![]() |
CPU 100% opterecen nakon reinstalacije
Notebook HP nc8430
(CPU RAM 2GB; HDD FSC 80GB) Problem: Notebook postao užasno spor, CPU 100%, uradim reinstalaciju koja je trajala užasno dugo (pokušao instalaciju sa CD, DVD, externi DVDRom, USB, rezultati isti). Nakon reinstalacije OS-a opterećenost CPU stoji na 100% i nemoguće je bilo što raditi (bez drivera, i sa driverima, isto). Temperature CPU 50-52 Testirano sa i bez baterije, odnosno punjača. Hardverski testirano: RAM ugradjen novi (testirano - ok) HDD nema losi sektora, HDD test - OK, prenjeo ga u drugi PC, instalirao OS bez problema Softverski testirano: Isprobao XP PRO SP2 i SP3, WIN 7 :suicide: Savjet? |
pa odi u task manager i vidi sta ti opterecuje proc, tj. koji proces...
|
|
Hmmm, ovi host procesi bi morali biti na 0%
Jesi formatirao disk kod friske instalacije winza? Mozda neki virus? |
to i je problem..sto trebaju biti 0 ili nisko..
znaci disk sam formatir'o izbris'o particije, sve je na novo. Tako je stanje i sa i bez drivera, sa XP i sa Win7. |
Citiraj:
|
bila je jedna ploca od 1GB, nju sam izvadio i stavio novu od 2GB, nije pomoglo, onda sam posudio od frenda 2X1gb, nije pomoglo
|
Jednom davno mi je na procu riknuo L2 cash. Komp je bio neupotrebljiv u windozama, instalacja trajala eonima, zauzeće 100% non-stop. Možda te proc zeza. Moj sad uredno radi u nekoj kasi u dos-u :).
|
nema neki da isprobam, ima li neki nacin da testiram?
|
Ne znam. Uglavnom, frend mi je rekao da ugasim neku caku u biosu i ako nema promjene, L2 je mrtav. Guglaj malo za test. Da s sjećam, rekao bih ti, sorry al zaboravio sam, ipak je to bio PIII 666, bilo je to davno:).
|
u biosu ugasim Dual core...nista se ne desava..i dalje isto
vratim..opet isto |
Pa brate pokreni live cd ubuntu i vidi da li ti je i tamo proc opterećen 100%, ako je onda očito nije softverski problem nego hardverski.
Disclaimer:To all you Linux haters, we're gonna blow your planet up. |
He he, bas sam mislio napisat da digne winPE. :) zakasnio sam.
|
ako na LiveXP ili linuxu bude sporo...znaci da? ..dodjem na isto, probao sam win7, win xp (sp2 i s3), isto se ponasa, evo skinem sada LIVE XP i Backtrack, pa probam
Hvala na savjetima, mada me ovo za procesor sada najvise ...moram naci neki proc zamjenski da probam |
1. Jesi probal reinstalirat winse samo da se uvjeris da nije u njima problem?
2. Scvhost bude opterecen kad prek mreze kopiras neke stvari, pa cisto da to iskljucis. 3. random :) |
Process explorer
instaliraj si Process explorer ili neki sličan program koji će ti reći malo više o tome što se skriva iza "svchost.exe".
Jesi li pokušao kill-at te procese? Tipa - desni klik na njih, pa End process tree? |
Moze biti da je neki od S(ATA) uredaja osao u PIO mode (objasnjava sporo instaliranje windowsa).
Odi u Device manager, properties za svaki uredaj koji je spojen od HDD-a i Optickih pogona, i provjeri jesu li svi u DMA nacinu rada, ako su u PIO, onda nevalja. |
Glupi svchost. Napatio sam se s njim i na svakom računalu na kojem sam ga rješavao, uzrok je bilo nešto drugo. Problem je što bilo što može koristiti svchost, pa je malo teže i naći sam uzrok. Može biti bilo što, od kombinacije drivera, pa do pojedinih programa. Ali jedna stvar je sigurna: stavim ruku u vatru da problem nije hardverski.
|
Meni je jednom na bartonu mislim da je bio 2600+ grunuo L2 cache i ostao je na L1 i prijavljivao ga je kao Duron 2000MHz. Proc je radio ali isto sporo sa popizdit.
Probaj svoj proc staviti u drugi komp pa vidi da li se isto dešava kao i tebi. |
Citiraj:
|
Probao sam: XP sp2; XP sp3, Win7 ult; XP live; Bactracxx; isto se dešava.
Probao sam mjenjati PIO/DMA, na PIO se još više pati, te vratio na DMA. Pokušao End tree na svim većim procesima, ali i dalje laptop sporo radi. Procesor??? ili ploča??? Problem je što nemam od koga posuditi procesor da testiram, postoji li neki drugi način? |
Naravno da postoji.
1. Napišeš o kojem se procesoru radi. 2. Preseliš se iz Somewhere Around Nothing u neki grad/selo/mjesto da netko može makar približno znati živi li blizu tebe, pa ako je dobre volje, dalje se lako dogovori. |
Zaboravio sam napisati koji je proc. Ispričavam se.
Core2Duo T5600 1,83GHz http://ark.intel.com/Product.aspx?id=27254 |
Tu možeš zabušiti bilo koji Socket M proc za probu.
Sad napiši lokaciju. |
Citiraj:
Kažeš da se ista stvar događa i kada digneš XP Live. Hm, ako već nisi, ajde probaj izvaditi hard iz laptopa pa onda bootati XP Live.. |
Ako treba, šenkam mu ja za probu svog Celerona M380, izvadio ga van iz lapa i ne treba mi trenutno, držim ga za rezervu i ako nekome zatreba za nekakvo testiranje.
Ja bih prije rekao da je tebi čipset na matičnoj ošao u Valhallu dok ti komunikacija sa CPU-om ne radi baš najbolje i stalno ga zakucava u 100% iako se ne grije ništa. |
Imam i ja jedan T2450 ako komu treba: http://ark.intel.com/Product.aspx?id=29752
|
Da oživim temu nakon duljeg vremena.
Ovako sestrin komp: Specifikacije: Matična: Asrock 775Xfire-VSTA (http://www.asrock.com/mb/Intel/775XFire-VSTA/) Proc: 775 Celeron D 345J Prescott 3.06GHz 533MHz 256KB RAM: 2x512MB Kingmax i 2x512MB GoodRAM sve ukupno 2GB Grafika: Nvidia ne znam koji točno model mislim da je X serija Napajanje: 430W Znači gore je original Windows 7 i u njima je opterečenje stalno na 100% to se je od jednom desilo. Testirao sam memoriju keks po keks s memtesom i prošle su test, stavio sam drugo napajanje ista stvar, promijenio HDD ista stvar, promijenio termalnu pastu istva stvar. Stavim hirens boot cd, podignem mini xp i pogledam tamo zauzeće proca izgleda ovako slika(http://imgur.com/dLBgCRT). Nemam više ideja šta da probam dali zna još šta bi moglo biti? |
Citiraj:
Process Explorer u ruke pa nam javi. Ako je sve cisto, tipujem na svchost.exe odnosno Windows update. Imas tu po forumu par linkova za pakete sa hrpom updatea da si rijesis puno brige i muke, ako je to u pitanju. |
Problem je na kraju bio u jednom keksu memorija tj slotu na matičnoj, nakon što sam izvadio memoriju komp se vratio u normalu. Ali sad na novim windowsima 7 hoče skidati brdo updatova, dali ima možda tko link od tih paketa pa da poskidam i naknadno instaliram
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:26. |