![]() |
(riješeno) Prekidač koji to nije
Bok, ljudi!
Ne znam gdje bi to stavio, pa stavljam pod hardverske probleme. Kupio sam ovaj prekidač: http://cdn2.specialtech.co.uk/spshop...l1/71074_4.jpg Koristio bi ga za paljenje i gašenje CCFL-iki unutar kućišta. Spojio sam minus i plus (LEDica na vrhu uredno svijetli), ali problem se javlja kada pokušam upaliti svjetlo. Naime, svjetlo je upaljeno samo dok držim prekidač pritisnutim. Probao sam i obrnuto spojiti, ali onda mi stalno svijetli osim kada pritisnem prekidač kada se ugase dok ga ne otpustim. Molim pomoć kako riješiti da se svjetla pale i gase na način da jedan pritisak upali svijetlo, a drugi izgasi. Unaprijed hvala! :) |
A da to nije tipkalo a ne prekidač?
|
|
Da, za*eb, to je tipkalo kao u kućištima, nakon što makneš silu (prst) on se vrati natrag i isključi strujni krug. Trebaš ovakvo što, što nije estetski ugodno kao taj ili složiti elektroniku uz to tipkalo što bi onda držalo neonke upaljenima.
Malo o prekidačima i tipkalima. |
Eh, imam ovdje 4 kip prekidača, da sam ih htio, ne bi uzeo ovaj gumb. :D
Zezam se, hvala za info, da li imaš ideju kako složiti elektroniku za ovo tipkalo? |
Nabrzaka sam našao nešto. Preko Googla i ključnih riječi push button circuit, push button relay switch i sličnih bi mogao naći nešto. :)
|
Možeš to riješiti na klasiku starrt/stop s držanjem, samo moraš ubacit relej
Dakle klikneš ono se upali pa klikneš ono se ugasi... Samo napiši kakva su ti druga dva kontakta(otvorena ili zatvorena) pa ti nacrtam kako ćeš spojit |
1 i 2 su zatvoreni, 3 i 4 su otvoreni. Kada se pritisne tipka, 1 i 2 se otvaraju, 3 i 4 se zatvaraju.
Hvala za pomoć, ali mi osim nacrta releja treba i netko da ga napravi. Ili da me uputi gdje ga se može nabaviti.;) |
Pa nećeš radit relay, kupit ćeš ga u Chipoteci ili El-Matis-u kao i mi ostali smrtnici. :D
|
1 privitaka
T tipkalo
K bistabilni relej. Ako nemaš bistabilni relej upiši u google, to ima gotovo svaki elektromaterijal. Privitak 11509 |
Provjerio sam danas Chipoteku, nemaju. Sada zovem Electronic Centar...
...nemaju ni u Electronic centru... ... niti u Elmatisu... Možda nađu nešto u Formi, ali će mi javiti naknadno... |
Javili su mi iz Forme, imaju bistabilni relej koji ide na šine (kao automatski osigurač) i koji košta 109 kuna + PDV.
Zvao sam i Zomex, ali nemaju ništa slično. Uglavnom, da li netko ima neku bolju ideju od kupnje ovog releja iz Forme? Hvala na odgovorima! :) |
Kad si baš navalio, složiš ovako nešto, može i na pototip pločici:
http://www.electronics-circuits.net/...itch-vt74.html |
Pa čuj, hoću riješiti problem. :)
Vidim da je ovaj nacrt za 5V, da li to može ići sa tim dijelovima na 12V? I ako postoji neka dobra duša koja mi to može složiti, naravno, uz financijsku nadoknadu? :) |
Treba provjerit, po potrebi preračunat pa bi mogao radit i na 12V, ima takvih shemica po netu još, treba tražit:
http://www.electro-tech-online.com/a...atch-relay.gif stabilizator i ispravljač je višak i netreba za tvoju namjenu. |
|
Okej, ljudi, hvala na odgovorima, ali zaboravljate da mi elektrotehnika nije struka i nemam pojma kako izraditi tiskanu pločicu, ne razlikujem diodu od kondenzatora (dobro, razlikujem, ali nije bitno:)) i da hoću nešto jednostavno veličine kutije šibica što mogu kupiti, spojiti i da radi svoj posao paljenja i gašenja svjetla.:)
|
Zahvaljujući članu foruma Computer_Modder-u koji je napravio sklop za paljenje i gašenje neonki, sve sada funkcionira. Ako netko ima problem kao što je bio ovaj moj, slobodno mu se obratite. :)
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:22. |