PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Prijenosnici (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=48)
-   -   razbijen monitor na laptopu (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=197021)

frikec 02.09.2010. 15:13

razbijen monitor na laptopu

Bokbok :)

Imam acer aspirea 5600 s razbijenim monitorom, ostatak laptopa radi (spojen je na stolni lcd).
Zanimalo bi me gdje bih mogao zamjeniti monitor? Pretpostavljam da bi me sluzbenim putem popravak kostao koliko i novi laptop, tako da bih volio pronaci alternativu?

orson 02.09.2010. 16:51

Alternativa je da zamjenu napraviš sam; ako si ikad išta šarafio u životu vjerujem da bi to mogao napraviti. Zamjenski ekran nabaviš preko oglasa ili ebaya. To ne mora nužno biti ekran od istog modela laptopa kao što je i tvoj jer se istovjetni ekrani nalaze u laptopima raznih proizvođača. Zato je potrebno znati proizvođača i model ekrana, a to ćeš doznati ili negdje na netu (na nekim acerovim forumima npr.) ili tako da rastaviš laptop i pogledaš na samom ekranu.

Prilikom rastavljanja posao ti može olakšati service manual koji možeš probati naći na netu (google is you friend: acer aspire 5600 service manual), ali može se i bez toga. Zapamti jedno: bez silovanja da ne strgaš okolnu plastiku ili nešto drugo! Šarafi koji drže monitor obično su prekriveni malim okruglim gumicama koje moraš maknuti da bi mogao odšarafiti šarafe. Nakon toga pažljivo skineš plastiku oko ekrana. Ekran je na matičnu ploču laptopa spojen tankim kabelom pa pazi i na to. To ti je ukratko to; nema neke velike filozofije. Ponavljam, samo bez silovanja. :D

Ako se ne usudiš sâm to raditi, probaj naći nekog frenda ili zamoliti na oglasima da ti netko pomogne. Neki servis ti je zadnja i ujedno najskuplja opcija jer ćeš poprilično platiti i sami ekran i rad.

frikec 03.09.2010. 11:28

hvala na opseznom odgovoru.
sarafljenje je najlaksi dio, problem je gdje iskopati monitor :)

eh da, s cime je najbolje nakon obavljenog posla zalijepiti gumice natrag na vijke?

dhalan 03.09.2010. 12:20

ja sam za svoj stari gericom ekran našao u plavom oglasniku...
neka žena mi prodala cijeli laptop za 300 kunića, kvar na matičnoj ploči...
zamjenio ekran i to je to... :)

orson 03.09.2010. 12:49

Ajde, dao sam si malo truda:
http://74.6.239.185/search/srpcache?...gcgFpKC6x5ag--
Oglas je obrisan/istekao, ali ostalo je u Yahooovom cacheu. 700 kn mi se čini previše, pogotovo ako ekran nije ganc novi.

http://cgi.ebay.co.uk/GLOSSY-SAMSUNG...item3a5e1e7b8b
To ti je 60 funta s poštarinom (ima opciju make offer, vjerojatno bi išlo još 10 dolje), cca 550 kn. Kad dodaš PDV i još neke glupe troškove koje ti opali naša carina&pošta, u grubo cca 30-ak % gore, opet si na 700. Naravno, možeš proći i bez PDV-a, ali to je onda čista sreća i nije nešto u što se možeš pouzdati. Ako tražiš na ebayu, traži i na .com i .co.uk i .de domenama jer tražilica i kad uključiš worldwide pretragu na .com domeni ponekad ne nađe sve oglase.

Dakle, nije neki problem nabaviti. Pitanje je možeš li čekati na neku superpovoljnu ponudu, ili ćeš biti nestrpljiv pa dati koju kunu više, ali i ranije osposobiti laptop. Osobno, za rabljeni ekran ne bih dao više od 500 kn. S 300 kn cijenom bio bih zadovoljan.

PS Na gumicama često ostane dovoljno ljepila da ih možeš bez problema natrag staviti, a da ne ispadaju. Ako baš ne drže, stavi malo običnog ljepila.

frikec 04.09.2010. 12:37

Stvarno nisam ocekivao ovoliko truda, ugodno sam iznenadjen :)

Za popravak mi se nimalo ne zuri, u biti laptop je kao takav odavno otpisan (a i prije otpisa je pretezno sluzio za citanje stripova u krevetu), ali kako nemam pojma o laptopima palo mi je na pamet vidjeti bili se to moglo srediti, te automatski nauciti nesto :)

Zanimalo bi me jos jel moguce obaviti zamjenu s monitorom nekog drugog proizvodjaca (naravno odgovarajucih gabarita)?
Rado bih se rjesio sjajnog ekrana koje inace ne podnosim.

orson 05.09.2010. 01:42

Moguće je, ali ne uvijek. Osim fizičkih dimenzija ekrana moraš paziti i na vrstu pozadinskog osvjetljenja (CCFL ili LED), brzinu interfacea, raspored pinova...

Dobro mjesto za početak potrage za kompatibilnim ekranima je ovaj link s popisom modela i proizvođača LCD panela.
Uključi "show obsolete" i "show unconfirmed" kako bi vidio i modele koji više nisu u proizvodnji te one neslužbene.

MMI 05.09.2010. 15:58

Citiraj:

Autor orson (Post 1723209)
Moguće je, ali ne uvijek. Osim fizičkih dimenzija ekrana moraš paziti i na vrstu pozadinskog osvjetljenja (CCFL ili LED), brzinu interfacea, raspored pinova...

