![]() |
Gdje pronaći jumpere za 2.5" HDD
Kupio sam Seagate momentus 5400.6 SATA II kojeg namjeravam prikačit na SATA konektor. Trebao bih namjestiti jumper da mi disk radi u 150 Gbits modu al ne vidim da sam ga dobio uz disk. Gdje ga nabaviti 2mm jumper u zgu?
|
Odes u neki servis i lijepo zamolis jumper i mislim da ce ti ga dat:beer:
|
ma naguraj komadic alu folije izmedju dva kontakta i dobro je! ali samo ta dva!!! nesmije dirat druge kontakte! ili ak imas lemilicu,zalemi licnu jednu i amen!
|
Citiraj:
|
sve je moguce... ako si dobro spojio ta 2 kontakta folijom morali bi radit.... nezz,mozda ne valja disk ipak!
|
Upute su poprilično jasne. http://support.seagate.com/kbimg/48-8.jpg
A disk je tek kupljen...ima ali ko neki prijedloga? |
da prosto ko pasulj.... neznam zasto...da ti ne dira folija masu hdd-a mozda?
|
a di je masa uopće? imam samo 4 ova pina...
|
Hard bi ti trebao najnormalnije radit i bez tog jumpera.
|
našao sam na ovom forum sličan slučaj sa sličnim hardom(momentus 5400.4), liku je tek pravilno proradio kad je stavio jumper. jel trebam nešto u biosu? laptop je hp nc8430.
|
Jesi probao bez jumpera? Mislim da bi tako trebalo najnormalnije raditi, a ako imaš stolno računalo sa SATA-II onda probaj i tamo da li radi.
|
ma proba sam na sve moguće način, s folijom između kontaka, bez ičega, pa mjenja kontakte...mogu provjerit na stolnom računalu jel radi disk?
|
Citiraj:
|
Šta će ti jumper? Imaš SATA II hard i čipset koji podržava SATA II. Jumper ti treba samo kad su u pitanju stariji čipseti koji ne podržavaju SATA II.
|
Ako su jumperi isti kao i kod 3.5" diskova imam ti ja hrpetinu pa ti pošaljem ako želiš.
|
Ma nemam. Imam hard SATA II za laptop , laptop je stari sa SATA konektorom. Piše na seagateovoj stranici gdje da stavim jumper da disk stavim na 150gbits mod da bi mi to funkcioniralo. stavim komadić alufolije između ta dva konektora, ne radi, bez ičega također ne radi. Imam na stolnom sata II konektor na matičnoj pa idem sad probat radi li uopće disk.
Citiraj:
|
precudno. Ja sam imao na lenovu sata 2 wd 7200 black 320gb i ubo ga i proradio isprve bez ikakvih jumpera iako na stranici od lenova pise SATA PORT.
|
Evo pokuša sam ga prikačit na svoj komp(daklem na SATA II, gdje bi trebao radit), samo sam kablove iz svog diska stavio u ovaj. Izbaci mi poruku "Reebot and select proper boot device", nešto slično, ugl. ne prepoznaje ga. Jesam li možda treba nešto namještat u biosu, autodetekcija, takvo nešto?? ili da idem mijenjat disk?
|
Citiraj:
A da nadjes nekog da ti to sredi za pivu? Edit: Stavi svoj disk kao i prije. Ovaj spoji na slijedeci sata port i digni windowse sa svog diska. U Disk managmentu dodijeli disku slovo i napravi testove sa hdtune itd. Sad sam skuzio da si ti u lap stavio novi disk i upalio, ako sam dobro razumio. Nisi ni bootao sa cd/dvd instalacijskog i probao diignut windowse. Disk je "prazan". |
da, stavio sam nov disk u laptop...nisam ovo nikad prije radio, ali nisam totalno informatički nepismen. aje opiši mi postupak za laptop...znači stavim instalacijski cd i šta onda? unutra će mi prepoznat disk?
|
Odeš u bios i nađeš i postaviš first boot device: cd-rom, ili općenito da ti kad dođe do boot sekvence gleda i cd, to ti hoće reč.
edit: nisi nam napiso koji windows instaliraš (ovo ti je laptop znači hp nc8430), teško ti je tako pomoč. nadovezivanje na kolegu brunu, dole, i ako ti instaliraš xp i došo si do dijela di trebaš u i setupu formatirat pa onda tamo nemaš ništa. tvoj laptop kolko sam iskopo nabrzinu ima ICH7 i ako se dobro sječam za njega xp nema driver i treba ga instalirat (dok se loada setup na početku negdje te pita press F6 to instal 3rd party ..., stisneš. Onda poslje kad te pita ubaciš cd il floppy sa drivrima za ICH7) najbolje daj nekom pivu da ti napravi |
disk se prepoznaje u BIOS-u i samo tamo ako nemas instaliran OS. Kad stavis novi disk u laptop,naravno da moras stavit operativni sustav gore,pretpostavljam da koristis windows. Znaci,stavi instalacijski CD od windows-a u laptop i pokreni instalaciju. I onda kad dodjes do opcije da se bavis HDD-om (particije itd) pogledaj da li ce ti prepoznati disk. Ako prepozna,instaliraj windowse i to je to.
|
a u qrac jesam glup, cijelo vrijeme očekujem da će mi laptop izbacit poruku da je prepoznao disk i da stavim instalacijski cd ili nešto tako. Sori ljudi ako nisam bio dovoljno jasan i hvala na pomoći. idem sad to pokušat.
|
Ma "glupi" smo i mi sto citamo temu i ne kuzimo da treba takav postupak napravit. :D
|
Citiraj:
Evo trenutno mi se formatira disk, instaliram xp, pokuša sam win7 ali nešto nije ok sa dvd-om valjda bilo. Hvala svima na pomoći!:chears: |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:57. |