno gutati.
I da napomenem: mrzim ih! Mrzim sve zapravo. Imaju nezgodne nuspojave, prvo su mi otopile svu fizičku snagu (koje, doduše, niti nije bilo puno), a onda me još i gadno deprimirale. Glupa industrija!
Eto, sad mi je lakše. Malo.

hammer_of_thor 26.02.2011. 23:39

Tako je. Razlika između otapljanja tablete pod jezikom i gutanja iste bi bila samo u brzini djelovanja (dobro, neke tablete loše sjedaju na želudac pa ljudi znaju imati problema sa želucem nakon dugog uzimanja npr Zaldiara ili Medrola, ali se zato uz te tablete zna uzimati i Peptoranom ili COntroloc koji štite želudac - no to u ovom slučaju nije bitno.)

Utjecaj na jetru ostaje isti, kao što sam rekao, svi ti sastojci tablete prvo dolaze u krv a onda tamo di trebaju djelovati, a kroz jetru će proći neovisno na koji si način uzeo tabletu.

Vjerujem da ti je teško, ali drži se :)

lowrider 27.02.2011. 11:10

Zašto uopće gutaš te otrove koji rade više štete nego koristi?
Pogledaj malo medicinu staru 2000 godina, a ne ovu alternativnu staru 200 godina.
Imaš puno biljnih pripravaka pa i samih biljaka koje imaju korisna djelovanja.
Malo korigiraš prehranu, izbjegavaj mononatrijev glutaminat koji ubija mozak i bit ćeš druga osoba

Pupo 27.02.2011. 11:25

Citiraj:

Autor lowrider (Post 1858675)
Pogledaj malo medicinu staru 2000 godina, a ne ovu alternativnu staru 200 godina.
Malo korigiraš prehranu, izbjegavaj mononatrijev glutaminat koji ubija mozak i bit ćeš druga osoba

Sigurno ima dobrih biljnih pripravaka, al sumnjam da njemu neki moze pomoci odnosno zamjenit tablete! Pogotovo što je rekao da će ih morati trajno konzumirati, sigurno se neradi o upali bubrega pa će mu čaj od uve pomoći... Nemožeš miješati kruške i jabuke i preporučivat mu biljne pripravke umjesto tableta za ozbiljnije probleme.

lowrider 27.02.2011. 14:23

Upravo zato je prirodno bolje radi dugoročnog uzimanja.
Imaš medicinskih dokaza da je u nekoliko vitaminom C (askorbinska kiselina) izliječio rak itd itd.
Zaboravljaš da bi se kineska i ostale medicine trebale zvati tradicionalne jer su stare par tisuća godina,a ove koju nazivamo svakodnevnom medicinom bi trebala biti alternativa.
Te razne tablete imaju 90% "nosivih" sastojaka koji najviše uništavaju bubrege, a 10 % je sastojaka koji ciljano rješavaju problem.

Kad te boli glava ili nešto drugo i uzmeš tabletu, ti više ne osjećaš bol jer je "droga" u lijeku "umrtvila" osjećaj boli djelujući na receptore, al bol i dalje postoji.

Swarm dude 27.02.2011. 14:29

Oprosti, ali ti si farmaceut ili liječnik pa pričaš o stvarima iz prakse i vlastitih rezultata istraživanja ili zato što je jednostavno danas popularno popljuvati farmaceutske pripravke i inzistirati po tradicionalnima? Postoji industrija kojoj odgovara da se rabe prirodni pripravci, koje vidi vraga, opet netko proizvodi.
Čovjek treba doživotno konzumirati ljekove, neka budu to "industrijski" kad mu zdravlje ovisi o tome, a biljni pripravci neka budu suplement ako je ikako moguće, a ne prvenstveno rješenje. Da moderni ljekovi ne valjaju, ne bi se produžio životni vijek ljudi u proteklo stoljeće.

hammer_of_thor 27.02.2011. 15:35

Citiraj:

Nemoj trollat temu, čovjek je očito osuđen na ovakvu terapiju, a svoje nadri-medicinske fore i babske priče ostavi za druge prilike.

