PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Case Modding (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=55)
-   -   O smanjenju broja okretaja (mala napomena) (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=20641)

pogi 11.05.2005. 12:01

O smanjenju broja okretaja (mala napomena)

Puno ljudi smanjuje broj okretaja ventova da bi dobili tiši PC, pa evo samo jedna male napomene. Prije je vec bila tema o ovome ali je vise pretragom nemogu naci, pa samo ukratko:

Ventilatori u PCju uglavnom se predviđeni da rade na 12V, a raznim kombinacijama spajanja ozicenja sa molex konektora moze im se oboriti radni napon na 5 ili 7V ili ugradnjom posebnoga ili kupnjom gotovog potenciometra prema zelji. IMHO tu ipak treba biti oprezan iz slijedeceg razloga. Vent je mali istosmjerni el.motor i kao svaki drugi elektromotor prilikom starta treba mu više "struje" nego u normalnom radu. Svaki ležaj pa i taj u ventu vremenom teži tome da zariba, što zbog trošenja materijala (raste trenje) što žbog prljavštine/prašine. Usljed toga nemojte da vam se desi da 5, 7 ili neki drugi napon manji od 12V ne bude dovoljan da uopce zavrti ventilator prilikom starta.

Gledate li ventove bash svaki dan da li se vrte?

Fleks 11.05.2005. 15:00

Re: O smanjenju broja okretaja (mala napomena)

Citiraj:

Originally posted by pogi
Puno ljudi smanjuje broj okretaja ventova da bi dobili tiši PC, pa evo samo jedna male napomene. Prije je vec bila tema o ovome ali je vise pretragom nemogu naci, pa samo ukratko:

Ventilatori u PCju uglavnom se predviđeni da rade na 12V, a raznim kombinacijama spajanja ozicenja sa molex konektora moze im se oboriti radni napon na 5 ili 7V ili ugradnjom posebnoga ili kupnjom gotovog potenciometra prema zelji. IMHO tu ipak treba biti oprezan iz slijedeceg razloga. Vent je mali istosmjerni el.motor i kao svaki drugi elektromotor prilikom starta treba mu više "struje" nego u normalnom radu. Svaki ležaj pa i taj u ventu vremenom teži tome da zariba, što zbog trošenja materijala (raste trenje) što žbog prljavštine/prašine. Usljed toga nemojte da vam se desi da 5, 7 ili neki drugi napon manji od 12V ne bude dovoljan da uopce zavrti ventilator prilikom starta.

Gledate li ventove bash svaki dan da li se vrte?

Baš zanimljivo. boli me đon dal mi vent umjesto 50 000, izdrži 20 000h. I da ja gledam dal se vrte. :beer:

Trek 11.05.2005. 15:05

skoro svi su mi spojeni u plocu koja VRIŠTI ak nisu spojeni...

Crash009 11.05.2005. 17:07

meni je crko vent na vulcano 7+ jer sam ka spojio na potenciometar na kučištu koji ga je držao na cca 1200rpm

kad ga spojim na 12v zavrti ga i samo se poče tresti (malo vrti na jednu pa na drugu stranu)

al fala Bogu da sam našao u hgspotu takav vent...

Codiac 12.05.2005. 00:35

hmn kao sto je trek rekao ako se nevrti maticna VRISTI da samo znas koliko je to iritirajuce kada se spusti rpm ispod 800 :)

Isus 12.05.2005. 00:45

može se ubiti prokopavanje po biosu zna donijeti rezultate.

mann 12.05.2005. 12:04

Jel ima tko Aerogate II? To je iritantno. Dodje mi da mu odlemim taj zvucnik.

Kad on zatuli pol kuce na noge :-) :-) LOL

gospar 12.05.2005. 14:31

davne 97' godine cijelo ljeto smo igrali sensibil soker na +35 u maloj sobici dok je vent pistao i pistao. u to vrijeme mislili smo da je zvucnik od kucista :D pa smo oglusili ta 3mj. bas se grijao 133MMX

RAK 12.05.2005. 15:01

Citiraj:

Originally posted by hYcOde
Jel ima tko Aerogate II? To je iritantno. Dodje mi da mu odlemim taj zvucnik.

Kad on zatuli pol kuce na noge :-) :-) LOL

Dođe ti? Tek sada?

Malo izolirke prek tog zvučnika čini stvar puno podnošljivijom.

Lifo 14.05.2005. 00:20

Citiraj:

Originally posted by gospar
133MMX
downclockan? :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:34.