![]() |
zamjena satelita
evo cisto jedno hipotetsko pitanje.
recimo da imamo neki high-end PC 2.1 sustav (creative labs MW 250D ili altec lansing MX5021). bi li se poboljsao zvuk kad bi njihove satelite zamjenili nekim mini-bookshelf zvucnicima cijene do 1000kn? |
Re: zamjena satelita
Citiraj:
Nešto mi ne paše riječ high end uz PC zvučnike al' dobro. Ovih tisuću kuna bi bilo čisto bacanje u vjetar. Pretpostavljam da sve firme koje proizvode računalne zvučnike koriste istu onu foru kao i "ozloglašeni" Bose.Zvučnici im daju zvuk koji je miljama daleko od HIFI-a ali su driveri, pojačalo i ostali sklopovi tako naštelani da daju obojani zvuk za koji ne kažem da je loš nego samo drugačiji od onog koji će proizvesti HIFI sustav. Tako da bi s drugim satelitima samo poremetio tvornički zvuk. Radije dodaj još nešto love, pa uz nove zvučnike kupiš i nekakvo pojačalo. Je skuplja varijanta ali u konačnici isplativija.:beer: |
Pomoglo bi kada bi saznao snagu pojačala, pa tek onda razmišljao o novim satelitima...iako se potpuno slažem sa onim već napisanim (bacanje para).
|
pod high-end sam mislio na najbolje iz svijeta pc zvuka a ne na hifi. znam da takav sustav nemoze biti ni sluga nekom entry-level hifi-u. dakle odustajem od ove ideje i molom vas da mi preporucite neke bookshelf zvucnike do 2000kn. znaci preporucljivo je da budu mali zato jer nemam previse mjesta u sobi (cca. 10 m2). sto se tice pojacala, mislim da imam negdje jednog starog hitachi-ja o kojem trenutno neznam nista i moram potrazit dokumentaciju, ali svejedno preporucite nesto pristupacno.
ne trazim nista spektakularno, niti se tako nesto moze dobit za ovako malo para. ionako su trenutno (nazalost) izvori zvuka pc i panasonic dvd player. |
evo gledao sam malo po cjenicima i nasao ovo za ispod 2000kn:
JM lab Chorus 705 S - 1990kn B&W DM303 - 1990kn Jamo E 805 - 1780kn Monitor Audio Bronze B1 - 1700kn kaj bi od toga bilo dobro? |
Citiraj:
kao sto ti je tor reka najprije provjeri snagu pojacala kako nesto ne bi spalija vecina tih zvucnika vjerojatno ce ti otpast radi snage pa ti se ni ne isplati razmisljat o njima |
pojacalo je 4x80w DIN, 4ohma. vjerujem da je to i vise nego dovoljno za bilo koji od ovih zvucnika
|
Prvo si pričao o zvučnicima za 1000 kn pa da ti dam prijedlog za njih. Kako stojiš s DIY-om? Frend mi je prije par mjeseci napravio zanimljive male zvučnike koji bi ti možda odgovarali. Stvarno ih nije teško napraviti, čak i da imaš dvije lijeve a za cijenu materijala sviraju odlično. Sastoje se od dva širokopojasnih Monacor drivera smještenih u male kutije s stražnjim basrefleksom (za tvoju kvadraturu idealno). Nemaš nikakve skretnice, direktno spojiš driver na pojačalo. Dva drivera te izađe 300 kn (evo linka Monacor ) . Sam si ispiliš kutije, malo ih ušminkaš i imaš zvučnike koje jedu PC zvučnike za doručak. Malo o zvuku...pošto Širokopojasni zvučnici imaju izraženo srednje područje može ti biti zamorno uhu pri dužem slušanju glazbe ali ako ćeš ih koristiti malo za glazbu, malo igre, malo filmovi, nećeš fulati. Ako si zainteresiran pošaljem ti proračun kutija i sve što ti treba. :beer:
|
Re: Re: zamjena satelita
Citiraj:
Bok newalss! Ne bih se baš složio s ovim. Čovjek hoće high-end PC zvuk... vjeruj mi, ima rješenja kojeg se može posramiti jeftinjak hifi, a to je upravo tvoj ozloglašeni Bose. Ne moraš mi vjerovati, ali treba to otići poslušati. Odi u neki showroom (kao i vodokotlić) pa se sami uvjerite. Bose Companion 3 naprosto zvuči svjetski, za ne povjerovat. Od audiofilije nema ništa, ali nema je ni u entry-level hifi sustavima do 4000 kn! Umjesto toga, impresija će se još dugo vući po glavama - trust me! Pitaj dioklecijana! |
sad si me zainteresirao za taj bose. nekak mi je tesko povjerovat da iz toliko malih zvucnika se moze dobit dobar zvuk.