Alternativna i tradicionalna medicina su narodna fora i pomažu u mizernom broju slučajeva.

Terapija je nužno zlo i nekad ima više štete nego koristi ali tako je kako je, čovjek nije bez bolesti i neranjiv pa smo osuđeni na nju.

Citiraj:

Autor lowrider (Post 1858786)

Kad te boli glava ili nešto drugo i uzmeš tabletu, ti više ne osjećaš bol jer je "droga" u lijeku "umrtvila" osjećaj boli djelujući na receptore, al bol i dalje postoji.

Kolumbo :no2drug:

Naravno da će netko uzeti anagletik kad ga nešto boli. Bol je nelagoda i zašto bi se trpila? Istina popiti će tabletu koja će djelovati na živčane završetke i time zamaskirati bol dok ona sama ne prođe.

hash 27.02.2011. 21:00

Citiraj:

molim te suzdrzi se.. covjek ocito ima neku tezu bolest, a ti mu govoris da prestane piti ljekovi i pocne piti caj od oraha/kaktusa/konoplje/cegavec
sta bi napravio kad bi se radilo o nekom iz tvoje obitelji? "ma sta ces kod doktora, popij ovaj caj i odmah ces se osjecat bolje" da li bi tako postupio ili bi mozda prepustio nekom strucnijem da odluci sto je najpametnije? razmisli malo prije nego prihvatis ono sto cujes na rubu znanosti, galaksiji.com i slicnim izvorima

D1viry 27.02.2011. 21:32

Samo da kažem, RisingPower, žao mi je što si osuđen uzimat tablete svaki dan. Ne znam što ti je, pa ne mogu ni davat prijedloge vezane uz tvoje zdravlje, ali vrijedi tražiti alternativu. Naravno, samo u dogovoru sa tvojim liječnikom/com. Velik broj lijekova su biljni preparati koncentrirani i spakirani u tablete. Ako znaš točno koja supstanca ti treba, možda je možeš naći i u prirodnom obliku. Znači, ne zamjena, nego ista stvar bez ostalih sastojaka kojih ima u tabletama. Budimo realni, farmacija je biznis i naravno da nam žele prodat i ono što ima svuda oko nas, kao na primjer omega3 tablete. Jedeš ribu i imaš istu stvar, ali ne tako koncentriranu i ne tako "na tacni". Moji su istražili sve moguće i nemoguće i za moju sestru nema lijeka, ali možda za tebe ima. Sretno ti želim, iako te ne poznam. Valjda ćeš nešto nać. Drži se stari.

RisingPower 27.02.2011. 22:55

Citiraj:

Autor D1viry (Post 1859093)
Samo da kažem, RisingPower, žao mi je što si osuđen uzimat tablete svaki dan. Ne znam što ti je, pa ne mogu ni davat prijedloge vezane uz tvoje zdravlje, ali vrijedi tražiti alternativu. Naravno, samo u dogovoru sa tvojim liječnikom/com. Velik broj lijekova su biljni preparati koncentrirani i spakirani u tablete. Ako znaš točno koja supstanca ti treba, možda je možeš naći i u prirodnom obliku. Znači, ne zamjena, nego ista stvar bez ostalih sastojaka kojih ima u tabletama. Budimo realni, farmacija je biznis i naravno da nam žele prodat i ono što ima svuda oko nas, kao na primjer omega3 tablete. Jedeš ribu i imaš istu stvar, ali ne tako koncentriranu i ne tako "na tacni". Moji su istražili sve moguće i nemoguće i za moju sestru nema lijeka, ali možda za tebe ima. Sretno ti želim, iako te ne poznam. Valjda ćeš nešto nać. Drži se stari.

Bilo bi zgodno da ima alternativa, ali ne mogu bez doktora i njihovih spački. Tablete (i sve što će dalje ići uz to) su mi jedini "izlaz". Slažem se da je sva ta moderna medicina samo jedan biznis koji okreće velike novce na tuđoj nesreći, a često niti ne može pomoći. Mislim da je najpametnije presuditi si po kratkom postupku kada se netko rodi u ovakvom beznadnom sranju. Te male tablete izokrenule su cijelu moju kemiju. Katastrofalna depresija me hvata od njih. Niti se rasplakati ne mogu da si olakšam očaj.

