PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   (riješeno) Komp ne pali iz prve ili se pak sam pali (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=203231)

PusA 19.11.2010. 18:00

(riješeno) Komp ne pali iz prve ili se pak sam pali

pozdrav,

ide malo duži post al molio bih one koji imaju strpljenja da pročitaju do kraja. Vidim ima nekih sličnih postova al čini mi se da je ovo ipak specifičan probljem.

Uglavnom, uzeo prije nekih mjesec i pol Asrock 770 Extreme 3, Phenom II 955, 2x2 Kingmax dd3 i Corsair VX450, a grafa je Gigabyte 8800gt. Sve spojio, radi iz prve, nikakvih problema. Promjenio cpu cooler prije nekih dva tjedna, stavio Katanu 3. Sve radi iz prve. Nakon dva dana iz "čista" mira idem upalit komp, upali sve vente zavrti disk, nakon 3-4 sekunde se samo ugasi. Stisnem botun ne reagira. Zada na napajanju iskljucim pa probam ponovo i radi. Par dana sve super i onda opet ista stvar. I onda sam malo prpa, isključio ne bitne stvari i resetira bios i proradilo. I tako radi sve par dana i onda opet. I skuzio sam da proradi kad resetiram bios (jumper). I evo komp sad opet radi ali se pojavio jos jedan problemcic. Naime, usred noci se komp sam upalio, ja ga ugasio a on opet nakon 2 ure. Evo i danas dosao doma a on upaljen...
E sad ja sam amo rec informaticar i imam jako puno iskustva sa servisiranje al ovakvo nesto nisam jos dozivio. Komp kada radi, radi super, znači igre vrti, win, sve potupno normalno. Nabacio sam malo testova tipa: mem test, diskove, itd. sve ok. Grijanje također nije nikakav problem. Guglao sam al nisam našao neko konkretno rješenje. Prvo što mi je palo na pamet je da su defekti kondezatori na matičnoj, drugo mozda baterija, trece pak napajanje. Naravno i eventualan kratki spoj da se javlja negdje. Nisam imao vremena to cu sad za vikend, malo sve rastaviti, počistiti, konektore provjeriti. Također imam viška napajanje pa cu mozda probati i to.
Uglavnom malo sam izludio al sad me brine zaš se komp sam pali odjednom? WoL nije uključen.
Molio bih ako je netko imao slična iskustva ili bilo kakav prijedlog. Znam da je malo bezveze da sad ovo pisem a nisam jos zamjenio napajanje bateriju i ocistio komp al nemam zivaca vise ;)
Također što se baterije tiče, nju skoro nikad nisam imao potrebe mjenjati pa me zanima jel ove nove matične koriste neke drugačije baterije ili su koliko vidim jos uvijek stare od 3,5v? I neznam gdje ih u Splitu najbolje kupiti (chipoteka, urar, trafika)?

Eto toliko od mene :fala:

[GOW]Nec 20.11.2010. 16:16

Baterija je 3V, ne 3.5V.

Kad sve očistiš, složi na stolu, bez kućišta, sa samo najosnovnijim komponentama.

Pogledaj da ti nije možda defektan prekidač za paljenje.

taip@n 23.11.2010. 01:40

vidi tamo gdje si kupio matičnu jel bilo reklamacija za te matične i sličnih slučajeva.

asrock, kako bih to rekao..... nagura puno toga na ploče, ima povoljne cijene, prodaje puno ploča u ekonomijama poput naše (a takvih je danas puno :D) pa negdje mora malo prišparati...

složit ćeš se da ne bi baš bilo normalno da su npr asus i gigabyte ploče sličnih karakteristika skuplje od asrokica (a jesu) a da su pritom sve isto kvalitetne?

asrocku dobro ide, prodaje puno ploča pa je i vjerojatnost pogreške, odnosno slabije QC veća.... a u zadnje vrijeme je i ovdje a i po drugim forumima bilo pritužbi upravo na čudno ponašanje asrock matičnih ploča...

