![]() |
O smanjenju broja okretaja (mala napomena)
Puno ljudi smanjuje broj okretaja ventova da bi dobili tiši PC, pa evo samo jedna male napomene. Prije je vec bila tema o ovome ali je vise pretragom nemogu naci, pa samo ukratko:
Ventilatori u PCju uglavnom se predviđeni da rade na 12V, a raznim kombinacijama spajanja ozicenja sa molex konektora moze im se oboriti radni napon na 5 ili 7V ili ugradnjom posebnoga ili kupnjom gotovog potenciometra prema zelji. IMHO tu ipak treba biti oprezan iz slijedeceg razloga. Vent je mali istosmjerni el.motor i kao svaki drugi elektromotor prilikom starta treba mu više "struje" nego u normalnom radu. Svaki ležaj pa i taj u ventu vremenom teži tome da zariba, što zbog trošenja materijala (raste trenje) što žbog prljavštine/prašine. Usljed toga nemojte da vam se desi da 5, 7 ili neki drugi napon manji od 12V ne bude dovoljan da uopce zavrti ventilator prilikom starta. Gledate li ventove bash svaki dan da li se vrte? |
Re: O smanjenju broja okretaja (mala napomena)
Citiraj:
|
skoro svi su mi spojeni u plocu koja VRIŠTI ak nisu spojeni...
|
meni je crko vent na vulcano 7+ jer sam ka spojio na potenciometar na kučištu koji ga je držao na cca 1200rpm
kad ga spojim na 12v zavrti ga i samo se poče tresti (malo vrti na jednu pa na drugu stranu) al fala Bogu da sam našao u hgspotu takav vent... |
hmn kao sto je trek rekao ako se nevrti maticna VRISTI da samo znas koliko je to iritirajuce kada se spusti rpm ispod 800 :)
|
može se ubiti prokopavanje po biosu zna donijeti rezultate.
|
Jel ima tko Aerogate II? To je iritantno. Dodje mi da mu odlemim taj zvucnik.
Kad on zatuli pol kuce na noge :-) :-) LOL |
davne 97' godine cijelo ljeto smo igrali sensibil soker na +35 u maloj sobici dok je vent pistao i pistao. u to vrijeme mislili smo da je zvucnik od kucista :D pa smo oglusili ta 3mj. bas se grijao 133MMX
|
Citiraj:
Malo izolirke prek tog zvučnika čini stvar puno podnošljivijom. |
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:34. |