PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   Podjela konekcije (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=201034)

wkoner1 22.10.2010. 17:29

Podjela konekcije

Bok

Dakle, zanima me moze li se kako internet konekcija podijeliti na vise racunala, da jedno drugome ne smetaju.

znaci, jedno racunalo torrenta, a drugome cemo recimo dati 2 MBita i to su samo njegovih 2 MBita i nitko iz mreze nemoze utjecati na njih.

ISP je Amis i router je speedtouch780WL

_saiko 22.10.2010. 17:47

Sve je moguće samo ne sa ovim kvazi ruterima :)
Slozi si neku kantu od kompa sa 2 mrežne, pukni gore neku ruter/fw distru linuxa ili mikrotik i da vidish.

Uglavnom ono što tebe zanima je QoS i load balancing

wkoner1 22.10.2010. 18:04

Citiraj:

Autor _saiko (Post 1759137)
Sve je moguće samo ne sa ovim kvazi ruterima :)
Slozi si neku kantu od kompa sa 2 mrežne, pukni gore neku ruter/fw distru linuxa ili mikrotik i da vidish.

Uglavnom ono što tebe zanima je QoS i load balancing

nisam u mogucnosti slagati komp...cak bi najbolje bilo kada se nebi znalo da je konekcija podijeljena :goood:

Guglao sam malo i otkrio da ruter sam dijeli bandwith na racunala, ali response time pada jako = online igranje 0 bodova

procitao sam da se moze i s netlimiterom sredit to (ako tko zna neka javi) <- ali ne da stavljam limitera na svako racunalo nego da s glavnog racunala koji je zicom povezan kontroliram bandwith cijele mreze. ako je moguce neka se netko izjasni

takodjer sam procitao da se to moze srediti: "half bridge setup or with DMZ"

itko?

coconut 22.10.2010. 18:06

Ima i programa s kojima se to može (npr. NetLimiter), ali je problem što mora biti instaliran na svim računalima.

wkoner1 22.10.2010. 18:12

Citiraj:

Autor coconut (Post 1759169)
Ima i programa s kojima se to može (npr. NetLimiter), ali je problem što mora biti instaliran na svim računalima.

Nemoze se nikako s jednog racunala kontrolirati mreza? Imam Pro verziju

hellbani 22.10.2010. 20:50

Citiraj:

Autor wkoner1 (Post 1759181)
Nemoze se nikako s jednog racunala kontrolirati mreza? Imam Pro verziju

ne s netlimiterom

_saiko 22.10.2010. 21:53

Moras kontrolirati (primijeniti restrikcije u pogledu bw) komp/router kroz kojeg "prolazi" veza prema van. Nema druge ako to kanis solidno napraviti.

wkoner1 23.10.2010. 01:19

Citiraj:

Autor _saiko (Post 1759339)
Moras kontrolirati (primijeniti restrikcije u pogledu bw) komp/router kroz kojeg "prolazi" veza prema van. Nema druge ako to kanis solidno napraviti.

kako mislis kroz kojeg prolazi veza van?

imamo 5 laptopa doma - 4 su wlanom spojena, moj je zicom.

pomaze li to ista?

savjeti kako da sredim to? :hitthewal:

_saiko 23.10.2010. 01:46

pa...

lap1---|
lap2---|
lap3---|---------router/modem-------net ...
lap4---|
....

Kroz ovaj router/modem prolaze sve konekcije iz tvoje unutarnje mreže (tvoji kompovi ;P) prema van, odnosno prema internetu.
Uočavaš da je jedina "centralna" točka upravo taj router/modem i ako na njemu sredish upravljanje bandwidthom to je riješeno.
Taj router/modem mora podržavati upravljanje bw-om i to je jedina prava solucija za tvoj problem.

wkoner1 23.10.2010. 11:32

Citiraj:

Autor _saiko (Post 1759485)
pa...

lap1---|
lap2---|
lap3---|---------router/modem-------net ...
lap4---|
....

Kroz ovaj router/modem prolaze sve konekcije iz tvoje unutarnje mreže (tvoji kompovi ;P) prema van, odnosno prema internetu.
Uočavaš da je jedina "centralna" točka upravo taj router/modem i ako na njemu sredish upravljanje bandwidthom to je riješeno.
Taj router/modem mora podržavati upravljanje bw-om i to je jedina prava solucija za tvoj problem.

kuzim

al nevidim takvu opciju na svom routeru...

sto mi preostaje, kupit novi? :hitthewal:

_saiko 23.10.2010. 12:54

Rekoh odmah na početku da sa takvim ruterom teško da se to može.
Najbolje nadji neku kantu od kompa za parsto kn i skonfaj je kao ruter.
Postoje manuali po netu i sl i nije neki problem to složiti kvalitetno.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:44.