Dobro mjesto za početak potrage za kompatibilnim ekranima je ovaj link s popisom modela i proizvođača LCD panela.
Uključi "show obsolete" i "show unconfirmed" kako bi vidio i modele koji više nisu u proizvodnji te one neslužbene.

hej majstore pa to je acer 5600, kakav te LED ekran spopao :)
paše bilo koji 15.4" iz bilo kojeg laptopaoa koji isto ima 15.4" bio ona matt ili glosy samo da je rezolucija 1280*800.
Svi su 30-pinski i svi imaji lapmpu
aj bok
:)

jura9 05.09.2010. 20:16

Citiraj:

Autor MMI (Post 1723531)
hej majstore pa to je acer 5600, kakav te LED ekran spopao :)
paše bilo koji 15.4" iz bilo kojeg laptopaoa koji isto ima 15.4" bio ona matt ili glosy samo da je rezolucija 1280*800.
Svi su 30-pinski i svi imaji lapmpu
aj bok
:)

Samo ispravak, NE paše bilo koji ekran !
Nije stvar samo u dimenzijama ekrana. Pažnju treba obratiti i na dužinu kabla koji je na monitoru, konektor ( iako su 30 pinski, skoro svaki proizvođač ima više vrsta konektora koji fizički nisu kompatibilni, čak i u istim modelima ) i posebno na inverter koji napaja CCFL lampu.

MMI 05.09.2010. 21:55

Citiraj:

Autor jura9 (Post 1723704)
Samo ispravak, NE paše bilo koji ekran !
Nije stvar samo u dimenzijama ekrana. Pažnju treba obratiti i na dužinu kabla koji je na monitoru, konektor ( iako su 30 pinski, skoro svaki proizvođač ima više vrsta konektora koji fizički nisu kompatibilni, čak i u istim modelima ) i posebno na inverter koji napaja CCFL lampu.

hehe, u zadnjih godinu dana ugradio samih 250-300 komada, svi sa crknutih laptopa ugrađeni na prve po redu i svi rade...
pozz

ToMMeK007 05.09.2010. 23:29

Nepasu svi monitori na sve laptope... postoje neke inacice monitora koje rade samo na nekim laptopima, jako se rijetko mogu naci, ali postoje, vazno je ipak napomenut da nebi bilo... to sto kabel od lampe nije dovoljno dugacak mislim da je to najmanji problem produzit i zalemit nekome, tko se nebi upustio u lemljenje onda mu ni nepreporucam mjenjanje monitora, jer kod same izmjene nije odsarafit saraf i zasarafit, nego treba pazit da nesto ne pukne, da se ne pritisne, ili da se neki kabel sa sarafom mozda ne pritegne, jer moze bit slucajeva i pregorenih maticnih, i obvezno mora iz laptopa biti izvadena baterija i neustekan punjac kod promjene...

ako bilo sto trebas od savjeta slobono mozes pitat na PM

kmica 06.09.2010. 22:24

najlakše na ebay, ja sam našao tipkovnicu za sony laptop star 15 god za 20€, u hrvatskoj nije bilo nikakve šanse da kupim tu tipkovnicu

frikec 06.09.2010. 23:11

zahvaljujem svima na interesu i doprinosu.
za sada se pretezno gleda ebay, makar mi je sredjivanje doticnog laptopa posljednji prioritet u zivotu, tako da bi moglo potrajati :)

ToMMeK007 07.09.2010. 10:53

moj savjet ebay zaboravi... monitor ce te ispast na kraju vise od 700kn kad stigne rade nadi negdje neki monitor polovan imas ih od 500-700kn naravno sve ovisi

Kupis to i zamjenis ili das nekom da zamjeni...

I jos jedna stvar... kod promjene monitora bilo bi pametno metnuti rukavice na ruke, znaci one kaj se kupe u apoteci kostaju 50lipa a mogu ustedjeti par stotina kuna,

frikec 16.05.2011. 09:16

Evo mene opet :)
Odlucih napokon popraviti monitor, ali mi je palo na pamet kako bi bilo zgodno staviti monitor vece rezolucie od tvornickog (po mogucnosti 1440x900).
S obzirom da ne znam puno o laptopima, a jos manje o njihovim monitorima zanima me jeli to moguce, ili bolje postoji li model monitora kompatibilan s ovim laptopom i naravno kako se zove.

Znam da dio dio ovoga mogu izguglati i ne zelim biti lijen i komotan, ali kako net nije uvijek precizan izvor informacija vise bih volio dobiti konkretan savjet od osoba koje su po ovom pitanju pametnije od mene.

taip@n 16.05.2011. 12:35

taj veće rezolucije (ako uopće ide ) ćeš još teže naći... :D

jesi vidio ovaj, kaže autor da se može dogovarati oko cijene:

http://www.warezhr.org/forum/showthread.php?t=161231

frikec 16.05.2011. 19:28

hvala na obavijesti.
na ebayu ga mogu dobiti za 400 kn, pa cemo vidjeti daje li za manje :)

samo imam dodatno pitanje, u njuskalo oglasu pise:
"moguće je dobit i inverter snjime za dodatnih 100kuna"

sto je to tocno i jel mi to potrebno?

vranjba 17.05.2011. 07:42

ne treba ti inverter, to je za pozadinsko osvjetljenje ekrana
imaš pm

frikec 17.05.2011. 09:33

hvala na odgovoru i ponudi, kao sto sam u pm-u rekao, vec sam narucio s ebaya, tako da ukoliko nesto s narudjbom ne krene po krivu za sada nista od mene.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:54.