![]() |
Račun za struju i potrošnja računala
U ova teška vremena kada se pazi na potrošnju svake lipe, mijenja klasične sa štednim žaruljama, kupuje bijelu tehniku po energetskoj učinkovitosti, postavljaju solarni sustavi za grijanje potrošne vode, dali itko razmišlja o potrošnji pri kupnji novog računala?
Ako griješim, molio bi da me se ispravi jer sa matematikom sam na Vi. Imam jednotarifno brojilo odnosno [kn/ kWh] = 0,87 kn PC troši 500W Radi prosječno 8 sati na dan 1 dan potroši 4 kW 31 dan = 124kW 124kW x 0,87 kn = 107,41 kn U 2010. godini na struju sam potrošio 5.492,00 kn a ispada da mi je samo na PC otišlo 1.270,20 kn oko 23% što me iznenadilo. Ovih mjeseci spremam se na kupnju novog računala pa sam išao vagati kako bi komponente bile što kvalitetnije ali i štedljivije. Prvo mi je palo na pamet da uzmem LED monitor (28 W) a od procesora da idem na Intel (95 W) umjesto AMD (125 W) a ovih dana gledam srozati i najvećeg potrošača, grafičku karticu. Neka smanjim za 50 W mislim da sam gledajući dugoročno, napravio dobar posao. Kakva su vaša iskustva s time i dali uopće pazite na potrošnju el. energije pri kupnji komponenata? Odnosno, dali su moje računice ispravne, ili je to možda nepotrebna buka oko potrošnje računala? |
500W ti trosi komp? ovaj, ne, ne trosi :D.
uzmi watmetar ili kako se vec zove ono sto piknes u uticnicu pa kabel dalje, pokazuje ti koliko W ti ide iz uticnice prema uredaju. tako ces vidjeti koliko ti komp zaprave vuce iz gradske mreze, 99,9% nije 500W. racunicu nisam gledao jer mi se neda da li je tocna ili ne, ali za potrosnju sam siguran da nije 500W. |
kupis si 250w napajanje, prepolovit ces troskove.
:lol2: |
Citiraj:
Gledam neke frendove kad izlaze iz stana, gase svjetlo ali kom ostave upaljen. Kad ih pitam zašto, kažu "ma brzo ću se vratit". Ima li smisla u tome? A to kad bi uspio složit i5 2500 komp da troši 250 W, zašto ne? Bio bi presretan. |
Moj komp (kompletan) troši prosjek 230W, pa si preračunaj za svoj :).
|
Onda tu ja nešto griješim. Mislio sam (vjerovao sam) da ako je napajanje 500 W da on i troši 500 W. Primjerice tvoje VX 550 pomislio bi da toliko i troši. Sad baš gledam neke specifikacije za VX 550 i pokušavam shvatiti te grafikone.
|
Imam komp koji mi troši 280 W u loadu, 220 W u idleu (zajedno sa monitorom, zvučnicima, modemom, telefonima). Većinu vremena je upaljen 10 sati dnevno. To znači cca. 250x10=2.5 kW x 30 dana = 75 kW x ako je 1 kWh 0.7 kn, 0.7x75=52.5 kn mjesečno ili ako oćeš godišnje 12x52.5=630 kn potrošnja struje u godini dana otpada samo na komp. Ali rekao bi da je prosjek 500 kn. Tako da ako imaš komp koji ti je pod Moj komp 1000% nema šanse! ;) Inače moj komp guta 1/3 cijele mjesečne potrošnje. :(
|
Gotovo upola manje od moje računice. Pa to je super onda. Pogotovo zato što među ukućanima više NISAM JA najveći potrošač hehe...
|
To sto ti imas napajanje od 500w nikako ne znaci da ti komp trosi toliko. To samo znaci da ce MOCI isporuciti toliku snagu ukoliko imas komponente koje zahtjevaju toliko snage. A vjeruj mi to treba biti jeben pc da povuce toliko. Takodjer jako veliku ulogu ima i sto radis na kompu - daleko vise ce struje vuci ukoliko igras, nego da kucas u wordu. Tvoj komp nikada nece povuci vise od 250w SA monitorom. Nikada.
|
Citiraj:
A samsung 17" crt je trošio cca 50 W. Tako da taj tvoj komp troši max 200w u loadu zajedno sa monitorom. |
Kod mene se struja prepolovila od kada gasimo računala i perilicu uključujemo isključivo u noćnom terminu...
|
To je prvenstveno zbog perilice, a ne računala.
|
Na linku imaš cijene struje po modelima potrošnje :
http://www.hep.hr/ods/kupci/tarifni.aspx , a tu je link za online računanje potrošnje http://www.samogradnja.info/izracun-potrosnje-energije |
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:47. |