OgyAMD 23.11.2010. 09:30

Problem je u napajanju, prije 2 dana riješio kod korisnika u tvrtci isti problem.
Riješenje: promjeniti napajanje

taip@n 23.11.2010. 09:33

pa ako stvarno bude problem u corsairu vx450, bit će to jedno od rijetkih... :D

OgyAMD 23.11.2010. 11:19

Po informacijama koje su ovdje problem je sa kondenzatorima unutar napajanja.
Sad se svakom može dogodit "feler".

PusA 23.11.2010. 12:28

Evo update...

zamjenio sam bateriju, i malo očistio i prigledao kabele. radio je par dana i danas opet ista stvar. Kroz koji dan cu zamjenit napajanje pa cemo vidit.

Da znam da je Asrock više manje budget firma al opet da tako iz "čista" mira rikne ne očekujem :) Inace ovaj model je poprilično popularan i ljudi su zadovoljni al ne znam za reklamacije.

Što se tiče napajanja. Ako se pokaže da jest do njega ne znam hoce li mi proci raklamacija. Naime vec sam imao losih iskustava sa drugim firmama oko sličnih reklamacija gdje komponenta u biti radi ali u nekim momentima ne. Primjerice sa grafickom koja j eimala poprilicno popularan bug i dok je radila sve 5 al u datom trenutku zamrzne komp. Uglavnom par puta je slana na servis da bi ovi rekli da je sve u redu s njom pa sam na kraju slao direktno Leadteku u Nizozemsku koji su odmah skuzili o cemu je rijec i poslali novu.
E sad se bojim da bi mogla bit ista stvar i s napajanje :(

hvala svima, javim za par dana koja je priča.

OgyAMD 23.11.2010. 14:59

Uvijek je problem sa ostvarivanjem garancije ako sam ugrađuješ komponente

PusA 23.11.2010. 22:45

Vjerujem al ja dosad nisam imao problema sto se toga tiče. Naime u dotičnom primjeru gore problem je bio u tome što je njima svaki puta grafička uredno radila i na temelju toga nisu mi mogli vjerovati. Zato kazem da bi se mogla ista stvar dogoditi, al dobro imam ok napajanje sa strane koje bi trebalo uredno raditi.
Al prvo da vidimo da li je uopce do napajanja :)

PusA 08.12.2010. 17:59

Samo mali update: od zadnjeg posta, znači taman nekih dva tjedna dotični problem se nije pojavljivao :) Komp se svaki put boota uredno. Tako da sad čekam da se opet ugasi ali naravno nadam se da nece :)

Zagorhac 09.12.2010. 00:41

ej! imam istu plocu, proc i isti problem. oko mjesec dana nakon kupnje mi se sam poceo paliti komp. nisam jos rijesio prob... mozda je prob sa biosom (?). stavio sam najnoviji, ali ne pomaze. isto sam mijenjao cooler. stavio sam hyper 212+ i par dana (tjedan-dva) nakon toga problemi.

PusA 10.12.2010. 00:50

asti koji deja vu :)
Ne znan sta da ti kazem. Koliko sam vidio u novom biosu nema nista ispravljeno tako da ti on nece pomoci. A evo ja zamjenio bateriju i zasad radi. Strah me ga je išta dirat da opet ne počme :)

Zagorhac 10.12.2010. 10:24

ma mislio sam da je mozda koji bug u starom pa sam zato flashao. i meni se nije dosta dugo upalio. mozda ima to kakve veze sa instant boot-om. od kad sam njega inst imao sam prob... (barem mislim). znalo mi se dasiti paljenje racunala drugi ili isti dana nakon reinstalacije windowsa. a nakon instalacije windowsa, odmah instaliram drivere od maticne, a automatski se instalira i taj instant boot. samo sto sam zadnji put otvorio instant boot, disable-o ga i odmah uninstall. od onda nemam problema...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:00.