![]() |
pad laptopa..
pozdrav,
Na doceku Nove godine ispade mi drugarov laptop (dell latitude D620) s nekih 100cm visine i radio je neko vrijeme normalno mozda 20min ne z tacno i sad se je ispostavilo da je HDD 'riknuo' sad me zanima da li je normalno da se je to od pada desilo ili je pak otisao sam od sebe? I i na sto da obratitim paznju pri kupovini hdd-a da li su standardizirani laptop hard diskovi? |
Normalno je da rikne kad padne s metar visine :D
Diskova imaš 2.5" ATA ili 2.5" S-ATA, a za ovaj laptop ti najvj. treba 2.5" S-ATA. |
Da, vjerojatno prva stvar koja ce ti riknut nakon pada je hdd. Laptopi imaju onaj senzor koji locka hdd kad "osjeti" pad, al to nije nikava garancija.
Ja sam mijenjal hdd na svom lapu i kupil sam najobicniji 2.5'' disk, no vidil sam negdje da ih ima malo vecih i manjih :) pa da treba pripazit da uđe, no to pričekaj nekog iskusnijeg. |
Normalno je da ti se HDD oštetio od udarca, pogotovo ako je pao dok je bio u radu.
Diskovi inace jako slabo (citaj nikako) ne podnose udarce. Pri kupovini HDDa obrati paznju na SATA-ATA sucelje. EDIT: sva trojica u istu minutu napisali post :D |
ahaam, znaci časni sude kriv sam za kvar na laptopu :D
kako najlakse da saznam da li je ATA ili SATA? posto lapttop nije kod mene, kod tog frenda u Sarajevu je. |
Malo sam trazio na googlu i koliko vidim - u tom laptopu nalazi se SATA disk.
Zamjeniti ga mozes s gotovo svakim 2.5" SATA diskom. Pripazi na SATA i SATAII jer ne znam da li tvoj laptop podrzava SATAII, nikad se nisam susreo s time pa neka netko tko je upuceniji napise vise o tome. |
SATAII hardovi mogu raditi na SATAI sučelju kojeg taj laptop ima. Problem koji vidim je da je ovdje napisano da podržava hardove do 100Gb.
Iskreno, mislim da je ulaganje u njega propala investicija jer se ipak radi o 3-4g. starom hardveru i danas se za malo para nađu daleko bolji i moderniji laptopi. |
Ali covik vjerovatno hoce prijatelju ponovno osposobit laptop i za to mu treba samo hdd, a to je valjda ~200kn troska (mozda moze uzet polovni a ne novi, svejedno ni laptop vise nema garanciju).
Moguce da moze uzet i veci hdd od 100gb, ali bi to ipak trebalo provjerit. |
Probaj prvo s nečijim hardom, da ne bi bilo da je još štogod. Imam isti taj lap, a dovoljno sam ih takvih imao u rukama da ti ne bih sa sigurnošću mogao reći da je samo HDD otišao.
Inače ti on ima HDD protection, tako da neki umjereni pad ne bi trebao oštetiti ništa, ali opet... Metar je metar. |
pokusali smo s drugim hdd iz identicnog laptopa i radi normalno.
vidim internet oglasnici imaju dosta oglasa meni zanimljivih. :fiju: hvala na brzim odgovorima :respekt: |
Citiraj:
|
hah 2-3, hajde kad je bal nek je bal drugi put ima da leti s 9-10metara :amen:
:D |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:25. |