![]() |
(riješeno) Računalo "smrzne" nakon instalacije AC Freezera
Jucer nastali problemi. Odlucio Stock cooler na procesoru zamijeniti Artic cooling Freezerom...
Prevrtio OCCT test sa stock coolerom i max temperatura je bila oko 74˙C... Otvorio komp, skinio Stock cooler, skinio staru pastu s njega, montirao Freezera po uputama, ispuhao grafičku i ocistio ventilatore na kucistu. E, tu nastaju problemi. Upalim komp i nakon par minuta se smrzne, jednostavno nista ne funkcionira. Reset, pogledam temp u BIOS-u, 29˙C, ponovo pokrenem Windowse, upalim speedfan da pratim temperaturu, ne prelazi 31-32˙C i opet zamrzne. Opet reset i uspijem nekako pokrenuti OCCT i odvrti ga nekih 55 min i opet se zamrzne, temperatura nije prelazila 43-44˙C. Nista nije clockano... Proc: Phenom II X3 720 BE Matična: Asus M4A78 Pro Ram: G skill 4GB VGA: Radeon 4890 Windows 7 X64 Molim pomoc ako itko ima ideju u cemu je problem... |
Otvori komp ponovo, izvadi i vrati natrag memorijske module (mozda si koji "cimnuo").
|
to mi nije palo na pamet, cim budem kraj kompa, provjerim...
|
Jesi gledao sto kazu logovi?
Pregledaj sve kablove jos jednom.. |
Freezer smrzne komp. heh! izgleda da je to odlican hladnjak onda ;) opravdava ime...
mozda si zaboravio upiknuti napajanje u grafu... |
Ha ha, htio sam i ja komentirati ac freezer koji zapravo radi svoj posao, freezes:), ali evo nešto konstruktivno, umjesto toga. Neki dan mi se jedan zaposlenik žalio da mu se smrzava komp. I stvarno, smrzava se. Na kraju otkrio da je otišla tipkovnica jer je čistačica, valjda, nešto prežabila ili slično. Uglavnom, nova tipkovnica riješila problem. Poanta, provjeri periferiju, da se nije nešto pomaklo prilikom zamjene coolera.
|
@Zagorhac: obadva kabla spojena na karticu, to nije sigurno problem....
@D1viry: zaboravio sam napisati da sam na to prvo posumnjao, na Logitechovu bezicnu tipkovnicu i misa pa iskopao staru zicanu tipkovnicu i misa. Cak sam i promijenio sve USB utore ali nema pomoci... Sutra kad dodjem do kompa cu pogledati jel ima sta u log-ovima i prekontrolirati RAM, ispuhati ga.... I, mala napomena u vezi Freezera, sto smatram velikim minusom. Ventilator se moze okrenuti da puse samo prema grafičkoj kartici ili prema napajanju... Po meni bi bilo puno efikasnije i bolje da se moze okrenuti u lijevo da puse van iz kucista... EDIT: Konacno dosao do kompa, problemi postali jos veci, uopce nije htio bootati windowse... Izvadim van RAM-e, ispusem ih malo, pregledam kablove ali i dalje nista. Izvadim grafičku, pregledam njena napajanja, izvadim bateriju iz maticne... Ali i dalje ne boota... Izvadim jedan keks RAM-a, upalim i radi bez ikakvih problema... Odma mi padne na pamet da ne valja ovaj drugi keks. No međutim, vratim i njega, probam upaliti i sve radi bez problema... Uopce ne razumijem sta se dogodilo.... Radi vec par sati, prevrtio OCCT bez problema prosao... Resetiran par puta... apsolutno nikakvi problema vise nema |
Citiraj:
Nemoj se vise zamarati time. Rijesio si problem i idi dalje. Ja sam davno odustao od objasnjavanja necega sto je nemoguce objasniti. Jednostavno pc nije htio raditi,a sad radi. Zasto i kako, ehh pitanje za kviz. |
Citiraj:
|
Pogledaj da ti nije u biosu frekvencija rama na auto, podesi ručno frekvenciju (ili bolje ostavi ako sada radi), tako sam imao par slučajeva da neće bootati ili čak postati, kad je komp bio dugo iskopčan iz struje, a vjerujem da je tvoj bio par sati dok si stavljao cooler.
Isto radi sa jednim, radi sa drugim, a oba ne rade. Tek kad podesio ručno frekvencije proradilo. |
@MMI, ja imam provjerenu metodu Rotring-ovom gumicom cistiti kontakte :D
@vranjba, sve radi vec danima, i sto je najcudnije nista nisam mijenjao u Biosu, zapravo sam ga neki dan, nakon sto sam se uvjerio da normalno radi clockao, sad sve sljaka na 3,3 GHz bez dizanja napona. Prosao 2 sata kroz OCCT bez rusenja. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:06. |