PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Case Modding (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=55)
-   -   CNC U Zagrebu (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=198304)

lapsvs 17.09.2010. 23:47

CNC U Zagrebu

Pozdrav modderi

Da li je netko imao iskustva sa CNCom? Mozete li preporuciti neku konkretnu tvrtku?
Dalje, da li tko zna sta je sve moguce napraviti, npr, da li rezu krivulje? vidio sam neke slike sa sajtova tvrtki i na slikama, zaobljeni dijelovi u stvari su bili linearni, sa nekoliko prijelaza (npr ili npr). bas i nije ono sto bih htio na kucistu.. :nono:
da li savijaju rubove i koliko ih je moguce dobro obraditi? naime, ukoliko ih je moguce toliko izgladiti da ne rezu, radije bih tako nego ih savijati na drugu stranu (npr)

da li je moguce raditi vrlo uske rezove, tj, da li je moguce izrezati slova ili cak potpis?

i ne manje vazno, kakve su cijene? koliko bi kostala izrada jedne stranice kucista, npr mb tray? (savijene stranice, rupe)?

imam ideju za mod big towera pa skupljam informacije :)
mdpc "rukavi" samo sto nisu stigli :) :) :)

SaleFFS 18.09.2010. 08:56

tako tanki limovi se rezu laserom, mikroplazmom ili cak vodom, ali to je dosta skupo

sa cnc strojem mozes odrezati kako god hoces, krivulje, rupe i to dosta precizno za laserom ili mikroplazmom

ako znash nekoga na fsb-u na katedri za zavarene konstrukcije mozda ti pomognu jer oni imaju cnc stroj sa plazmom i laserom

Travolta01 18.09.2010. 14:58

Sa CNC-strojem mozes precizno odrezati u tisuciti dio mm,mozes napravit sto god si zamislis. E da si u Sb-u lako bi se rjesilo

lapsvs 18.09.2010. 15:16

ok znaci CNC je ono sto mi treba, ne moram decidirano traziti lasersko rezanje ili nesto drugo?

Citiraj:

Autor Travolta01 (Post 1733489)
Sa CNC-strojem mozes precizno odrezati u tisuciti dio mm,mozes napravit sto god si zamislis. E da si u Sb-u lako bi se rjesilo

zasto je u sb lakse nego u zg?

Sn4k3 18.09.2010. 15:32

Sam radim na CNC stroju (tocnije Heller MC16, horizontalni obradni centar), i mislim da mozes izraditi sto god pozelis (vise-manje) - naravno uz vrsnog majstora i odredjenu kolicinu znanja..
Konkretnu firmu u Zg ti nebi zna preporuciti (to nek ti kaze netko upuceniji), ali definitivno ti ne triba lasersko rezanje i sl.

lapsvs 18.09.2010. 18:33

odlicno, hvala na odgovorima. jos da je netko od vas koji to radite natuknuo koliko to kosta..

Travolta01 19.09.2010. 17:21

Citiraj:

Autor lapsvs (Post 1733508)
ok znaci CNC je ono sto mi treba, ne moram decidirano traziti lasersko rezanje ili nesto drugo?

zasto je u sb lakse nego u zg?

Pa gle u Zg-u neznam koje se firme time bave a posto u Sl.Brodu imas Industrijsko postrojenje Đuru Đakovića svaka firma ima CNC-ki ko u prici,znam iz iskustva jel se s time svakodnevno susrecem.A za cijene u Zg-u neznam kako to ide i koliko bi te to kostalo,a ovdje platis majstoru kavu i posao je rjesen.:fiju:

lapsvs 19.09.2010. 18:11

Citiraj:

Autor Travolta01 (Post 1734143)
Pa gle u Zg-u neznam koje se firme time bave a posto u Sl.Brodu imas Industrijsko postrojenje Đuru Đakovića svaka firma ima CNC-ki ko u prici,znam iz iskustva jel se s time svakodnevno susrecem.A za cijene u Zg-u neznam kako to ide i koliko bi te to kostalo,a ovdje platis majstoru kavu i posao je rjesen.:fiju:

pa gle, nije ni SB bas tako daleko :) :)
poslao sam jedan nacrt dvijema firmama (jedna je u zapresicu) pa cemo vidjeti.ako su pre skupi a boze moj..pravac SB :)

Travolta01 19.09.2010. 21:28

Citiraj:

Autor lapsvs (Post 1734176)
pa gle, nije ni SB bas tako daleko :) :)
poslao sam jedan nacrt dvijema firmama (jedna je u zapresicu) pa cemo vidjeti.ako su pre skupi a boze moj..pravac SB :)

OK.Ako budes dolazio javi pa da te uputim gdje da odes:D

D1viry 19.09.2010. 22:57

Nacrtaj si šta želiš u autocad-u ili nx-u, a oni imaju programe za vadit putanje rezalica ili postprocesore za cnc strojeve. Samo im daj u nekom digitalnom obliku da se tvoja ideja ne "izgubi u prijevodu" :)

lapsvs 20.09.2010. 09:15

Citiraj:

Autor D1viry (Post 1734440)
Nacrtaj si šta želiš u autocad-u ili nx-u, a oni imaju programe za vadit putanje rezalica ili postprocesore za cnc strojeve. Samo im daj u nekom digitalnom obliku da se tvoja ideja ne "izgubi u prijevodu" :)

nacrtao sam u AutoCADu i poslao im kao DWG (vektorski)
pretpostavljam da u slucaju vektora dimenzije uopce nisu potrebne, samo mjerilo?

za sad me zanima samo cijena, ako bude prihvatljiva rastavljam kuciste, mjerim, planiram i nakon toga idem na rezanje :zdero2:

edit: cijena je oko 70kn po stranici. celicni lim 1mm debljine. To ukljucuje materijal, rezanje i savijanje

Travolta01 25.09.2010. 14:35

Citiraj:

Autor lapsvs (Post 1734575)
nacrtao sam u AutoCADu i poslao im kao DWG (vektorski)
pretpostavljam da u slucaju vektora dimenzije uopce nisu potrebne, samo mjerilo?

za sad me zanima samo cijena, ako bude prihvatljiva rastavljam kuciste, mjerim, planiram i nakon toga idem na rezanje :zdero2:

edit: cijena je oko 70kn po stranici. celicni lim 1mm debljine. To ukljucuje materijal, rezanje i savijanje

To nije puno s njihovim matrijalom i svime cjena je prihvatljiva

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:08.