samo mi reci di mogu otic i poslusat ih. i dal mozda znas dal bi bilo moguce uzeti ih na dan-dva pa poslusati doma prije kupnje? P.S. ako si mozda slusao Altec lansing MX5021, jel ih mozes usporedit s bose-om |
Re: Re: Re: zamjena satelita
Citiraj:
Namjerno sam stavio ovo ozloglašeni u navodnike jer ne mislim doslovno tako nego zato što se većina audiofila nakostriješi kada čuje za njih. Vidim da si i Dioklecijana preobratio :D Koliko košta ovaj Bose Companion 3 borbeni komplet? BTW Jel' si slušao ove Monacore. Jesu entry entry level rješenje ali kad vidiš cijenu + ovo na čega će ih Vodokotlić slušati nema smisla ići na nešto bolje (ako već ne odabere neke PC 2.1 zvučnike). |
A dva kompleta ovih mojih (vidi sig)? :D
Izađu te jeftinije nego Bose Companion (Bose je 2300-2400 ako se ne varam, a ovi su po 1070). A imaju jako dobar zvuk. snage bi imao daleko previše jer je i za moju 14m3 sobu ima previše, ali čuj... Ova kombinacija ima nedostataka. ali je jako ubojita.... Druga solucija ti je skupusit neke zvučnike. pa spojit na pojačalo. nije problem ih nabavit za male pare....¸ EDIT - Bose košta 2267kn u HG-u tako da bi to bila dobra kupnja... |
Citiraj:
Ni ja nisam vjerovao dok nisam to čuo. Za PC multimedijski sustav, garantiram da ne postoji bolje, jer sam bio u tim vodama donedavno i dosta sam toga imao i čuo. Kada to čuješ, fascinacija ne nedostaje - iz minijaturnih satelita izlazi nevjerojatno veliki zvuk. Bose specifikacije drži u tajnosti i zbog toga mu mnogi zamjeraju, jer smatraju da vara. Ja smatram da je stvar upravo suprotna - oni su, prema onom što sam čuo, unutra ugradili zaista svemirsku tehnologiju. Postići zvuk takve skale i autoriteta iz tako malih zvučnika rasteže fizikalne zakone do samih granica. To objašnjava i dosta visoku cijenu (iako dio cijene odlazi i na brand) Taj sustav čuo sam dva puta na dva mjesta, slušajući sa materijalom kojeg poznajem. Prilikom jako velikih glasnoća dolazi do izobličenja, no takva glasnoća neće ni trebati prosječnom korisniku. Do te razine, zvuk je nevjerojatno ugodan, širok i velik. Bose koristi nekonvencionalni pristup (zbog kojeg ga mrze audiofili ali audiofilija mu nije ni namjena) da ima ugrađen ekvilajzer koji "popravlja" glazbu. Iako sam bio skeptičan, moram priznati da me rezultat iznenadio - idealno i za loše materijale kojima će udahnuti novi život. Možeš ih poslušati u AsCommu (Lifestyle) slušaoni u Maksimirskoj u ZG-u, a prije dva tjedna bili su izloženi u Technomaxu u King Crossu (ZG). Za sve izvan ZG-a ne znam... |
Re: Re: Re: Re: zamjena satelita
Citiraj:
Audiofili su u velikoj zabludi, smatrajući da Bose radi loše hifi uređaje. Problem je njihov jer Bose ne radi hifi uređaje, već lifestyle uređaje. Zvuk nije relaan, nego ugodan. To je dobra stvar a ne loša. Nije uopće u kategoriji za upoređivanje sa hifi-jem. Zato je meni to osuđivanje glupo i samo pokuazuje kod nekih koliko ne razumiju neke stvari. To dobro zna i Dioklecijan - ja sam ga pitao jer zaista mislio ono što je za Bose u svojoj recenziji ovaj mjesec u Kingsatu rekao - rekao mi je da to zaista misli. Eto, uzmite Kingsat časopis i pročitajte Bose Companion 3 recenziju koju je napisao jedan iskusni dugogodišnji audiofil i samograditelj. Nisam slušao te Monacore... |
Citiraj:
Ja sam jedva dočekao da nekom uvalim svoje bivše MegaWorks 250D! Radi se o prenapumpanom i lošem sustavu, koji nije ni do koljena ovom Bose-u! Razumijem da mnogi to neće razumijeti (zbog silnog basa i glasnoće), ali kada čuju nešto bolje odmah se sve uviđa. Altec Lansing 5021 nisam slušao, ali smatram da je OK. |
Morat ću nać negdje blizu te bose... dok ne čuješ, ne znaš.
imamo u bircu di smo poslije škole bose sistem. sub i 4x2 mala zvučnika. ali stvarno mala jedan je oko 5x5cm i tako dva u paru svaki u jednom kutu birca. šta da kažem, kad smo bili sami, pitao sam gazdu da malo to pusti... ja sam bio oduševljen, jednostavno čist i jako ugodan zvuk. miljama ispred ovog mog doma. moji su malo "oštri", ovi bose su baš ugodni... |
Satelitske Bose sustave karakterizira moćan, mekan i sveprisutan bas, dok je zvuk široke disperzije, jednak bez obzira na položaj slušaća, sa velikom dinamikom i malo zagasitijim visokim tonovima. Ipak, tone znači i uskratu informacija, već samo odmjerenost i ugodan zvuk.
|
nekako me najvise privlaci altec zbog minimalistickog dizajna, mogucnost stavljanja kabela po mjeri, daljinca....
mislim da bi sve mogao prebolit ali ak nemogu normalno rasporedit zvucnike zbog premalih kabela, jednostavno nema smisla.... |
Citiraj:
Možeš normalno produljiti i sve ostale sustave, jedina je razlika što se služe RCA činčevima a ne sirovim žicama... jednostavno kupiš produžni streo RCA kabel po želji, razdvojiš ga i produljiš... |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:21. |