BojanZD 27.02.2011. 23:04

Citiraj:

Ovako nešto bi ja savjetovao samo kao dodatak modrnim lijekovima.
A to što je tamo netko cuclao limun i izlječio se od raka, lako moguće, al to je jedan jedini slučaj na cijelom planetu-vjerujem da bi se taj izlječio i bez limuna i andola.
:no2drug:

Citiraj:

Autor RisingPower (Post 1859152)
Bilo bi zgodno da ima alternativa, ali ne mogu bez doktora i njihovih spački. Tablete (i sve što će dalje ići uz to) su mi jedini "izlaz". Slažem se da je sva ta moderna medicina samo jedan biznis koji okreće velike novce na tuđoj nesreći, a često niti ne može pomoći. Mislim da je najpametnije presuditi si po kratkom postupku kada se netko rodi u ovakvom beznadnom sranju. Te male tablete izokrenule su cijelu moju kemiju. Katastrofalna depresija me hvata od njih. Niti se rasplakati ne mogu da si olakšam očaj.

Budući da uzimaš lijekove koji te gadno drmaju mogao bi pogledati malo to što lowrider preporuča ali samo kao dodatak tvojim lijekovima.
Kombinacije prirodnih i sintetiziranih lijekova su često uspješne, potraži barem nešto za jetru kao npr. nešto na bazi artičoke i sl.
Vjerujem da si već vjerovatno u potpunosti saznao sve o svojoj bolesti pa i lijekovima, pa nema smisla da pametarimo dalje, hammer of thor je sve detaljno pojasnio.

syss 27.02.2011. 23:09

prošao sam brdo alternative, ali najveći pomak je ipak bio u modernoj medicini, tak da eto.

svakako da je najštetnije rješenje, ali ovisno o bolesti - druge nema.

RisingPower 27.10.2011. 14:34

Bilo mi je lijepo na ovom forumu...

Ali eto, ništa ne traje zauvijek. Vrijeme mi je isteklo. Ili se barem tako čini. Jer dosta mi je ludih gena, ludih hormona i ovakvog bezveznog života...

Neka svatko tko se rodio kao normalan čovjek bude sretan i cijeni to, usprkos minusima u banci i sličnim nedaćama...

Eh...

fanATIk 27.10.2011. 18:52

Alo momak, ajd nemoj tako crno razmišljat. Ma bit će bolje. I depra se liječi jebemu.

Codiac 27.10.2011. 21:12

Citiraj:

Autor RisingPower (Post 2011108)

Ali eto, ništa ne traje zauvijek. Vrijeme mi je isteklo. Ili se barem tako čini. Jer dosta mi je ludih gena, ludih hormona i ovakvog bezveznog života...

Neka svatko tko se rodio kao normalan čovjek bude sretan i cijeni to, usprkos minusima u banci i sličnim nedaćama...

Eh...

nebudi lud ono sto te nepobjedi ojaca te. tako da hebi majku toj bolesti kako god se ona zvala.

nazovi frendove sredi neki tulum druzi se sa ljudima i nema depresije. najgore ti je biti sam.

BSA<AK-47> 27.10.2011. 21:41

Citiraj:

Autor RisingPower (Post 2011108)

Eh...

gle ,ništa ne traje zauvjek ,ali to ne znači da bi i taj kratki život koji imamo trebalo još više skratiti.
Vrijeme svakome ističe ,pa rađe onda neka ide polako...:care:

neznam o čemu se radi ,ali ti mogu reć da ne odustaneš samo tako olako.
moj stari je umro od karcinoma gušteraće i to u poprilično kratkom vremenu,cca 8-9mjeseci. u 48godini života!
ali do zadnjeg nije odustao ,usprkos tome što je znao i dijagnozu i uzaludan trud. ali se trudio zbog nas,obitelji i prijatelja i do kraja je ostao nasmijan!
mogu otprilike pretpostaviti kako ti je , ali nedaj se...koliko god bilo teško , i bezizlazno...ako ne zbog drugih ,onda zbog sebe.....

Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:56.