PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Prijenosnici (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=48)
-   -   može li spori disk biti razlog sporijeg rada? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=198245)

kaiwan 17.09.2010. 09:38

može li spori disk biti razlog sporijeg rada?

Pozdrav!

Imam ovaj laptop:
Lenovo thinkpad SL500.
Procesor: Core2 Duo CPU P7370 2.00GHz.
RAM: 4GB DDR2
Grafika: GeForce 9300M GS 256MB,
Hard disk Seagate: 250 GB

Iz nekog razloga laptop mi je radi brzo koliko bi trebao.
Malo duze se pali i programe pokrece malo presporo.
Nije to ne znam kako sporo, ali mislim da bi trebao glađe raditi.

Imam svježe instalirane Win 7, i 8GB SD karticu za readyboost.

Meni se čini da bi disk mogao biti usko grlo?'

pozdrav

Ivo_Strojnica 17.09.2010. 09:48

"Laptop mi ne radi brzo" je relativan pojam. Nešto što je tebi sporo, nekom drugom ne mora biti. Da li je sporiji nego što je prije bio?

Ako jest, testiraj disk sa HD Tune programom, pa provjeri ima li errora, a i kolika mu je brzina pisanja/čitanja.

Provjeri kakve procese imaš u pozadini, prvenstveno koji antivirus koristiš, firewall, jesi li isključio UAC ili ga koristiš...

flajpan 17.09.2010. 09:49

Imaš 4GB rama i ideš stavljat još SD karticu za readyboost, čemu?

coconut 17.09.2010. 09:50

Ako ti laptop radi 'sporo' od prvog dana, onda je lako moguće da je spori disk uzrok te 'sporosti'. Ako ti se to pojavilo nedavno i iznenada, onda je do nečeg drugog.

kaiwan 17.09.2010. 09:53

Citiraj:

Autor Ivo_Strojnica (Post 1732747)
"Laptop mi ne radi brzo" je relativan pojam. Nešto što je tebi sporo, nekom drugom ne mora biti. Da li je sporiji nego što je prije bio?

Ako jest, testiraj disk sa HD Tune programom, pa provjeri ima li errora, a i kolika mu je brzina pisanja čitanja.

Provjeri kakve procese imaš u pozadini, prvenstveno koji antivirus koristiš, firewall, jesi li isključio UAC ili ga koristiš...

Uvijek je tako radio. Tromiji je u startanju programa i paljenju...zato mi se čini da je možda disk...pa sam milsio kupit WD sa 7200 rpm.

UAC uključen, Comodo Internet security je antivirus, services koje mi ne trebaju su isključene, sa win se startaju samo programi koji su mi potrebni...isključeni grafički efekti...dakle maknuo sam sav bloat koji sam znao maknut :)

budem pogledao sa hd tune kada dođem doma. Thanks

Citiraj:

Autor coconut (Post 1732750)
Ako ti laptop radi 'sporo' od prvog dana, onda je lako moguće da je spori disk uzrok te 'sporosti'. Ako ti se to pojavilo nedavno i iznenada, onda je do nečeg drugog.

uvijek je tako radio...

Citiraj:

Autor flajpan (Post 1732748)
Imaš 4GB rama i ideš stavljat još SD karticu za readyboost, čemu?

dobio sam ju jeftino, pa sam htio isprobati...mislio sam rješit će problem, malo jest bolja situacija, ali ne puno...a karticu uvijek mogu koristi kao memoriy stick jer samo radim na laptopima i svi imaju čitaće :)

kaiwan 18.09.2010. 11:21

rjesio problem.

kupio sam novi WD disk, 7200rpm, i to je sada potpuno drugi laptop.
Znatno brže se pali i radi.

Očito je ugrađeni seagate dist bio jako spor.

pozdrav

Dottore 18.09.2010. 14:02

Citiraj:

Autor kaiwan (Post 1733379)
Očito je ugrađeni seagate dist bio jako spor.

Nemoguće. Disk je disk. Očito da se degradirao i imao grešaka pa zato postao spor.

Preko HDTune pogledaš stanje diska.

kaiwan 18.09.2010. 15:45

Citiraj:

Autor Dottore (Post 1733460)
Nemoguće. Disk je disk. Očito da se degradirao i imao grešaka pa zato postao spor.

pa onda sam ga dobio degradiranog već, jer je oduvijek bio tako spor.

Prvo sam mislio da je do Viste, koju sam dobio s njim...pa stavio 7 i opet isto bilo...ali budem provjerio

SetH 18.09.2010. 15:55

Citiraj:

Autor Dottore (Post 1733460)

sad samo reci da nema razlike u brzini diskova,znači po tebi su svi isti?

Perki 18.09.2010. 19:20

Dosta je nekoliko ms razlike u brzini pristupa diska da se čovjek "preporodi". A i antivirusi sa real time scanovima rade pritisak na disk, pogotovo u fazi otvaranja dokumenata / pokretanja aplikacija.

Dottore 18.09.2010. 21:12

Citiraj:

Autor kaiwan (Post 1733528)
pa onda sam ga dobio degradiranog već, jer je oduvijek bio tako spor.

Prvo sam mislio da je do Viste, koju sam dobio s njim...pa stavio 7 i opet isto bilo...ali budem provjerio

Koliko ga već imaš?

Citiraj:

Autor SetH (Post 1733530)
sad samo reci da nema razlike u brzini diskova,znači po tebi su svi isti?

Opčenito sam mislio da njegov disk ima greške pa zato postao spor.
U meni je SL500 je Hitachi 250Gb ( serijski došao i sa 5400rpm). Instalirani Win 7, pa sam prebacio na WD 320Gb s 7200rpm. Dakle ,u radu ne primječujem brzinu osim u testovima i novčaniku. Možda bi osjetio u igrama ali ne namjeravam igrati.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:47.