![]() |
VGA kartica, krepana ili ne?
Išao zamijeniti HDD u dosta malom kućištu, a nije mi se dalo vaditi i VGA karticu pa je sve (i disk i kablovi) pomalo zapinjalo oko nje i po njoj. VGA je neka ATI iz serije x1950, za PCI-E slot sa jednim 6-pinskim PCI-E strujnim konektorom. Kad sam opet uključio računalo, javio se Award-BIOS sa jednim dugim, ponavljajućim beepom što manual ploče indicira kao "graphics card not inserted properly" iako za Award BIOS taj beep znači "DRAM error" (vidi sticky). Logično, uz taj beep nije bilo niti slike (monitor ostao u stand-by) iako su se fan na VGA i svi ostali normalno vrtili.
Isključio računalo, malo pritisnuo i VGA i RAM, opet uključio računalo, ali opet nema slike, a ovaj put nije bilo ni beepa. Svi fanovi opet vrte. Probom s drugom VGA, pločom i napajanjem, zaključio da je problem u VGA jer niti u jednoj kombinaciji ne daje sliku, nema nikakvog beepa i ne pokreću se Windowsi (na slijepo). Jednostavno zaglavi na POST-u, iako svi fanovi normalno vrte, a LED-ice gore... Sve indicira krepanu VGA-karticu. Najbolje slijedi: kad isključim 6-pinski PCI-E strujni kabel s kartice i uključim računalo, BIOS prosvira kratkim, ponavljajućim beepom (indicira "Power error"), a kartica konačno izbaci nekakvu sliku sa flešajućom crvenom porukom da se provjeri strujni kabel, pročita manual i sl. što jest normalno u tom slučaju. Svi kondezatori (Sanyo, znači kvalitetni) izgledaju normalno, premda neki stoje pomalo ukrivo ali su suhi i nenapuhnuti. Sve mi izgleda kao da otišla strujna regulacija na samoj kartici tj. neki element je u hladnom lemu jer pod povećalom svi izgledaju na broju. VGA-kartica je prije ovog petljanja sa diskom, radila najnormalnije... Ovo mi nije napeto (to je treća-četvrta konfiguracija u kući), ali ovaj problem s VGA bih za vježbu probao riješiti. Ako tko ima što za dodati ili predložiti, može slobodno... pozdrav svima |
Citiraj:
Daj ti lijepo polako provjeri da li si sve spojio kako treba, isto tako i 6-pin power konektor na toj x1950? |
Druga VGA na istoj ploči daje sliku, a x1950 na drugoj ploči i napajanju opet NE daje sliku. Slijedi da x1950 na dvije ploče NE daje sliku. Jedina slika koju x1950 daje (neovisno o ploči) je upozorenje o strujnom kablu, kad se 6-pinski PCI-x strujni kabel otkvači sa nje.
To me buni: sve uredno spojeno, a x1950 NE daje sliku niti MB ikakakav beep. Otkvačim 6-pinski strujni kabel sa x1950, onda dobijem sliku s crvenim upozorenjem, a ploča svira kratki, ponavljajući beep (power error). Znači li to da VGA nije posve krepana ili što? |
To znači tocno ono sto pise na ekranu, da nije uštekan u grafu :D
Inaće, mislim da je grafa odapela... |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:56. |